Foto: Printscreen Twitter/izlozba_poroka

Dve osobe, radnice u Domu za stare u Peći uhapšene su zbog snimka koji se pojavio na društvenim mrežama, a na kojem se vidi kako maltretiraju stariju ženu, saopštila je kosovska policija. U međuvremenu Gazeta Express javila je da su zbog ovog slučaja suspendovane četiri medicinske sestre.

Precizira se da su osobe uhapšene oko 14.10 časova i da će se dalje mere preduzeti u saradnji sa tužiocem, prenosi Kossev.

Na snimku se koji je danas u prištinskim medijima bio glavna vest, vidi se kako starica pokušava da se brani dok je radnica više puta šamara po licu i udara po nogama u stomak.

Osnovno tužilaštvo u Peći i saopštilo da su na ovom slučaju angažovana dva tužioca.

Dorian Juniku, jedan od dvojice tužilaca na ovom slučaju, izjavio je medijima da su uhapšene dve osobe sa inicijalima A.P. i A.R.

„Po dobijanju prvih informacija u vezi sa događajem koji se danas desio u Peći, u saradnji sa policijom uhapšene su dve osobe inicijala A.P i A.R. pod sumnjom da su počinili krivično delo ‘Napad’ i učestvovanje u krivičnom delu ‘Izvršenje krivičnog dela napad’“, rekao je Juniku, prenosi Gazeta Express.

U međuvremenu oglasio se i potparol policije za region Peć Fadil Gaši koji je rekao da se napad medicinske sestre na staricu dogodio pre pet dana (29. oktobra).

Pročitajte još:

„Uhapšene su tri osobe iz tog Centra, a slučaj se dogodio 29. oktobra. Jedna osoba se tereti za krivično delo ‘napad’, druga za ‘pomaganje u izvršenju napada’, a treća za ‘neovlašćeno snimanje’“, rekao je Gaši za Klankosova.tv.

Četiri medicinske sestre, kako je u međuvremenu javila Gazeta Express suspendovane su sa posla u centru za brigu o starima „Orenda“ u Peći, odakle je osvanuo snimak na kome se vidi kako nekoliko zaposlenih tuče i psihički maltretira ženu.

Gazeta Express ujedno je objavila i dokument koji je navodno objavio ovaj centar o suspendovanju medicinskih sestara.

U dokumentu koji je objavio ovaj prištinski medij se navodi da je nasilje koje je počinjeno nad staricom „nedolično ponašanje“.

A. P. je, prema pisanju Gazete Express, suspendovana zbog sprovođenja nasilja, dok su A. R, R. K. i G. N, suspendovane zbog činjenice da su bile u smeni zajedno sa A.P. ali nisu prijavile slučaj kod nadležnih.

Ovaj slučaj izazvao je burnu reakciju javnosti. Listom su se oglašavali zvaničnici, udruženja i pojedinci.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja (Xhelal Sveçla) pozvao je da se sva lica koja su učestvovala u ovom, kako je rekao, „nehumanom činu“, privedu pravdi.

„Takvi akti nasilja su neprihvatljivi gde god da se pojave, ali su posebno ozbiljni kada se dešavaju u institucijama za koje se smatra da nude pomoć i brigu“, rekao je Svećlja.

Reagovala je i kosovska ministarka pravde, Aljbuljena Hadžiju (Albulena Haxhiu), navodeći da je šokirana. Ujedno je izašla sa potvrdom da su neki od osumnjičenih već uhapšeni, te da tužilaštvo i policija rade na slučaju.

Gradonačelnik Peći, Gazmend Muhadžeri (Muhaxheri) naveo je da ova Opština ne upravlja nijednom ustanovom koja nudi usluge za stara lica.

Sa druge strane, pozvao je zdravstvenu inspekciju i policiju da se ozbiljno pozabave slučajem.

Predsednik LDK Ljumir Abdidžku (Lumir Abdixhiku) takođe je poručio da je „šokiran“ i da, kako je naveo, ovakvi događaji otkrivaju mračnu stranu društva.

Podpredsednica PDK Vljora Čitaku (Vlora Çitaku) je u svojoj objavi na Tviteru navela „da nije imala snage da snimak odgleda do kraja“ i dodala da osobama koje su maltretirale staricu treba oduzeti licencu za rad i krvično ih goniti.

Bedžet Pacoli (Behgjet Pacolli) rekao je da se „nada da će ove žene imati dovoljno vremena da razmisle o ovom činu u ćeliji“.

Organizacija „Ženska mreža Kosova“ zatražila je od kosovskog ministarstva zdravlja, finansija, rada i transfera i Odeljenja za socijalnu i porodičnu politiku da se medicinskim sestrama oduzme licenca, a centru „Orenda“ dozvola jer, kako navode, na snimku se vidi da se maltretiranje dešava u ovom centru.

Komora medicinskih sestara, babica i drugih zdravstvenih radnika u svom saopštenju navodi da ovakvo ponašanje ne doliči zdravstvenim radnicima i da ovakvo ponašanje direktno utiče na imidž zdravstvene zajednice.

BONUS VIDEO: Protest protiv nasilja nad ženama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare