Sead Spahović, advokat Dijane Hrkalović, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Sead Spahović Foto: Nova S

Branilac bivše državne sekretarke u MUP-u Dijane Hrkalović, advokat Sead Spahović otkrio je večeras u emisiji Među nama da je Hrkalović bila saslušavana zbog atentata na Vučića, prisluškivanja, ali i zbog afere Jovanjica.

„Istraga koja je vođena protiv nje, tj predistražni postupak za atentat na premijera odnosno predsednika republike, od toga nema ništa. Ovde se uopšte ne radi o tome. To je bilo i ona je saslušavana jer je radila nešto protiv Vučića. Bila je saslušavana i zbog atentata i zbog prisluškivanja i zbog ‘Jovanjice’. Pozivana je zbog sve tri stvari, ali hoću da vam kažem da to što su mediji pisali nije dalo nikakvog osnova za ovu stvar za koju je uhapšena. Ona je uhapšena zbog drugih stvari. Ta priča kako je ona promenila DNK na šinama, to nije istina. To joj se ne stavlja na teret. Znači, mediji pumpaju. Kurir je napisao da su joj našli u stanu 50.000 evra, a nisu joj našli ni pet dinara. To nije tačno. Onda pišu da je pola para davala ministru, pošto je i ministar target. Ovaj tužilac i ovaj sudija nikada ovde ne bi odredili pritvor da nije presije“, rekao je Spahović.

Na konstataciju novinara Vuka Cvijića da Dijana Hrkalović nije mogla da prođe bezbednosnu proveru ili da je učestvovala u prebijanju nekog iz opozicije, Spahović je rekao da joj je to plus u bezbednosnoj proveri.

„Ne bi prošla bezbednosnu proveru da je htela da pomogne tom iz opozicije što je dobio batine. A ovako, normalno, bije opoziciju, prolazi bezbednosnu proveru. To je tako, što se čudite. Da li je to prvi put da čujete u životu. Opozicija je glavni predmet obrade službe državne bezbednosti. Šta vi mislite, šta oni rade nego jure opoziciju i novinare“, naveo je Spahović.

Sead Spahović, advokat Dijane Hrkalović, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Sead Spahović Foto: Nova S

Ocenio je i da mu se čini da svaljivanje krivice na Hrkalović, neko hoće da se time opere.

„Ona je onaj klasični partijski kadar. Ona je radila ono što joj se kaže. To je jasno kao dan. Ko? To ja ne znam, pošto u tim strukturama nema pravno uređenog lanca komandovanja, lanac komandovanja je faktički. Bitno je čiji je faktički uticaj tu takav da može da joj da takvu slobodu, jer i ona nema ovlašćenja. Državni sekretar nema nikakva ovlašćenja prema UKP i nema ništa sa predmetima. Ona je na administrativnoj funkciji“, ispričao je Spahović.

Advokat je kazao i da bi bilo realno da Hrkalović nije određen pritvor.

„Njoj je pritvor određen da ne bi uticala na devet svedoka, koji su svi policajci, tj inspektori u MUP. To je školski primer kad ne funcioniše Tačka 2. To je isto kada bi rekli da se određuje pritvor da ne utiče na sudiju koji sudi ili tužioca. To su policajci, ona ne može na njih da utiče, ona tamo dve godine ne radi. Drugi argument je da ti ljudi koji treba da budu saslušani ne treba da govore o njoj, šta je ona radila, već šta je radio taj Bagzi, koji je na slobodi, i koji je, to što će sud da ga pita, već priznao. Besmisleno je saslušanje tih svedoka jer je taj čovek već sve priznao i ispričao. Ti policajci su svedoci šta im je Milenković naređivao, a ne razgovora između Hrkalović i njega,“ rekao je Spahović te kazao da njihovo svedočenje ne može da utiče na Hrkalović.

Dijana Hrkalović
Dijana Hrkalović Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Dodao je i da tužilac sam kaže „Dijana naređuje ovom Milenkoviću, a Milenković naređuje ovoj devetorici“.

Na pitanje koje je objašnjenje za njeno hapšenje tek sada, Spahović je rekao da oni koji komanduju pravosuđem, Policijom su tek sad došli do zaključka da im to treba.

„To je političko hapšenje, to je politički motivisano hapšenje bez ikakvog razloga“, rekao je advokat.

Odlazak direktora policije Vladimira Rebića i hapšenje Dijane Hrkalović, advokat Spahović ne dovodi u vezu jedno sa drugim.

„Ne možete vi Dijani Hrkalović da upisujete u krivicu što je imala veliku partijsku podršku. To nije njena krivica. Isto tako, to što je promenjen zakon da bi ona došla na mesto državnog sekretara, pa nije ona promenila. Malo razmislite ko je promenio zakon. Ovde se od medija stvara jedna atmosfera u kojoj neće biti moguće fer suđenje. Ovde je već pomućen mozak svima. Neće moći da se sudi pošteno. Mi smo imali slučajeve da su nam odbijene zamolnice za izručenje, zato što mediji stvaraju atmosferu u kojoj ljudima ne može fer da se sudi. To je ključni problem ovde“, rekao je Spahović.

BONUS VIDEO: Boris Tadić o Dijani Hrkalović, slučaju Jovanjica i izlasku opozicije na izbore

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar