Božo Prelević Foto: Ivan Dinić/Nova S

Đorđe Prelić, nekadašnji vođa navijača "Alkatraza", osuđivan za ubistvo Francuza Brisa Tatona, nedavno je viđen na fudbalskoj utakmici Partizana čime je potvrđeno ono što se mesecima spekuliše, da će on predvoditi Grobare nakon hapšenja grupe Veljka Belivuka. Prelić je na nesvakidašnji način pušten iz zatvora na uslovnu slobodu, nakon što je Više tužilaštvo odustalo od krivičnog gonjenja za događaj od pre 12 godina, nakon čega ga je Apelacioni sud pustio, a advokat Božo Prelević u razgovoru za list Nova ističe da na delu vidimo isti rukopis, kao i u slučaju Belivuka.

Od puštanja Prelića u navijačkih krugovima počelo je da se spekuliše da će on naslediti južnu tribinu. Navodi su gotovo potvrđeni nakon što je Prelić, prema pisanju NIN, pre dve nedelje, viđen i uslikan na tribini tokom utakmice Partizana i Santa Klare.

Pročitajte još:

Božo Prelević za naš list ističe da vlast neguje dobre odnose s navijačima iz prostog razloga – zna da je reč o sili koja može da joj stvori probleme.

„Imali smo prilike da vidimo različito postupanje nadležnih organa u istim predmetima, kao kada je bilo reči o neredima u Beton hali, ubistvu na šinama, a u odnosu na Velju Nevolju. Ne postoji pretereni razlog za drugačije postupate u istim slučajevima, osim ako ne želite da nekome učinite neki ustupak. Tako i sada. U suprotnom, teško je zaključiti da Prelić može da izađe iz zatvora i dođe pravo na tribine i disciplinuje navijače, bez podrške države. Prosto, u slučajevima Velje Nevolje i Prelića vidimo isti rukopis“, kaže Prelević i dodaje da veruje da se u slučaju osuđenog Grobara izvršio neki vid pritiska na pravosuđe.

Ističe da aktuelna vlast ima dva pristupa u odnosu s navijačima.

„Vlast sa pravom očekuje neku vrstu građanskih protesta, ona kod pristupa sa navijačima ima dve želje – prva je da oni budu uz nju, da razbijaju proteste ili da, ako treba, napadnu policiju ne bi li protesti bili prikazani ka vandalski. Druga varijanta je da im neko ne opretme navijače. Oni znaju da su navijači ozbiljna sila, koja može da im napravi probleme. Zato navijači zauzimaju jako visoko mesto u pristupku kod vlasti. Nisam video tu vrstu osetljivosti kod doktora ili profesora“, kaže on.

Milos Radisavljevic Kimi, Aleksandar Vavic i Djordje Prelic
Miloš Radisavljević Kimi, Aleksandar Vavić i Đorđe Prelić Foto:E-Stock/MN press

Podsetimo, Prelić je nedavno izašao na uslovnu slobodu, nakon što je odslužio dve trećine kazne za ubistvo Brisa Tatona. Prelić je ubrzo nakon pomenutog ubistva pobegao iz zemlje, a u odsustvu je0 osuđen na 35 godina zatvora kao organizator nereda. Tu odluku je potom umanjio Apelacioni sud i pravosnažno ga osudio na 15 godina robije.

Kazna Preliću potom je ponovo preinačena na 12 godina, a zatim i na 10, i to 2018. godine.

BONUS video: Dovođenje Belivuka na stadion JNA

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar