U požaru, koji je prošle nedelje izbio u konaku Sveta Trojica kod Ljubovije, izgorelo je celo zdanje, a snimak koji je sačinila ekipa portala Nova.rs najbolje ilustruje stanje koje smo zatekli prilikom obilaska manastira. Tek iz vazduha se mogu videti prave razmere uništenja, a ostali su samo nagoreli zidovi i dimnjaci ovog, nekada prelepog, zdanja na padinama Drine.

Uzrok ovog požara nije ljudsko zlo, već viša sila, zato je možda bratstvu manastira Svete Trojice na Belim vodama kraj Ljubovije i igumanu Serafimu malo lakše.

„Izgoreli su toliki manastiri i na Svetoj Gori, pa su obnovljeni. Obnovićemo i mi naš konak“, kaže iguman Serafim za Nova.rs.

Obnova je već počela, ispred manastira su kamioni u koje radnici utovaruju šut iz ruševina. Krov i cela konstrukcija napravljeni su od dosta drvenih delova, plamen je zahvatio i potporne grede pa se sve urušilo.

Pročitajte još:

U plamenu su nestale i ručno rađene tapiserije, neke ikone, ali i sve ono što su monasi pravili i prodavali kako bi se manastir izdržavao – med, melemi, kreme… Plamen je tako naglo buknuo i zahvatio zdanje, da spasa imovini nije bilo. Neki monasi su ostali bez ionako skromne imovine – ostale su im samo mantije koje su imali na sebi kada je izbio požar. Ipak, nema ogorčenja, pa ni tuge.

„Najvažnije je da niko nije stradao niti je bilo ko povređen. Narod je odmah reagovao, pomoć stiže sa svih strana. Voleo bih da smo ovako solidarni uvek, a ne samo u nesreći i u ratu“, kaže iguman Serafim.

Sreća u nesreći je što su u trenutku izbijanja požara monasi bili na večernjem bogosluženju i nije bilo mnogo ljudi u konaku.  Da je požar izbio u toku noći, posledice su mogle da budu još teže.

Manastir Svete Trojice Ljubovija
Manastir Svete Trojice kod Ljubovije Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Podsetimo, požar je izbio 2. februara, kada je primećen gust dim koji izbija iz potkrovlja. Iguman Serafim je naredio da se svi odmah evakuišu, a plamen se vrlo brzo proširio.

Prvo su pristigli vatrogasci iz Ljubovije, a u pomoć su im pritekle i kolege iz Malog Zvornika, Bajine Baššte, ali i Bratunca iz Republike Srpske.

Manastir Svete Trojice Ljubovija
Otac Serafim iguman manastira Svete Trojice kod Ljubovije Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Problem je bio što su se dva kamiona, koja su krenula na intervenciju, nisu mogli da lako prođu putem koji ima strm uspon i puno krivina. Ipak, vatrogasci su uspeli da spreče da se plamen sa konaka proširi na crkvu, zvonik i druge građevine, tako da je veći deo manastira Svete Trojice ostao netaknut.

BONUS VIDEO: Iguman Serafim o požaru u manastiru Svete Trojice

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar