Foto:Nova.rs

Nakon izjave ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina da nadležni organi znaju ime čoveka iz tog resora koji je "razvio sistem prisluškivanja" predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ponovo se potvrdila činjenica da zakon u Srbiji ne funkcioniše onako kako sam nalaže. Postavlja se pitanje zbog čega se pomenuti krivac za prisluškivanje šefa države ne nalazi iza rešetaka, ako je već njegovo ime poznato, a kako advokat Vladimir Terzić u razgovoru za Nova.rs navodi, jasno je da su Vulinove tvrdnje samo još jedno u nizu zamajavanje javnosti.

„Ovakva izjava je čisto zamajavanje javnosti, po mom mišljenju. Dakle, sama činjenica da imaju saznanje kako se zove lice koje je stavilo predsednika „na mere“, jer nakon onakve izjave nemoguće je da je ostala sumnja o tome o kome se radi, odnosno izvesno se da se zna ime i prezime, i da se tako nešto iznosi u javnosti, umesto da se sa tim izađe pred Tužilaštvo za organizovani kriminal potpuno je nenormalno“, kaže advokat Terzić i dodaje:

„Ukoliko oni imaju neosporne dokaze, onda bi to trebalo da bude pritvorski predmet. Ne mogu da ga stave u pritvor, a da nemaju dovoljno dokaza. Opet, da imaju dokaze, onda bi tužilac već reagovao. Mislim da je ovde reč o slučaju u kojem možda i nema krivičnog dela. To je neko otkrio u sklopu službene dužnosti.  E sad, šta je posle radio sa tim otkrićem je druga stvar. Da li je to davao stranih službama… ili šta god, to je nešto drugo. Mislim da je ovo otkriveno u toku regularnog posla“.

On ističe da je ta mera na kojoj je, kako Aleksandar Vulin tvrdi, Vučić bio, mera koja se radi na veoma visokom nivou.

Vladimir Terzić, Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Dakle, ovde je reč o meri koju mora da izda neko ko je na visokom nivou i iz koje mogu da proizađu teške posledice. Jedino, ali jedino, ko je ovlašćen u ovom slučaju je tužilaštvo. Ono treba da vidi šta će da radi sa tim licem, i tužilac je jedini koji može da naloži radnje ministru. Pravilno bi bilo da mu je rekao: „Nemojte da izlazite sa takvim informacijama, jer ja vama treba da naložim šta da radite“, tako je postupak zakonit. Ali, mi smo navikli na ova kršenja zakona tako da me ništa ne čudi“, kaže Terzić.

On ističe da „ne može MUP sam protiv sebe da vodi istragu“.

„Ko nama tvrdi da i sada neko u MUP to ne radi, isto ovo za šta je optužen taj neko. Ja mislim da su ova saznanja stečena u drugim postupcima za prisluškivanje, a to što se neko upleo, pa završio u nekim zvaničnim zapisnicima, neka razmisli gde mu tragovi vode“, kaže Terzić.

Ovim povodom, kontaktirali smo Tužilaštvo za organizovani kriminal sa pitanjem da li kada će da postupaju vezano za ovaj slučaj, odnosno da li je lice koje se sumnjiči da je prvog čoveka države stavilo na mere u pritvoru, međutim, do objavljivanja teksta nismo dobili odgovor.

Podsetimo, Vulin je ranije za Politiku rekao da je ministarstvo na čijem je čelu „potpuno rasvetlilo“ slučaj prisluškivanja predsednika.

„Apsolutno smo utvrdili ko je iz MUP stavio predsednika na mere. Vrlo dobro znamo kome su nošeni izveštaji i ko je to naredio. Postoji ime čoveka koji je razvio sistem prisluškivanja Aleksandra Vučića. I mi to ime znamo“, naveo je ministar.

On je dodao da će ime te osobe biti poznato javnosti kad Tužilaštvo za organizovani kriminal bude podiglo optužnicu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar