Manastir Svete Trojice Ljubovija
Manastir Svete Trojice kod Ljubovije Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Tek kada se priđe zgarištu konaka manastira Svete Trojice na Belim Vodama kraj Ljubovije, nakon požara koji ih je zadesio 2. februara moguće je shvatiti razmere uništenja.

Goli zidovi i dimnjaci štrče u nebo sa obala Drine, gomila šuta, gareža i smrad paljevine. Upravo zbog ovakvih prizora požar opravdava frazu „vatrena stihija“.  Zahvaljujući vatrogascima plamen se nije proširio i ostale građevine u manastiru, pre svega crkva i zvonik, ostali su neooštećeni.

Kolika je bila jara pokazuje i dimnjak, koji je pukao po sredini, a po rečima igumana Serafima, upravo je dimnjak uzrok požara, jer su se varnice iz njega raširile i zapalile drvenariju, ali i krovnu konstrukciju koja je napravljena od debala.

Manastir Svete Trojice Ljubovija
Otac Serafim iguman manastira Svete Trojice kod Ljubovije Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

„Uveče, pred večernju službu, došao je monah Sava i obavestio me da se pojavio veliki dim na krovu. Ja sam izleteo, a kada sam video tu količinu dima, odmah sam naredio evakuaciju konada i zvao sam vatrogasce. Oni su stigli za 10 minuta, ali su se dva kamiona zaglavila, tako da nisu uspeli da ugase to. Zahvatila je vatra ceo krov i odozgo se spustila sve do ploče. Sve je izgorelo što je bilo od drveta. Vatrogasci su posle stigli iz Malog Zvornika, Bajine Bašte, Bratunca i celu noć su dežurali da se to ne proširi. I hvala Bogu uspeli su u tome i svima smo zahvalni“, kaže iguman manastira Svete Trojice Serafim.

Svi monasi i gosti su na vreme izaši iz konaka, niko nije stradao niti je povređen, ali su mnogi ostali i bez ličnih stari koje su uništene u požaru, a manasir je ostao bez meda, čajeva i drugih proizvoda čijom prodajom se bratstvo izdržava.

Manastir Svete Trojice Ljubovija
Manastir Svete Trojice kod Ljubovije Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Upečatljivo je da, iako ih je zadesila velika nevolja, monasi i stanovnici tog dela Podrinja koji su doši u manastir da pomognu, nasmejani su i vedro su raspoloženi. Radnici već raščišćavaju ruševine i ubacuju šut u kamione. Sprema se obnova. Sreća u nesreći je što se požar nije dogodio u vreme kada su monasi i gosti spavali, pa niko nije stradao.

Manastir Svete Trojice Ljubovija
Manastir Svete Trojice kod Ljubovije Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

„Zahvalni smo narodu koji je pritrčao, svako daje pomoć kako može, u prilozima u hrani. Nadamo se da će ubrzo konak ponovo zaživeti. Uključila se eparhija šabačka i već se skupjaju prilozi. Ko želi i može da pomogne, najbolje je da to uradi uplatom na račun eparhije šabačke sa naznakom da je za obnovu manastira Svete Trojice na Belim Vodama. Računi su objavljeni na sajtu eparhije. Goreli su i manastiri na Svetoj Gori pa su obnovljeni, pa se nadamo da ćemo i mi naš obnoviti“, naveo je iguman manastira Svete Trojice.

Manastir Svete Trojice Ljubovija
Manastir Svete Trojice kod Ljubovije Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

U manastir se u subotu došao i ktitor Karažorže Ristanović, biznismen poreklom iz ovih krajeva, koji sada živi i radi u Irigu, a u čijem dvorištu je manastir i podignut, pored groboa njegovih roditelja, Božane i Koste.  Karađorđe ima i titulu najmlađeg ktitora jednog manastira u istoriji Srpske pravoslavne crkve.

Manastir Svete Trojice Ljubovija
Karađorđe Ristanović Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

„Nisam ja ovo sagradio, već Bog i Sveta Trojica preko mene, za ljubav i zasluge mog pokojnog oca i mojih roditelja. Teško je, ali ne smemo tugovati, već se radovati. Slava Gospodu da niko nije povređen, da nema žrtava, Gospod je već dao da se izgradi i daće opet“, naveo je Ristanović.

Dok bi većina ljudi na njegovom mestu sebe „častili“ skupocenim automobilom ili na neki drugi način pokazviali svoj uspeh, Karađorđe se odlučio na nešto što je u ovim vremenima postalo retkost, da podigne zadužbinu.

„Nije me ponela svetska slava i neki, za današnje vreme nerazumne i po meni bezvredni objekti. Bog je hteo od mene da sagradim svetinju na groblju svojih pokojnih roditelja. Sve bude i prođe, sve se proda, sve promeni vlasnika, danas imate, sutra nemate i sve je to život. A ovo je nešto što je večito, niko ne može ni prodati ni kupiti. I da se, ne daj bože, poruši, ako izgori, u sakom temelju ima povelja pa i posle 500 godina, svetinje se obnavljaju.  To je večito, večiti spomenik mojim roditeljima“, objasnio je Karađorđe Ristanović.

Njegov otac bio je, kako kaže kraljev vojnik i zbog toga je trpeo posledice.

„Kralju se zakleo i ostao je veran do kraja. To ga je koštalo 20 godina zatvora sa prinudnim radom i nakon toga još 10 godina lišavanja političkih i građanskih prava. Odrobijao je 15 godina, nakon toga je pomilovan, iza sebe je ostavio 11 dece“, kratko je ispričao Karađorđe.

BONUS VIDEO: Lokalizovan požar u konaku manastira Svete Trojice

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar