policija nasilje protest
Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

"Levijatan", "radovci", "grobari", "delije", huligani, Narodna patrola, stranački batinaši i zastrašivači - svi oni su mogli da budu "pomoćna" policija po odluci ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina da je prošao novi nacrt Zakona o unutrašnjim poslovima. To bi značilo da bi bilo koja grupa građana, kojoj Vulin pokaže zeleno svetlo, mogla da dobije policijska ovlašćenja da čini sve ono što su do sada mogli samo policajci.

U nacrtu, koji je jutros povučen, se navodi da „Ministarstvo može obrazovati pomoćnu policiju za izvršavanje policijskih poslova u slučajevima kada treba nadoknaditi angažovanje velikog broja policijskih službenika za izvršavanje zadataka“ i to zadataka visokog bezbednosnog rizika, prirodnim i drugim nesrećama, obezbeđivanja državne granice i u drugim slučajevima kada je ugrožena unutrašnja bezbenost.

Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

„Izuzetno, pomoćna policija može biti angažovana i kada postoji obostrani interes Ministarstva i lokalne samouprave po osnovu posebnih sporazuma“, navodi se i dodaje da o upotrebi pomoćne policije za izvršavanje policijskih poslova odlučuje ministar, na predlog direktora policije.

To praktično znači da će ministar Aleksandar Vulin, po sopstvenom nahođenju i shodno svojim, sada preširokim, ovlašćenjima, moći da bilo koju grupu nazove policijom i ovlasti je da se tako ponaša i tretira građane.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Iako se na prvi pogled radi o novom zakonu, jasno je da je to ponašanje koje ministar Vulin već uveliko sprovodi, samo će sada za njega imati i zakonsko pokriće.

 

Ako se vratimo samo godinu i po dana u prošlost, na julske demonstracije 2020. godine kada smo na delu videli, a na koži osetili šta znači policijska brutalnost na masovnim skupovima, kada je zabeleženo na desetine kadrova kako policajci (i oni koji su se tako predstavili) besomučno tuku pojedince u haustroima, parkovima, ali i nasred ulice, kada se uniformisana lica ređaju na očigledno savladanim mladićima dok leže na ulici, onda svakako ovo nije novitet za građane Srbije.

A nije novitet ni to da policija ima pomoć, produženu ruku vlasti, u vidu sumnjivih kriminalaca, huligana, navijača, članova stranke i neuspelih mafijaša, što smo mogli videti i na inauguraciji predsednika kada je „obezbeđenje“ izbacivalo reportere sa skupa primenjujući bespotrebnu silu i ometajući ih u radu. O istim tim ljudima slušali smo nakon što je u februaru ove godine uhapšen Veljko Belivuk i još 30 pripadnika njegova kriminalne grupe, kao o njegovim saradnicima, prijateljima, „kolegama“ iz navijačke grupe…

Borović: Hoće ovlašćenja kojima se krše ljudska prava

Govoreći o nacrtu Zakona, advokat Borivoje Borović kaže za „Nova.rs“ da su od četrdeset pete godine, pa sve do sada, tajne službe i Državna bezbednost na vlasti u raznim formama i da upravo oni diktiraju uslove i zakone kojima se krše ljudska prava, ali i to da uvek u predmetima o kojima se odlučuje u Specijalnom sudu imamo to da policija pruža neki vid bezbedonsti kriminalcima, tako da ove izmene, iako su nelogične, nisu nešto što nismo mogli da očekujemo.

„To onda znači da će oni uvek moći da angažuju stranačke ljude koji mogu izvrše zloupotrebu i da to podvedu pod zaštitu ustavnog poretka u slučajevima kada, recimo, neko izvrši neki demonstracioni skup ispred Skupštine ili Vlade… Nijedna odredba ovog zakona ne želi da unapredi demokratiju, već da dobiju ovlašćena koja će se pokriti zakonskim formama, a to su ovlašćenja kojima se krše ljudska prava“, kazao je beogradski advokat Borivoje Borović za list „Nova“.

Bonus video: Julske demonstracije u Beogradu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram