Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin Foto:BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Srpski ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin drznuo se da, nakon dešavanja na Cetinju koja su obeležila ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, podseti ovdašnju javnost da je u Beogradu 2019. godine već pokušan atentat na Joanikija koji, podsećamo, nikada nije rasvetljen i iskoristio priliku da još jednom pokuša da raširi svoju hegemonističku ideju o takozavnom srpskom svetu, što je termin kog se lati svaki put kada komentariše bilo koju komšijsku zemlju na Balkanu.

Aleksandar Vulin, trenutni ministar policije ali večni političar satkan od kontradiktornih izjava i stavova, ponovo je uspeo da šokira javnost komentarišući stvar koja ga se čak direktno i ne tiče. Gostujući na TV Pink, Vulin je kazao da je zadatak ove generacije političara da „stvori srpski svet“ da bi zaštitio Srbe. Od koga, nije baš najjasnije, ali ministar Vulin tvrdi da ukoliko do toga ne bude došlo, sledeću generaciju Srba nećemo ni imati.

Ovakve sumanute ideje dobijaju novi kontekst ako se prisetimo da je Vulin svoju političku karijeru započeo redovima Jugoslovenske levice (JUL) rame uz rame sa Mirom Marković, suprugom tadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića, o čijim delima je nakon njegove smrti govorio uvek u superlativu.

A, o tome koliko su one opasne i predstavljaju poligon za potencijalno negativno tumačenje suseda, posebno imajući u vidu decenijama zategnute prilike na Balkanu, videćemo u narednim danima kada se komšije oglase. Na svom Tviter nalogu se već oglasio gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, komentarišući Vulinovu izjavu kao otvorenu pretnju.

Iako nije prvi put, a verovatno ni poslednji put, da Vulin na ovaj način rasipa svoje hegemonističke stavove spominjući „srpski svet“, sada je otišao i korak dalje, verovatno zaboravljajući na trenutak u fotelji kog ministarstva sedi, te je tako podsetio Srbiju na nerešen slučaj ranjavanja crnogorskog biznismena Miodraga Dake Davidovića iz 2019. godine.

Tada je, podsetimo, kroz prozor beogradskog hotela Kraun plaza, ispaljen hitac iz snajperske puške u pravcu Davidovića i tada episkopa Joanikija, dok su sedeli u holu hotela. Licitiralo se narednih dana ko bi mogao da stoji iza obarača, ali i ko je bio meta. Sada je ministar Vulin otklonio svaku sumnju da je to bio Joanikije, iako je Davidović ranjen u ruku.

Vladika Joanikije Foto: Tamara Marković/Nova.rs

I to nije ono najproblematičnije. Ministar policije zaboravio je da u tom slučaju pravda još nije zadovoljena i da atentatori nikada nisu privedeni, uprkos tome što je MUP najavio intenzivan rad i brzo hvatanje počinilaca.

„Ako se to moglo desiti u to vreme u Beogradu, zašto se to ne bi moglo desiti na Cetinju“, rekao je Vulin o atentatu na Joanikija, kao da priča o vremenskim prilikama ili kao je ono što se dogodi u glavnom gradu Srbije primenjivo na apsolutno sve.

Bonus video: Gašenje požara na Mokroj Gori

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar