Foto: Koluvija sa Vulinom na Jovanjici, Printscreen/minrzs.gov.rs

Veze političara i kriminalaca odavno nisu tabu tema u Srbiji, a njihova "zabranjena ljubav" datira još iz osamdesetih godina prošlog veka, da bi pun procvat doživela u narednoj deceniji u vreme vladavine Slobodana Miloševića. Da se dve decenije kasnije apsolutno ništa nije promenilo, pored istih i malo promešanih likova u vrhu vlasti, potvrđuje i ponovno prisustvo svih njihovih kontroverznih političkih mehanizama i sklonosti, koje više ni ne pokušavaju da sakriju od očiju javnosti. Poslednja velika afera ovog tipa bila je hapšenje vlasnika poljoprivrednog gazdinstva "Jovanjica" Predraga Koluvije, koji je optužen zbog uzgajanja i proizvodnje rekordne količine marihuane.

„Srbija ima stotine hiljada neobrađenih hektara, ovo je sve pokazatelj šta treba da radimo i kuda treba da idemo“, rekao je Vulin u vreme kad je posetio „Jovanjicu“ 2015. godine.

Koluvija i Vulin, Foto Printscreen Radio televizija Vojvodine

O tome s kim i kako je Koluvija tačno stupio u kontakt iz političkog života, odnosno, vladajuće partije, postoji nekoliko verzija priče. Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, tvrdio je da je na dan privođenja Koluvija telefonom zvao Andreja Vučića, brata predsednika Srbije. Aleksića je zbog ove tvrdnje Andrej Vučić tužio. On je takođe tvrdio da je Koluvija bio donator velikog broja državnih preduzeća, ali i vladinih službi poput BIA. Navode da je Koluvijino preduzeće doniralo brod za BIA, ali su to čelnici agencije demantovali.

Koluvija i ostali optuženi, Sergej Mrđa, Vladan Živojinović, Branislav Miljević, Zdravko Milošević, Stevan Holić, Vule Bojović, Petar Živanović, Petar Hricaj i Boban Jovanović su, osim jednog koji je u bekstvu, u pritvoru od hapšenja u novembru 2019. godine. Početkom jula je uhapšeno još sedam osumnjičenih pripadnika ove grupe, među kojima je i pet radnika MUP-a i BIA. Suđenje je zakazano za oktobar.

Dačić i vođa klana „Amerika“, Foto: Printscreen Krik

Ivica Dačić, Miša Banana i Mile „Amerika“

Za lidera SPS Ivicu Dačića, kako u političkim krugovima, tako i u očima javnosti važi da je neuništiv, što potvrđuju brojne afere o njegovoj povezanosti sa kriminalcima koje nisu uspele da mu dođu glave, odnosno političke funkcije. U javnosti se više puta govorilo o njegovoj povezanosti sa Rodoljubom Radulovićem, zvanim Miša Banana, inače odbeglim pripadnikom narko-grupe Darka Šarića. On je u odsustvu osuđen na višegodišnju kaznu zatvora zbog šverca kokaina. Fotelju nije uspela da mu izmakne ni afera šefa njegovog bivšeg kabineta Branka Lazarevića, koji je optužen, a kasnije i oslobođen optužbi da je pripoadnicima iste narko-grupe odavao službene tajne. Njemu se sudi za šverc 5,7 tone kokaina. Zbog veza sa Šarićevim narko-klanom optužen je, a potom oslobođen, nekadašnji šef Dačićevog kabineta Branko Lazarević, koji se teretio da je kriminalcima odavao službene tajne.

Rodoljub Radulović, Miša Banana, Foto:MUP Srbije

Veći skandal Dačić je izazvao nakon izbora 2012. kada je u štab SPS na proslavu došao i osuđivani pripadnik navijačke grupe “Alkatraz” Aleksandar Vavić, “naoružan” bakljama i trubačima. Takođe, u medijima se spekulisalo da je upravo zahvaljujući Dačiću, pevačica Svetlana Ražnatović izbegla robiju, već je sporazumno osuđena na kućni zatvor zbog zloupotreba prilikom prodaje fudbalera Obilića, kao i novčanu kaznu.

Nakon što je 2016. godine izgorela srpska crkva Sveti Sava na Menhetnu, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić odleteo je u Njujork. Dok je davao izjavu za televiziju, neki od gledalaca iz Beograda su među ljudima koji su stajali iza njega primetili jedno poznato lice – Mileta Miljanića, vođu najozloglašenijeg klana – „Amerika“. Dačić je kasnije izjavio da Miljanića ne poznaje odranije i da mu je tamo predstavljen kao dobrotvor crkve koji je “dao više para nego svi drugi zajedno.”

Dijana Hrkalović, Foto: N1

Dijana Hrkalović i navijači

Bivša državna sekretarka MUP Dijana Hrkalović, i od skoro doktor psihologije, važila je za najkontroverzniju ličnost u policiji, posebno zbog veza koje je imala sa huliganskim i navijačkim grupama, prevashodno „Janjičarima“ i njihovim ubijenim vođom Aleksandrom Stankovićem. Hrkalović je navodno bila glavna spona između ozloglašenih navijača i državnog vrha, preko svog bivšeg partnera Nenada Vučkovića, inače pripadnika Žandarmerije. Pojedini mediji izveštavali su da su upravo ovi navijači bliski saradnici „kavačkog“ klana, koji je već godinama u krvavom ratu sa suparničkim „škaljarskim“. Njen mandat obeležila su upravo mafijaška ubistva koja su tokom 2018. potresala prestonicu na svakih nekoliko nedelja. Sa mesta državne sekretarke otišla je iznanada, kada se navodno posvetila nauci i doktorskim studijama, koje je nedavno okončala na Filozofskom fakultetu.

 

Dušan Spasojević i Lončar Foto: Ozonpress

Zlatibor Lončar i „Zemunski klan“

Glavni akter afere, koja je bi u nekoj drugoj zemlji zbrisala ceo državni vrh sa trona, bio je Zlatibor Lončar. Naime, tada je otkriveno da ministar zdravlja i političar živi u stanu na Novom Beogradu koji je pripadao Sretku Kaliniću. Svi su tada počeli da bruje o njegovoj vezi sa Zemuncima, a ova afera je doživela vrhunac kada su u javnost dospele fotografije na kojima su Lončar, Dušan Spasojević i Mile Luković u Šilerovoj. On se tada branio tvrdnjama da je u to vreme bio lekar Urgentnog centra, da je lečio oca jednog od vođa, kao i da njihov odnos nije bio ništa više od onog između lekara i pacijenta. O Lončaru je govorio i svedok saradnik Dejan Milenković Bagzi, koji je tvrdio da je upravo on bio zadužen za najprljavije poslove zemunskog klana. Zbog toga ga je više puta nazvao “doktor smrt”.

Petar Panic Pana, Foto: Privatna arhiva

Vučić i Pana

Godinama unazad se piše o prijateljstvu Vučića i kontroverznog biznismena Petra Panića Pane. Protiv Pane je bilo podneto 13 krivičnih prijava, među kojima su iznude, prebijanja… Pana se više puta hvalio fotografijama sa predsednikom Srbije, a gost u njegovom restoranu bio je i Goran Vesić. Inače, Petar Panić je bio označen kao čovek blizak „Zemunskom klanu“ koji se družio sa Dušanom Spasojevićem.

Čeda Jovanović
Čeda Jovanović; Foto: printscreen NOVA S

Jovanović i Zemunci

Naširoko su poznate posete Čede Jovanovića vili u Šilerovoj ulici koju su držali Zemunci. Govorilo se da je Jovanović taj koji je vođe Zemunaca izvukao iz zatvora 2001., kao i da ih je tokom boravka u CZ posećivao. O Jovanoviću je u više navrata pričao i Milan Veruović, nekadašnji telohranitelj ubijenog premijera Zorana Đinđića, koji je isticao da je lider LDP znao da se priprema atentat, ali da ništa nije uradio po tom pitanju. Čedu je Legijina žena prebila tašnom nakon suđenja, a Zvezdan Jovanović je jednom prilikom na suđenju JSO odbrusio lideru LDP: “Videćemo da li sam Zorana ubio ja, ili ti i tvoj prijatelj Dušan Spasojević”, dok je nekadašnji zamenik direktora BIA Milorad Bracanović više puta ponovio da se u Bezbedonosnoj agenciji i dalje čuvaju fotografije Jovanovića sa “orgija” u Šilerovoj.

Nenad Čanak, Foto:Nemanja Jovanović

Čanak i vođa „Veterničkog klana“

Prijateljstvo, o kome su mediji u Srbiji u više navrata pisali, jeste između lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka i ubijenog vođe “veterničkog klana” Nenada Opačića. Opačić je ubijen 2015. godine u sačekuši u Novom naselju u Novom Sadu, a javnosti postao je poznat 2003. kada je uhapšen u akciji “Sablja”, koja je sprovedena nakon atentata na tadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića. On je tada označen kao vođa kriminalne grupe iz Veternika koja je dovođena u vezu sa brojnim krivičnim delima, među kojima i dilovanje narkotika, ali i kao saradnik “Zemunskog klana”. Osumnjičen je za nekoliko otmica, među kojima je i kidnapovanje biznismena Miroslava Miškovića i Dragoslava Vukovića. Ipak, pre hapšenja, Čanak je ranije navodio da ne želi da se odrekne Opačića kao prijatelja, dodavši da će „on odgovarati za svoje poslove sa drogom, ali da svi znaju da je bio od pomoći opoziciji onda kada je trebalo“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare