Nenad Stefanović Foto:Privatna arhiva

Više tužilaštvo u Beogradu (VJT) dostavilo je danas odgovor na pitanja Nova.rs u vezi sa slučajem svoje zaposlene saradnice, koju je koleginica uhvatila u krađi u trenutku kada je pokušala da joj uzme novčanik. Istovremeno, VJT je uputilo i saopštenje režimskim medijima u kojem naše izveštavanje o ovom događaju, a koje su prethodno sami potvrdili, označavju lažnim i malicioznim, a sve u cilju pokušaja narušavanja ugleda tužilaštva.

„Novoj“ je umesto odgovora na konkretna pitanja da li se krađa dogodila, da li ju je počinila saradnica koja je nedavno prebačena iz Trećeg OJT, kao i šta će preduzeti u vezi sa ovim slučajem, dostavilo našoj redakciji – fotografiju naredbe koju je viši tužilac Nenad Stefanović dostavio juče Prvom osnovnom tužilaštvu. U naredbi se navodi da Prvo OJT ispita sve navode podneska njihove koleginice koja tvrdi da je bila žrtva neuspele pljačke u prostorijama Palate pravde i utvrdi da li se „u radnjama bilo kog lica stiču zakonska obeležja bilo kog krivičnog dela propisanog zakonom“.

Ovim je VJT potvrdilo saznanja Nova.rs koja su danas objavljena na našem portalu, dok je istovremeno, uputilo i drugo saopštenje prorežimskim medijima tvrdeći da je naše izveštavanje o sklonostima osobe koja se sprema za javnotužilačku funkciju, atak na višeg tužioca i narušavanje njegovog ugleda.

Ono što pak, viši tužilac Nenad Stefanović, u odbrani svog ugleda nije stigao da objasni, a što bi trebalo da je ključno u ovom slučaju jeste – zašto o pokušaju krađe nije odmah obavestio policiju Savski venac, već je čekao četiri dana da izda naredbu i pošalje podnesak svoje koleginice postupajućem Prvom osnovnom tužilaštvu i to tek nakon svađe sa njom i pretnjom da će prijavu podneti ona ukoliko on to ne bude uradio.

Povezane vesti:

Takođe, u pomenutoj naredbi se decediriano navodi da „ukoliko nema elemenata krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti“, podnesak tužiteljke koja je bila meta pljačke dostave sudu kao „privatnu tužbu“. S obzirom na to da je po zakonu nemoguće dostavljati sudu privatnu tužbu nakon dokaznih radnji tužilaštva, jer bi ih u tom slučaju i sud tretirao na isti način kao i tužilaštvo, ostalo je nejasno šta je tužilac Stefanović pokušao da naredi.

Podsetimo, novi skandal potresao je Više tužilaštvo u Beogradu (VJT), nakon što je pre nekoliko dana, tužilačka saradnica K. M. uhavćena u službenim prostorijama kako krade novčanik jedne koleginice. Kako saznaje „Nova“, osumnjičena saradnica je nedavno, na zahtev i preporuku višeg tužioca Nenada Stefanovića, prebačena iz Trećeg osnovnog tužilaštva u VJT, a potom je, takođe njegovom odlukom, vraćena nazad kako bi se čitav slučaj zataškao.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare