Vlast na slučaju Vidovdanske skuplja izbore poene

Podeli:
Zgrada u Vidovdanskoj ulici. Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je postignut dogovor sa svih sedam vlasnika stanova iz urušene zgrade u Vidovdanskoj ulici da za njih Direkcija za građevinsko zemljište izgradi novu zgradu po hitnom postupku, pa se postavlja pitanje da li ova odluka znači da će grad izgraditi stanove i svim ostalim građanima, koji su proteklih godina, zbog bahate gradnje investitora, ostali bez domova.

Sudbina stanara zgrade u Vidovdanskoj na Vračaru, koja se urušila prošle nedelje usled gradnje na parceli pored, po svemu sudeći, ipak je izvesna. I dok je Vesić najavio nove stanove za stanare, nejasno je da li to znači da će i stanari Dubljanske, koji od 2008. godine čekaju na pravdu, konačno dobiti krov nad glavom, ili je, prema rečima advokata Rodoljuba Šabića, reč o skupljanju poena vlasti pred izbore.

Pročitajte još:

Bivši poverenik za informacije od javnog značaja, Šabić, istakao je da gradske vlasti, prilikom rešavanja problema stanara Vidovdanske na Vračaru, ni malo ne vode računa o zakonima, pa se tako pozivaju i na one koji ne postoje.

„Odluka gradskih vlasti je krajnje netransparentna. Odluka, kojom nam saopštavaju da će za godinu dana, što je prilično teško, useliti uniju stanara, je veoma upitna iz nekoliko razloga. Pre svega, pitanje je na osnovu kog zakona je ta odluka doneta, zatim kako će se trošiti budžetska sredstva, ali i da li to znači da će ovakva praksa da se primeni i na ostale slučajeve? Stanari Vidovdanske će dobiti stanove, i to je odlično, a šta je sa ostalima koji su, takođe, ostali bez svojih kuća?“, kaže za novine „Nova“ Šabić.

Rodoljub Šabić Foto:FoNet/Božana Pavlica

On podseća na slučaj stanara Dubljanske ulice na Vračaru, koji punih 13 godina, tačnije od 2008. čekaju pravdu.

„Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da će se oštećena zgrada srušiti i izgraditi nova, te da potraživanje prema investitoru preuzima Grad. Sa koje budžetske pozicije se to plaća? Šta će se desiti ako se ispostavi da investitor ipak nije odgovoran, odnosno da je reč o isključivoj krivici izvođača, a reč je o firmi koja postoji tek nekoliko meseci, sa osnivačkim kapitalom od 100 dinara? Od koga će onda nadoknaditi štetu“, pita Šabić.

Ističe i da je nesumnjivo neophodno da se stanarima pomogne, ali sve odluke koje vlasti donose, moraju biti utemeljene na zakonima.

„Svakako mislim da se stanarima mora pomoći, ali rešenje mora biti u skladu sa zakonom. Da li bi gradska vlast donela ovakvu odluku da nam ubrzo ne predstoje izbori? I na čemu se odluka zasniva? Vesić se u saopštenju krajnje neozbiljno poziva na Zakon o prirodnim katastrofama, koji, niti postoji, niti je u ovom slučaju reč o prirodnoj katastrofi“, ističe naš sagovornik i dodaje:

Goran Vesić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Divna je volja da se stanarima pomogne, ali takva volja mora da poštuje principe jednakosti, zakonitosti i racionalnosti. Ovde mi ništa ne znamo, sem da će Grad, iz ne znam kojih para, sagraditi zgradu“, dodaje Šabić.

Podsetimo, zgrada u Vidovdanskoj ulici na Vračaru urušila se 16. jula, zbog zidanja objekta pored nje zbog koga je bila iskopana velika temeljna jama. Prilikom prvog urušavanja nije bilo povređenih, a stanari su evakuisani, da bi se urušavanje zgrade nastavilo i u narednim danima.

Prvo osnovno javno tužilaštvo saopštilo je da je protiv investitora i izvođača radova podneta krivična prijava za teško delo protiv opšte sigurnosti, za koje je zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Kako je „Nova“ pisala, u slučaju Vidovdanske, prema podacima Odeljenja za građevinske i komunalne poslove opštine Vračar, kao investitori radova upisani su Milica Mišić, Borisav Božić, Ivana Božić, ali i Slobodan Božić, kojem je dosad nekoliko puta bio blokiran račun zbog neizmiravanja obaveza – poslednji put u martu ove godine, zbog neplaćenih doprinosa za socijalno osiguranje.

Rodić: Proveriti da li su imali licence

Goran Rodić iz Građevinske komore kaže za „Novu“ da u Beogradu ima dosta zgrada, koje su doživele istu sudbinu kao i objekat u Vidovdanskoj, te da je neophodno zakonski regulisati ovo pitanje.

„Građevinska inspekcija bi trebalo da proveri da li je izvođač radova imao licence, ali i koje je objekte radio. Ukoliko je reč o sumnjivoj firmi, s punom odgovornošću ima pravo da oduzme pomenute lokacije, na njima izgradi nove zgrade, namiri stanare i ostale proda“, kaže Rodić.

BONUS video: Snimak urušavanja u Vidovdanskoj

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar