Foto: Nova.rs

Krivičnu prijavu protiv Aleksandra Vučića, čije je podnošenje najavio sam predsednik pre dve večeri rekavši da će je podneti sam protiv sebe, a onda je sutradan promenio mišljenje, pa je to danas ipak učinio njegov partijski drug Miloš Vučević, već je podneta, a to je pre šest meseci učinio bivši potpredsednik Partizana profesor Vladimir Vuletić.

Zbog najave da će podneti krivičnu prijavu protiv sebe samog, odnosno da će to po njegovom nagovoru uraditi neko iz redova njegove partije, Vučić bi, shodno zakonu automatski morao postati predmet istrage zbog dela za koje je zaprećena zatvorska kazna.

To je za list „Nova“ potvrdio i advokat Ivan Ninić, koji ovakav postupak vidi kao politički manevar i zamajavanje javnosti.

„Mene je prvo bilo sramota da odgovaram na laži ljudi, da smo se ja i Vulin tajno sastajali u stanu na Zvezdari. Kao što smo uradili u slučaju Jovanjica, podnećemo krivičnu prijavu protiv sebe, spremni smo da odgovaramo i spreman sam da sebe unizim da odem na poligraf, ali se nadam i da će neki drugi otići na poligraf da pričaju o finansijama“, rekao je Vučić.

Ninić za naš list objašnjava da je Vučić svestan da čini tri krivična dela – lažno prijavljivanje, podstrekivanje na lažno prijavljivanje i ometanje pravde, za koje je zaprećena zatvorska kazna, a posebno je karakteristično krivično delo ometanje pravde, zbog prirode njegovog položaja, odnosno predsedničke funkcije.

„To je klasičan politički manevar koji smo već imali prilike da vidimo u slučaju Jovanjica, čime prikuplja političke poene, ali istovremeno banalizuje funkcionisanje organizovane kriminalne grupe“, kaže Ninić.

Ne treba zaboraviti i da je protiv predsednika i ministra bivši potpredsednik FK Partizan profesor Vladimir Vuletić već podneo krivičnu prijavu nakon što je u svojstvu građanina saslušan u SBPOK-u upravo o poslovima ove grupe.

Ta krivična prijava, po svemu sudeći, u očima predsednika nema nikakvu težinu jer se postavlja pitanje zbog čega bi onda podnosio još jednu, gotovo istu. Deo javnosti ovakav potez predsednika tumači i kao odsustvo poverenja u tužilaštvo koje bi ovakve veze svakako u okviru istrage trebalo da ispitaju.

Načelo iza kog bi predsednik mogao da se sakrije

U ovom trenutku periferno, ali ne i manje važno, svakako je i načelo „ne bis im idem“, da se u pravnom smislu ne može dva puta odlučivati o istoj stvari, to jest da se u budućnosti ne bi mogao voditi ponovni postupak za nešto što je već odlučeno, pojašnjava Ninić.

„To samo po sebi nije glavni cilj ovog puta, već zamajavanje javnosti. Ponovo imamo spominjanje dva instrumenta, poligrafa i krivične prijave o čemu smo takođe imali prilike već da slušamo više puta. Praktično se uklapa i u način vođenja države i u njihovu politiku besmisla. Sada sledi, po oprobanom scenariju, trenutak kada predsednik traži od javnosti da izabere da li je kriminalac ili neko ko sebe lažno prijavljuje“, priča Ninić.

Produžen pritvor Belivuku i ekipi

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Odlučujući o predlogu za produženje pritvora koje je Tužilaštvo za organizovani kriminal istaklo prilikom podizanja optužnice prema okrivljenima Veljku Belivuku i drugima, dežurno krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu – Posebno odeljenje za organizovani kriminal je po službenoj dužnosti u smislu odredbe člana 216 stav 3 ZKP ispitalo da li i dalje stoje razlozi za pritvor prema okrivljenima, pa je prema V.B, M.M, M.B, M.B, S.L, N.J, N.Đ, D.T, V.D, N.S, A.V, N.L, M.T, F.I, Ž.K, V.G, S.S, B.K, N.S, V.G, M.A, A.Š, M.S, M.L.S, A.D, A.Š. i A.S. doneo rešenje kojim je prema okrivljenima produžio pritvor do 30 dana.

Prijava dostavljena RJT

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS), Miloš Vučević, danas je podneo Republičkom javnom tužuilaštvu krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina.

Bonus video: Vučić o Belivuku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare