Foto: MUP Srbije, Nova.rs, Ministarstvo odbrane Srbije, Amir Hamzagic/ATAImages, E-Stock/Nenad Milosevic

Ministar odbrane Nebojša Stefanović je u svom odgovoru na optužbe svoje nekadašnje saradnice Dijane Hrkalović istakao kako je imao saznanja da je bila bliska sa grupom Veljka Belivuka, kao i da je sa jednim članom kavačkog klana bila na odmoru. Ova izjava bi šokirala javnost da već godinama unazad nismo svedoci dobrih odnosa između šefova srpske policije i visokorangiranih navijača i kriminalaca.

Prepucavanje između nekada bliskih saradnika ne jenjava, upiru prstom jedni u druge, dok građani ostaju bez odgovora na neke od glavnih pitanja koja su od interesa javnosti. Kako je moguće da ministar policije ima saznanja o bliskosti svoje desne ruke sa kriminalnom grupom, a da o tome ne obavesti institucije?

Sa druge strane, Hrkalović optužuje ministra Stefanovića da je koristio Skaj i dopisivao se sa kriminalcima. Šta će jednom ministru tada policije, sada odbrane, telefon koji koriste kriminalci?

Kako se uopšte stiže do toga da istaknuti funkcioneri u policiji budu povezivani sa najmoćnijim ljudima iz kriminalnog miljea? Ipak, već godinama unazad, se pojavljuju saznanja i određeni navodi o bliskosti nekih policijskih šefova sa navijačima i kriminalcima.

Povezan sa Belivukom, Šarićem, „Skajom“

Šarić, Belivuk, navijači „Rada“ – samo su neke od veza za koje je javnost čula o Nebojši Stefanoviću i „sumnjivim“ ljudima.

U medijima se prošle godine pojavio video snimak iz jednog lokala, na kojem se vidi osuđivani vođa navijača „Rada“ Vladimir Kovačević Kovač kako prilazi stolu za kojem je ministar sedeo sa Slavišom Kokezom, a zatim razmenjuju nekoliko reči. Zatim Kovač seda za drugi sto sa još jednim vođom navijača, koji su godinama unazad poznati u medijima i koji su punili listove crne hronike.

Sa druge strane, sada ministra Stefanovića optužuju i to nekada najbliži saradnici, da je imao Skaj i dopisivao se sa visokorangiranim kriminalcima.

Kao jedan od „dokaza“ za ove tvrdnje, Hrkalović je istakla kako se ozloglašena grupa Veljka Belivuka tereti za period od njenog odlaska iz MUP, pa sve dok nije otišao ministar Stefanović iz policije,
Takođe, ona je navela kako je policajce, koji su uhapšeni kao pripadnici kriminalne grupe Darka Šarića, kao starešine u UKP postavio upravo Nebojša Stefanović.

„Ne zna da se fotografiše sa navijačima“

Prošlog leta, u medijima je osvanula fotografija ministra policije Aleksandra Vulina, u zagrljaju sa već pomenutim hapšenim navijačem „Rada“ Vladimirom Kovačevićem Kovač, izgleda zajedničkim prijateljem ministara.

Nakon toga, ministar je istakao kako nije znao sa kim se slika, uprkos tome što na fotografiji izgledaju prisno, kao i da svako sa njim može da porazgovara i da se fotografiše.

Sa druge strane, ovo nije usamljeni slučaj fotkanja ministra Vulina sa osobama iz kriminalnog miljea, objavljena je i fotografija sa Stevanom Holićem, sraadnikom vlasnika imanja „Jovanjica“, koji se nalazi na optuženičkoj klupi Specijalnog suda kao pripadnik grupe koja je prozvodila marihuanu.

Hrkalović – „mafijaška kuma“

Dijana Hrkalović godinama unazad je bila poznata kao „čelična lejdi“ i „mafijaška kuma“, sve dok nije odlučila da se obrati javnosti i pokaže neku drugu sliku o sebi. Hrkalović tvrdi da nije bila bliska sa Belivukom, nazivajući ga „psihopatom“, kao i da ne poznaje ubijenog Aleksandra Stankovića, Saleta Mutavog, dok je godinama unazad povezivana kao bliska veza MUP i kavačkog klana.

Dijani Hrkalović se trenutno sudi za trgovinu uticajem, a između ostalog se tereti i za nedostavljanje analiza telefona Veljka Belivuka, koji se tada sumnjičio za „ubistvo na šinama“, ali je pod neobičnim okolnostima oslobođen.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Prema medijskim navodima, poznata je priča da je Hrkalović bila veoma bliska sa ubijenim Saletom Mutavim, kao i da je bila na mestu ubistva, tokom uviđaja.

Sve ove navode ona je negirala, ali je spomenula nekoliko drugara navijača, koji imaju kriminalne dosijee, a u pitanju su ubijeni Ljubomir Marković Kića, Đorđe Prelić Prela, kao i Miloš Radisavljević Kimi.

Neobičan odabir kruga prijatelja za nekoga ko je završio na visokoj poziciji u MUP.

Žandarm Vučko – Učio Belivuka da puca

Žandarm Nenad Vučković Vučko poznat je kao nekadašnji ljubavni partner Hrkalovićeve, a kojeg je između redova, spomenuo i Nebojša Stefanović u svom nedavnom obraćanju.

„Krucijalna stvar u postupku koji se vodi protiv Hrkalović je predmet nedostavljanja poruka tužiocu nakon veštačenja telefona Veljka Belivuka, u tim porukama se on dopisuje sa jednim visoko pozicioniranim službenikom koji je u to vreme bio u intimnim odnosima sa Dijanom Hrkalović“, naveo je Stefanović i zatražio od suda da objavi sve te poruke.

Pročitajte još:

NIN je pre nekoliko meseci ekskluzivno objavio poruke između Belivuka i žandarma Vučka, a u kojima se pominje više ljudi, među njima i izvesna „žena D“, za koju se pretpostavlja da je Dijana Hrkalović. Pominju se i „šef“, kao i „glavni šef“.

Žandarm Vučko poznat je kao strastveni navijač, a njegove fotografije sa ubijenim Aleksandrom Stankovićem Mutavim i Belivukom su dospele u medije pre par godina.

Nenad Vučković Vučko Foto: Privatna arhiva

Na kriminalne veze Vučkovića ukazao je i Vojni sindikat Srbije koji je podneo krivičnu prijavu protiv oficira vojske. Oni su, kako tvrdi sindikat, omogućili Stankoviću, Vučkoviću i Belivuku da koriste strelište, naoružanje i municiju Vojske Srbije kako bi uvežbavali gađanje u kasarni u Pančevu. Tužilaštvo je obustavilo postupak navodeći da nije moglo da utvrdi da li su navodi sindikata tačni jer su pojedini dokazi nestali.

Nebojša Stefanović ga je prvi branio 2016. godine, govoreći da „ne misli da je krivično delo biti navijač ili vođa navijača“. Iznenađujuća izjava, s obzirom na statistiku i broj uhapšenih vođa navijača koji su počinioci više krivičnih dela.

Stolić – Odavao informacije klanu Belivuk

Božidaru Stoliću, inspektoru Službe protiv organizovanog kriminala sudi se u dva postupka, u jednom se tereti sa odavanja informacija klanu Veljka Belivuka. U drugom slučaju, čije suđenje još uvek nije počelo, tereti se da je pokušao da preotme lokal od jednog Požarevljanina.

Božidar Stolić Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Stolić je odavao članovima grupe Veljka Belivuka tajne informacije iz istrage koja se vodila protiv njih – obaveštavao ih je o dokazima koje je policija pronalazila u kući u Ritopeku i šta su Belivuk i njegov najbliži saradnik Marko Miljković ispričali u policiji nakon hapšenja, navodi se u optužnici.

Posrednik između inspektora Stolića i drugih članova kriminalne grupe bio je Filip Golubović, koji je ovo priznao tužilaštvu. On, međutim, nije otkrio, niti je tužilaštvo to utvrdilo u istrazi, kome je prosleđivao ove informacije.

Golubović je od inspektora tražio da mu daje poverljive policijske informacije, odnosno da proverava da li postoji istraga ili poternica policije protiv određenih ljudi i za to mu plaćao 500 evra, tvrdi tužilaštvo.

Papić i misterija Miljkovićevog auta

Goran Papić, bivši zamenik načelnika SBPOK, se tereti za trgovinu uticajem, to jest da je vratio zaplenjen blindirani automobil Marku Miljkoviću.

MUP je ranije saopštio da se Papić sumnjiči da je 15. aprila 2020. godine, koristeći svoj položaj rukovodioca u SBPOK-u, posredovao da se ne izvrši službena radnja koja bi se morala izvršiti, odnosno da je zahtevao od tadašnjeg rukovodioca Policijske uprave za grad Beograd da se Marku Miljkoviću, najbližem saradniku Veljka Belivuka, odmah vrati blindirano vozilo koje je od njega privremeno oduzeto.

BONUS VIDEO: Sve veze Veljka Belivuka i Aleksandra Vučića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare