Veljko Belivuk Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore uputilo je nadležnim organima Srbije zamolnicu da se Veljko Belivuk, Marko Miljković i još dve osobe saslušaju na okolnosti dvostrukog ubistva u Crnoj Gori, ali odgovor nadležnih u Srbiji još nije stigao, kazali su iz crnogorskog SDT za list "Nova".

Crnogorsko tužilaštvo donelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv Belivuka, Miljkovića, J. N. i Ž. R. zbog sumnje da je Belivuk na teritoriji te zemlje stvorio kriminalnu organizaciju koja je sada osumnjičena za dva ubistva – Damira Hodžića i Adisa Spahića, Hodžićevog šuraka.

Adis Spahić Foto: Facebook

„Shodno Međunarodnim konvencijama i Ugovoru zaključenom između Crne Gore i Republike Srbije, nadležnim državnim organima Republike Srbije upućena je zamolnica za saslušanje svih navedenih lica u svojstvu okrivljenih. Do danas po predmetnoj zamolnici koja je neposredno dostavljena Tužilaštvu za organizovani kriminal Republike Srbije, Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore nije dobilo odgovor. Pozitivnim međunarodnim propisima nije definisan rok u kojem zamoljena država mora da odgovori po podnijetoj zamolnici za pružanje pomoći, ali se uvjek očekuje, a imajući u vidu težinu krivičnih djela zbog kojih se vodi krivični postupak, da to bude u primjerenom kraćem roku“, naveli su iz tužilštva u za list „Nova“ u mejlu koji nam je poslat pre tri dana.

Marko Miljković i Veljko Belivuk, Velja Nevolja
Marko Miljković i Veljko Belivuk Foto: Printscreen/Tv Pink

Redakcija lista „Nova“ upitala je Tužilaštvu za organizovani kriminal u Srbiji pitanje pre koliko je stigla zamolnica njihovih kolega iz Crne Gore, zbog čega na nju do sada nije odgovoreno i za koji datum je planirano saslušanje Belivuka i Miljkovića, međutim do danas na ta pitanja nismo dobili odgovor. Zbog čega nadležni organi Srbije odlažu saslušanje Belivuka iako se o ovim zločinima govori mesecima unazad, u ovom trenutku može samo da se pretpostavi.

U međuvremenu, optužnica kojom se Belivuk, Miljković i još 28 pripadnika njihove kriminalne grupe terete za najteža krivična dela potvrđena je pre nekoliko dana.

Okrivljeni i njihovi branioci nisu podnosili žalbe na presudu, a kako saznajemo, osnovni razlog za to što je pripadnici klana „jedva čekaju da uđu u sudnicu“.

Svi oni terete se za ubistva, otmice, silovanje, proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga, nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija i druga krivična dela. Kako smo ranije pisali, optužnica se u većem delu zasniva na prepiskama sa „Skaj“ telefona koje su presretnute, kao i sporne fotografije koje su prikazivane na nacionalnim frekvencijama, što je izazvalo buru u javnosti, ali u njoj nije opisano kako je kriminalne organizacija oformljena, kako su se finansirali niti ko im je iz državnih struktura to omogućio.

Srbija ignoriše i izručenje Marovića

Svetozar Marović, poslednji predsednik nekadašnje Državne zajednice Srbije i Crne Gore jedan je od najtraženijih crnogorskih begunaca koji se krije u Beogradu, a zvanična Podgorica već triputa je tražila njegovo izručenje.

Svetozar Marović Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Za Marovićem je raspisana poternica jer je pobegao u Srbiju uoči odlaska na izdražavanja kazne, a na koju je osuđen zbog milionskih malverzacija u opštini Budva. Vlast je svoje ignorisanje pokušala da objasni “komplikovanom situacijom”, a pitanje izručenja Marovića zateklo je premijerku Anu Brnabić, tokom prošlonedeljne posete Zdravka Krivokapića koji je ponovio isti zahtev. Kao jedna od prepreka pominje se to što je Marović u međuvremenu postao državljanin Srbije, iako je MUP to demantovao.

Bonus video: Veze između „kavčana“ i grupe Velje Nevolje


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar