Slobodan Tešić (62), koji je u više navrata dovođen u vezu sa sumnjivim aferama koje se tiču trgovine oružja, i koji se nalazi na listi sankcija Ministarstva finansija u Sjedinjenim Američkih Država (SAD), u Srbiji godinama unazad širi svoje vlasništvo. Tako je Tešić, koji je deceniju proveo na listi zabrane putovanja u SAD, vlasnik luksuzne vile u samom centru Zlatibora.

I dok se Tešić nalazi pod lupom Kancelarije za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC), u Srbiji je potpuno slobodan čovek, koji širi svoje vlasništvo. Tako se, pored brojnih firmi, Tešić vodi i kao vlasnik skupocene vile u centru Zlatibora.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Reč je o objektu na nekoliko parcela, opasanom tujama, a prema podacima Katastra za nekopokretnosti, objekat, koji se nalazi na velikom prostranstvu u samom srcu turističke atrakcije Srbije, izgrađen je uz građevinsku dozvolu.

I dok meštani ne znaju u čijem se vlasništvu nalazi skupocena vila, prema saznanjima Nova.rs, u Katastru se navodi da je Tešić vlasnik.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Podsetimo, Tešićevo ime se nebrojano puta proteklih meseci našlo u žiži pažnje javnosti. Američko Ministarstvo finansija, prema podacima sa pomenutog sajta, o Tešiću piše kao jednom od najvećih trgovaca oružjem i municijom na Balkanu, zbog čega je proveo deset godina na popisu Ujedinjenih nacija za zabranu putovanja zbog kršenja sankcija protiv izvoza oružja za Liberiju.

„Da bi osigurao ugovore o naoružanju sa raznim zemljama, Tešić je direktno ili indirektno pružao mito i finansijsku pomoć. Tešić je potencijalne klijente vodio na odmore visoke vrednosti, plaćao školovanje njihove dece u zapadnim školama ili univerzitetima i koristio veliki mito da bi obezbedio ugovore. Istovremeno, Tešić kontroliše četiri preduzeća: Preduzeće za trgovinu na veliko i malo „Partizan Tech DOO“, „Technoglobal Sistems DOO“, „Charso Limited“ i „Gravit Limited““, navodi se na sajtu.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Inače, Tešić, rodom iz Kiseljaka u Bosni i Hercegovini, svoju karijeru započeо je kao kondukter u saobraćaju, dok u posao sa oružjem ulazi nakon što ga je stric Đorđe Tešić uveo u ovu granu industrije. U više navrata bio je u fokusu međunarodne javnosti zbog sumnjivih trgovina s oružjem, zbog kojih se našao i na poternici Interpola, sa koje je skinut.

Afera „Orao“: Izvoz oružja u Liberiju

Za njegovo ime srpska javnost prvi put je čula 2003. godine, u vreme afere „Orao“, kada je pešadijsko naoružanje „Zastave“ umesto u Nigeriju izvezao u Liberiju, koja je bila pod međunarodnim embargom. Tešićeva firma „Temeks“ tada je od strane Ujedinjenih nacija stavljena na crnu listu, a o spornog švercu oružja čak je snimljen i dokumentarac iza koga stoji engleski Bi-Bi-Si.

Zastava oružje Foto:Jovo Mamula/ministarstvo odbrane/Ilustracija

Samo šest godina kasnije, dok se još uvek nalazio na crnoj listi UN, Tešić je preko svoje nove firme „Melvale“ pokušao da režimu libijskog državnika Moamera el Gadafija isporuči „Zastavino“ naoružanje i „Slobodine“ rakete u ukupnoj vrednosti od oko 50 miliona dolara. Država je, pod pritiskom spolja, a uprkos protestima oružara, sprečila taj aranžman.

Pročitajte još:

U vreme zabrane dobio diplomatski pasoš

Kako su ranije srpski mediji izveštavali,  Tešić je od bivšeg ministra spoljnih poslova Ivana Mrkića 2014. godine dobio diplomatski pasoš. Ipak, samo tri godine kasnije, vlasti Sjedinjenih Američkih Država stavile su ga na crnu listu zbog „koruptivnih radnji i pretnji po bezbednost u vezi sa trgovinom oružjem“ i zabranile mu ulazak u SAD. Iz istih razloga, decembra 2019. godine Stejt department uveo je embargo Tešiću i svim kompanijama koje kontroliše, kao i njegovim najbližim saradnicima.

Bonus video: Godišnjica julskih protesta

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram