Aleksandar Vučić i Veljko Belivuk. Foto: Nova.rs

Nedeljnik NiN u sutrašnjem broju donosi nove detalje iz iskaza Belvuka, Miljkovića i Bojana Hrvatina, osumnjičenog da je pripadnik grupe Veljka Belivukua.

Prenosimo vam deo teksta, a ostatak možete pročitati u sutrađnjem izdanju pomenutog medija.

„Buka koju prave vlasti zbog objavljivanja iskaza Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koje i NIN ima, pokušaj je da se izbegnu odgovori na otvorena pitanja o povezanosti ove grupe sa pojedincima iz SNS-a. O tome su profesionalni mediji izveštavali godinama, ali na njih vlast nije reagovala. Ipak, nakon hapšenja ove grupe 4. februara počeli su da govore
o neimenovanim saradnicima mafije u sopstvenim redovima, dok su mediji pod njihovom kontrolom ukazivali na Nebojšu Stefanovića i Dijanu Hrkalović. Međutim, takve izjave i napise nije do sada pratila stvarna istraga.
Od kada je ova grupa, pod vođstvom sada pokojnog Aleksandra Stankovića, Saleta Mutavog, preuzela tribinu
Partizana 2013, 2014. profesionalni mediji, među kojima i NIN, pisali su o njoj. Podsećamo samo na neke od najvažnijih činjenica. Na tribinama je bilo vidljivo da su sve te godine sprečavali navijanje protiv Aleksandra Vučića.

Pripadnici Principa, nekadašnjih Janjičara, bili su kao obezbeđenje na inauguraciji predsednika 2017. Vlast se nije osvrtala na video-snimke prebijanja vođa navijača, koje je delila Belivukova grupa preko društvenih mreža kako bi zastrašila konkurenciju. Na izborima u Upravu FK Partizan ispred navijača koju je predvodila ova grupa izabrani su Nenad Vučković,
funkcioner Žandarmerije, koji je i tada predvodio navijanje sa Stankovićem i Belivukom i bio blizak saradnik bivše sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović, zatim Goran Colić, sadašnji načelnik 5. uprave BIA. Sve je to podržao sadašnji i tadašnji sekretar vlade Srbije Novak Nedić. Inspektor Dejan Jović hapsio je Belivuka i Miljkovića zbog ubistva Vlastimira
Miloševića na šinama, ali su oni oslobođeni, a on je zatim neosnovano uhapšen da bi bio rehabilitovan pred smrt. Vučić tada nije čitao profesinalne medije i što je još čudnije nije mu bilo poznato ni kao sekretaru Saveta za nacionalnu bezbednost i koordinatoru službi bezbednosti, jer je tek pre neki dan na Pinku lio “krokodilske” suze nad sudbinom inspektora Jovića. Opozicioni političari pokazivali su fotografije i iznosili tvrdnje da je ova prvobitno huliganska grupa korišćena u mnogim lokalnim sredinama na izborima da zastrašuje birače.

Foto: Printscreen, Nova.rs

Predstavnici vlasti na sve to ostajali su gluvi i nemi. Tek kada su Belivuk 5. jula i Miljković 15. jula dali iskaze Tužilaštvu za organizovani kriminal, mobilizuje se sva medijska artiljerija vlasti. To se radi čak unapred, preventivno, pre nego što je

bilo koji medij objavio iskaze, u maniru kriznog menadžmenta. Da bi anestezirala javnost, vlast je izabrala metod šokiranja objavljivanjem fotografija masakriranih tela žrtava ove grupe i plasiranjem zamene teze da su profesionalni mediji, kao KRIK, koji su raskrinkavali ovu grupu zapravo njihovi saradnici. Niko iz vlasti nije odgovorio na pozive KRIK-a pre objavljivanja teksta. Na svojim medijima objavili su morbidne fotografije uprkos protivljenjima, pre svega majki nestalih mladića čija su imena pročitana takođe na televiziji Pink“, piše u NIN između ostalog.

Potom, prenosimo deo o vezama Belivuka i vlasti:

„Belivuk je odbivši da odgovara na pitanja tužilaštva u pravno propisanom slobodnom izlaganju, u kome ima pravo da ne govori istinu, rekao da je navodno kontakt sa predsednikom Vučićem održavao preko Aleksandra Vidojevića – Ace Rošavog, koji je bio nekada na tribinama u ovoj grupi, a prijatelj je predsednikovog sina Danila, sa kojim se više puta fotografisao. Belivuk je takođe tvrdio da su bili angažovani na tribinama Partizana:
„2017. došao je Aleksandar Vidojević – Aca Rošavi i rekao da šef, što je nadimak za Vučića, tako ga zovemo od 2011, 2012, kada smo još bili opozicija…“.

U pomenutom tekstu se nalazi i deo u kojem se navodi – tajna MIljkovićevog Skaj telefona, kao i priznanje Bojana Hrvatina.

BONUS VIDEO: Uhapšen Veljko Belivuk

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare