Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Viši javni tužilac Nenad Stefanović organizovao je juče vanrednu konferenciju na kojoj je saopštio da je podignuta optužnica protiv roditelja dečaka K. K. koji je izvršio masovno ubistvo u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar". Kako se ispostavilo, u trenutku kada se Stefanović vanredno obraćao medijima, informaciju o podizanju optužnice protiv roditelja, postupajući tužilac u ovom predmetu nije imao. To za Nova.rs tvrdi branilac optuženog Kecmanovića Irina Borović.

Optužnica je napisana na 267 strana, a na njoj je osim oca dečaka-ubice, i majka dečaka, zatim predsednik streljačkog kluba u koji je K. K. išao i instruktor u streljani.

„Kada sam neformalno saznala da je zakazana konferencija za medije povodom podizanja optužnice, u tom trenutku ni mi kao odbrana, kao ni postupajući tužilac u predmetu, nismo znali da je optužnica protiv Vladimira Kecmanovića i njegove supruge spremna, a tek ne i da je podignuta i poslata sudu“, kaže za Nova.rs Irina Borović, advokatica Vladimira Kecmanovića.

Foto:M.M./ATAImages

Imajući u vidu ovakav sled događaja, postavlja se pitanje kako je moguće da tužilac koji od samog početka vodi istragu ne zna da će biti podignuta optužnica i zbog čega ga nadređeni o tome nisu obavestili.

Kao postupajući tužilac u ovom slučaju dužan je da zna u kojoj je fazi predmet i ne bi trebalo da se bez njegovog znanja sprovede bilo kakve istražne, ali i druge radnje.

A šta stoji u optužnici?

Tokom obraćanja glavnog javnog tužioca, saopšteno je i da se osim oca K. K., u optužnici nalaze i dečakova majka, ali i dva lica iz streljane u kojoj je maloletni K. K. učio da puca.

„Okrivljeni Vladimir K. optužen je zbog krivičnog dela teško delo protiv opšte sigurnosti. Postoji opravdana sumnja da je u periodu od godinu dana pre tragedije OŠ „Vladislav Ribnikar“ obučavao svog sina od 13 godina, da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem, kao i pripadajućom municijom, te da gađa u mete u obliku koncentričnih krugova i silueta ljudi, da puni okvir, zatim kako da stoji i diše prilikom korišćenja vatrenog oružja. On ga je u tri navrata vodio u Streljački klub „Partizan Practical Shooting“ i jednom u otvoreni prostor u Etno selo „Gostoljublje“ u Mionici, uprkos činjenici da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju uzrastu njegovog sina“, navodi se u saopštenju VJT.

Dalje se navodi sledeće:

„Takođe, sumnja se da je postupio suprotno odredbama Zakona o oružju i municiji i Pravilnika o prostorno-tehničkim uslovima za bezbedno smeštanje i čuvanje oružja, jer nije obezbedio uslove za bezbedan smeštaj oružja i municije, odnosno držao je predmetno vatreno oružje sa pripadajućih šest okvira i pripadajućom municijom umesto u metalnom sefu s ključem, u dva plastična kofera za prenošenje oružja, a ne za njegovo bezbedno smeštanje i čuvanje, a koji koferi su se nalazili u jednom rancu crne boje, tako što su oružje i pripadajući okvir bili upakovani u jednom plastičnom koferu sa jednim katancem sa šifrom, a pripadajuća municija u drugom plastičnom koferu bez katanca“, navodi se.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Utvrđeno je da je neobezbeđeno oružje držao u koferima za transport oružja i municije, umesto u sefu koji se nalazio pričvršćen za zid u ormaru u hodniku, a koji je prethodno okrivljeni nabavio radi ostvarivanja uslova za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja u cilju dobijanja odobrenja nadležnog organa za nabavljanje i državanje vatrenog oružja.

„Okrivljeni je tako omogućio detetu da dođe u posed dva pištolja za koja ga prethodno obučavao da puca u streljačkom klubu i to pištolja marki „Češka zbrojevka“ i „Ruger“, za čije nabavljanje i držanje je on posedavao odobrenje nadležnog organa. Sin okrivljenog je, kako se sumnja, došao u posed neadekvatno obezbeđenog oružja dana 1. maja 2013. godina kada je napunio šest pripadajućih okvira sa municijom sa pištolje sa ukupno 92 metka i stavio ih kod sebe, a zatim ih 3. maja prebacio u svoj ranac i poneo sa sobom u OŠ „Vladislav Ribnikar“, navodi se.

Nenad Stefanović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Viši javni tužilac je tokom obraćanja medijima otkrio šta se potom dešavalo.

„Ušavši u prizemlje škole, najpre je pucao u radnika obezbeđenja, zatim u dve učenice koje su sedele za stolom za dežurstvo, i u jednu učenicu koja je sedela za klavirom“, naveo je Stefanović.

K.K. se zatim, kako je dodao, uputio u kabinet za istoriju, gde su bili prisutni nastavnica istorije, jedan student istorije na praksi, i 23 maloletna učenika odeljenja VII-2 u koje je i sam išao.

„Ispalio je ukupno 45 projektila, lišio života šest učenika, ranio pet, kao i nastavnicu istorije“, naveo je Stefanović.

DNK majke nađen na čauri

Više javno tužilaštvo istovremeno je neposredno optužilo majku dečaka Miljanu K. za neovlašćeno držanje oružja i municije, jer je na jednoj čauri koja je pronađena u kabinetu istorije, kako je naveo tužilac Stefanović, pronađen njen nesporni DNK.

Zbog davanja lažnog iskaza, neposredno su optuženi i Ratko I. i Nemanja M. iz streljačkog kluba „Partizan practical shooting“.

Tužilastvo traži kaznu od 12 godina zatvora za oca, za majku dve godine i šest meseci, a za radnike u streljani po tri godine.

Podsetimo, Vladimir Kecmanović nalazi se u pritvoru od 3. maja kada je njegov sin u OŠ „Vladislav Ribnikar“ ubio devetoro učenika te škole i radnika obezbeđenja. Sa druge strane, majka dečaka ubice nalazi se na slobodi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar