Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Novi Zakon o unutrašnjim poslovima, oko koga se podigla velika prašina u javnosti, zabraniće snimanje postupanja policajaca na zadatku, pa će tako građanin koji to učini biti krivično gonjen.

Sem niza falinki koje ima novi Zakon o policiji, možda jedna od najspornijih odredbi jeste upravo ona koja se odnosi na snimanje policajaca. Podsetimo, ova odredba sporna je iz razloga što je nebrojano puta dosad utvrđeno da je policija prekršila svoja ovlašćenja prilikom postupanja, upravo zahvaljujući snimcima koje su građani sačini.

Možda najverniji prikaz toga jeste službena beleška koju je policajac sačinio i snimak koji je građanin napravio, a koji je objavio advokat Ivan Ninić na društvenoj mreži Tviter.

On je objavio dva priloga, kako je policija zaista tretirala izvesnog Savića, ali i šta je stajalo u zapisniku MUP.

U prilogu se vidi kako su policajci u više navrata opsovali izvesnog Savića, govoreći mu: „Šta si se bre us***a?“, „Ma je*** te u usta smrdljiva“, „Klipančino jedna, šta je bre bilo?“, „Sisaj k***, bre, p**** jedna“, samo su neke od izjava, a što je on i snimio.

Pročitaje još:

Sa druge strane, u zapisniku policije s lica mesta sve ove izjave su izostale. Tako se u njemu navodi da je izvesni Savić govorio policajcima sledeće rečenice: „Da li neko želi da me udari?“, „Šta je inspektori, šta ste došli, ovde nema mesta za vas, ovo je prekršaj?“, „Smešan si, moja lična karta je kod onih nepismenih policajaca“,  a potom prilikom privođenja dodao: „Alo indijanci, sje*** vas, naučiću vas poslu“.

Podsetimo, proteklih dana se u više navrata govorilo o spornom Zakonu o policiji. Po njemu, policajci više neće imati imena na pločicama, već šifre, odnosno kombinaciju slova i brojeva i brojne druge.

Takođe, Zakon omogućava policiji korišćenje sistema video-nadzora za prepoznavanja lica pomoću sigurnosnih kamera koje je MUP kupio još 2019 godine. Reč je o 8.000 kamera, koje će biti postavljene na ulici, čime se praktično dovodi u pitanje privatnost građana.

BONUS video: Policijska brutalnost na protestu

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare