Momčilo Bajagić Bajaga i Aleksandar Vulin
Momčilo Bajagić Bajaga i Aleksandar Vulin Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs/BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Predložene izmene Zakona o unutrašnjim poslovima, kojim je predviđeno kažnjavanje svih koji neovlašćeno koriste reč „policija“, ali i predlog uznemirujuće zabrane objavljivanja identiteta policajaca, uzburkale su juče čitavu javnost. I dok jedni smatraju da predlozi nisu precizni i jasni, drugi pak, veruju da se iza svega krije pokušaj vlasti da i od MUP napravi tajnu policiju, pa se s razlogom pitaju da li će, ukoliko se izmene zakona usvoje, na meti naći i oni koji su ranije neovlašćeno upotrebljavali reč policija.

Komentarišući predlog izmena Zakona o unutrašnjim poslovima, advokat Vladimir Todorić rekao je, između ostalog, da se ovoga „ni Staljin ne bi setio“.

Vladimir Todorić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Taj nacrt je protivzakonit i protivustavan. Meni nije jasno, valjda su na izradi radili neki ljudi iz struke, ali bi se reklo da tu mozga nije bilo, ili makar nije bilo srca. Pa upravo je poločica sa prezimenom deo policijske uniforme, ovakvu stvar može da smisli samo Aleksandar Vulin po nalogu svog vođe. Osim što je to protivzakonito i protivustavno, to je i protiv zdravog razuma. Eto, na primer, ukoliko bude usvojen taj zakon, onda mogu da kazne i Bajagu, jer u svojoj pesemi pominje svemirsku policiju“, kaže advokat Todorić.

Pročitajte još:

Iako stručna javnost generalno nije blagonaklona prema ovom predlogu, bivši Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub šapić veruje da je što se upotrebe reči policija tiče, u pitanju samo loša formulacija.

Rodoljub Šabić

– Mnogi su razumeli da se zabrana odnosi i na sve subjekte, pa i medije što je izazvalo zabrinutost i reakcije. Međutim, radi se, po svoj prilici, samo o rogobatnoj formulaciji, dok kritike zaslužuju rešenja kojima se zabranjuje objavljivanje podataka o identitetu ovlašćenih službenih lica.
Ideja da se praktično cela policija pretvori bezmalo u „tajnu policiju“, nema realno opravdanje, suprotna je Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja a mogla bi biti teško zloupotrebljavana u svrhu sakrivanja od odgovornosti službenih lica koja su zlostavljala građane ili prekoračila ovlašćenja – kaže Rodoljub Šabić, bivši Poverenik za informacije od javnog značaja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare