Čika Ljubina ulica, eksplozija, hronika, plinska boca, vatrogasci, policija, uviđaj, uvidjaj
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Na salašu kod bačke Palanke u subotu je pronađeno telo M. P. (47) sa vidljivom ranom od vatrenog oružja, u toku je istraga koja treba da utvrdi sve okolnosti pod kojima je stradao ovaj žitelj Bačke Palanke i da li je on još jedna žrtva nestručnog rukovanja oružjem.

Slučaj je policiji prijavio njegov prijatelj, koji je u to vreme takođe bio na salašu. Kako prenose mediji, njih dvojica su otišli da tokom vikenda vežbaju gađanje iz pištolja pucajući u konzerve. Policija je obavila uviđaj a telo nesrećnog M. P. upućeno je u Institut za sudsku medicinu kako bi bila obavljena autopsija i utvrđene sve okolnosti pod kojima je nastradao.

Prema jednoj verziji događaja, do tragedije je došlo zbog nestručnog rukovanja oružjem, a to je samo poslednja u nizu tragedija u kojima najviše stradaju najmlađi, deca i tinejdžeri. Radoznalost u kombinaciji sa neznanjem može biti kobna.

U selu Žutice u Raškoj, novogodišnja žurka pretvorila se u tragediju, kada je 31. decembra 2019. godine hicem iz puške ubijena Sanja P. (15), a oroz je povukao njen drug M. J. (16). On je u kući u kojoj se održavala žurka, našao pušku, krenuo da se igra oružjem a nije znao da je puška napunjena.

Pročitajte joiš:

Jovanu Đorđević (19) iz Svrljiga ubio je hicem iz lovačke puške rođeni brat N. Đ. (15), u februaru 2017. On je pozvao Jovanu da joj pokaže malokalibarsku pušku koju je pronašao, puška je opalila i zrno je pogodilo Jovanu u glavu, iza uva.

Devojčica E.K. (8) poginula je u decembru 2014. u porodičnoj kući u beogradskom prigradskom naselju Resnik. Neko od ukućana se vratio iz lova i ostavio je na stolu u kuhinji napunjenu lovačku pušku. Do kuhinje su došli devojčica i dečak, koji je tada imao 4 godine, povukao je oroz i snop sačme je pogodio njegovu sestru.

Po rečima stručnjaka za oružje Branka Bogdanovića, zakonom je regulisano držanje oružja, ali je problem što se vlasnici često toga ne pridržavaju.

Ilustracija Foto: MUP Srbije

„Osnovno je da se oružje drži pod ključem, van domašaja dece. Takođe, municiju treba držati na nekom drugom mestu. Ali, nemaju svi možda mogućnosti da drže čeličnu kasu u stanu. Najmanja greška ili zaboravnost može dovesti do tragedije“, navodi Bogdanović.

Postoji izreka da i prazna puška ubija, a upravo je to posledica nestručnog rukovanja oružjem. Radoznalost najviše odnosi dečje živote. Zbog toga bi, po rečima Bogdanovića, trebalo upoznati decu sa oružjem i zadovoljiti tu radoznalost, ako već roditelji poseduju pištolj ili pušku.

„Ranije generacije su ili išle u vojsku ili su imale neku vrstu obuke, gde su imali dodira sa oružjem i to bi u najvećem broju slučajeva zadovoljilo njihovu radoznalost. Ja sam mom detetu, kada je bilo malo pokazao pištolj i dao mu da puca iz njega, Pucanj, miris baruta i trzaj su ostavili takav utisak na njega da više nikada niije ni pitao da vidi oružje. Ako su mladi već radoznali, neka odu u neku streljanu, ispucaju nekoliko metaka i vide kako to izgleda. Ne bi bila loša ideja ni da policajci po školama drže predavanja kako bi deca bila upoznata sa oružjem i svim opasnostima koje igranje tim predmetima može nositi sa sobom“, kaže Branko Bogdanović.

***

BONUS VIDEO: Hapšenje osumnjičenih pedofila u policijskoj akciji „Armagedon“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar