Više stotina državljana Srbije se nalazi na međunarodnim poternicama, a terete se za najteža krivična dela - poput teških ubistava, međunarodnog šverca droge, ali i ratnih zločina. Oni godinama uspevaju da sakriju trag od međunarodnih pravosudnih organa, žive lagodnim životom na skrivenim lokacijama, a portal Nova.rs. je pripremio spisak nekih od najtraženijih begunaca u Srbiji.

Na poternicama ništa manje nisu prisutne ni žene, a sa naših prostora su najpoznatije misica Slobodanka Tošić, osumnjičena kao pripadnica klana Darka Eleza, koja je pomagala u pokušaju ubistva Đorđa Ždrala.

Na poternici je i Višnja Aćimović Beba, i to zbog ratnog zločina. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je protiv nje podiglo optužnicu 2017. i tereti je za streljanja 37 Bošnjaka u Vlasenici 1992. godine. Aćimovićeva je iste godine, kada je i optužnica podignuta, saslušana u Beogradu, prilikom čega je izjavila da „nema poverenja u tužilaštvo BiH, te da se neće odazvati pozivu na suđenje“.

Klanovi mahom dobijaju imena po lokacijama na kojima su centrirani, a izuzetak je jedan od najsurovijih klanova Makina grupa – nazvan po njihovom prvom čoveku Željku Maksimoviću Maki.

Pročitajte još:

Željko Maksimović, zvani Maka je optužen da je ubio 10. juna 2002. godine generala policije Boška Buhu, zajedno sa članovima svoje grupe Nikolom Maljkovićem i Vladimirom Jakšićem Karlosom. Maksimović nikada nije ni bio uhapšen, za razliku od Maljkovića i Jakšića, koji su uhapšeni pa pušteni posle prvobitne oslobađajuće presude Specijalnog suda i od tada su u bekstvu.

Navodno je Nikola Maljković, neposredno po ubistvu generala, otišao u Crnu Goru zajedno sa Željkom Maksimovićem, a u Srbiju se vratio posle pet meseci kada je i uhapšen. Tada je krenula i priča o „Makinoj grupi“ kojoj je i Maljković pripadao. Sva trojica i dalje uspešno uspevaju da pobegnu srpskom pravosuđu.

Za neke od begunaca je poznato da žive lagodnim životom izvan granica Srbije, a uspevaju da pobegnu i međunarodnim organima pravde. Nastavljaju da se bave kriminalnim aktivnostima, dok uspešno izbegavaju hapšenje.

Ko je još na listi najtraženijih begunaca u Srbiji, pogledajte u video snimku na početku teksta.

BONUS VIDEO: Da li Belivuk pominje afere da bi stvarno postao svedok saradnik?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar