Foto:MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE; Nenad Mihajlović/Nova.rs

Ministar policije Aleksandar Vulin očigledno je zaboravio da saopšti da su pripadnici tog ministarstva priveli načelnika Policijske uprave Novi Sad Slobodana Malešića zbog sumnje da je trgovao uticajem, zajedno sa još tri osobe od kojih su dvojica takođe policijski službenici. Ministar je u međuvremenu obišao policijsku stanicu u Svilajncu, prisustvovao svečanom podizanju zastave Republike Srbije na jarbolu, čija visina po njegovom naređenju iznosi 45 metara, ali i obišao Policijsku upravu u Pirotu. Narednog dana razgovarao je i sa studentima. Ipak, za njegovo obaveštenje javnosti da je uhapšen načelnik policijske uprave u Novom Sad, ipak, mesta i vremena po svemu sudeći nije bilo.

Načelnik PU Novi Sad uhapšen u noći između ponedeljka i utorka zbog sumnje da je trgovao uticajem. Zajedno sa njim policija je uhapsila i Ljubomira Stanišića, policijskog službenika PU u Prijepolju, Dragana Kovačevića, policijskog službenika UKP Odeljenje za borbu protiv korupcije i Dženana Kujovića, privatnog preduzetnika i vlasnika više privrednih društava iz Prijepolja zbog krivičnih dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela.

Slobodan Malešić Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Kako je naš portal saznao, osumnjičeni Malešić je organizovao kriminalnu grupu, čiji su članovi bili biznismen i policajci, koja je dobijala novac od Kujovića, kako ne bi podneli krivičnu prijavu protiv Kujovića i njegovih zaposlenih. Osim toga, Stanišić je jednom Kujovićevom rođaku sredio da ne ide u pritvor, iako se sumnjičio za krivično delo nasilje u porodici. Novac koji bi dobijali od biznismena iz Prijepolja, oni su delili među sobom. Malešić je ta sredstva dalje ulagao u nekretnine u Beogradu, gde ima „penthaus“ od 250 kvadrata u centru Beograda i splav na Savi, ali i u sređivanje porodičnog imanja i stipendiranje sina u inostranstvu.

Pored toga, pripadnici organizovane kriminalne grupe Stanišić i Kovačević su imali zadatak da pružaju zaštitu osumnjičenom Kujoviću i članovima njegove porodice od krivičnog gonjenja i pružaju savete o postupanju pred nadležnim organima po podnetim krivičnim prijavama, saopštilo je ranije tužilaštvo.

I u poređenju sa svim ovim detaljima, koje smo saznavali mahom iz nezvaničnih izvora, osim u slučaju Tužilaštva za organizovani kriminal koje jedino nije „prećutalo“ ovo hapšenje, ministar Vulin očigledno je smatrao da je daleko važnije obavestiti javnost da je na Graničnom prelazu Gradina prisustvovao svečanom podizanju zastave Republike Srbije uz intoniranje himne na novom jarbolu, koji je „po njegovom naređenju postavljen u visini od 45 metara“, kako je saopštio MUP.

U međuvremenu, režimska tabloidna mašinerija najtežom artiljerijom zauzela se da odbrani generala Mališića, sumnjive biografije, apetita i afiniteta. Ako se uzme u obzir podatak da je Malešić u više navrata u prethodnom periodu povezivan sa Zvonkom Veselinovićem sa Kosova i Metohije, u javnosti bi se mogao stvoriti utisak da je i ovog puta kosovski biznismen, koji se našao na listi sankcionisanih u Sjedinjenim Američkim Državama, ponovo umešao prste.

Imajući u vidu da je ministar Vulin sa današnje „svečanosti“ na GP Gradina poručio da kako se odnosimo prema zastavi, tako se odnosimo prema državi, postavlja se pitanje kakvu nam poruku onda šalje njegov odnos prema prljavim načelnicima i korumpiranim policajcima.

I prethodni načelnik završio iza rešetaka

Milorad Šušnjić Foto:Screenshot/Youtube/novosadskatelevizija

Nije zgoreg podsetiti da je policijski general Slobodan Malešić na mesto načelnika Policijske uprave Novi Sad, uz pompezne najave, došao kako bi odradio posao koji je za sobom ostavio njegov prethodnik Milorad Šušnjić, čije se ime našlo u optužnici odmah pored nekadašnje državne sekretarke MUP Dijane Hrkalović zbog, pogodite čega – trgovine uticajem.

Bonus video: Hapšenje upravnika KPZ Niš


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare