Dejan Jović
Dejan Jović Foto: N1

Zahaljujući radu pokojnog inspektora Dejana Jovića došlo se do imena jednog od osumnjičenih za likvidaciju Siniše Milića Bosketa, bliskog saradnika Luke Bojovića i Filipa Koraća. Policiji se posrećilo jer je osumnjičeni Darko Dulović u to vreme, u maju 2020., izdržavao kaznu u crnogorskom zatvoru Spuž.

Ipak, Dulović je još uvek na slobodi. Novinari redakcije „Slučaj“ sa televizije Insajder došli su do informacije da, iako je sud naložio, srpska policija je poternicu za Dulovićem raspisala mesecima kasnije, u septembru 2020. godine, kada je Dulović već napustio Crnu Goru i kroz Srbiju otišao na nepoznatu lokaciju.

On je do danas nedostupan.

Ono što nije jasno u celoj priči je samo jedna stvar. Bivša državna sekretarka MUP Srbije Dijana Hrkalović otišla je iz MUP u martu 2019. godine, dok se ovaj skandal dogodio 2020. godine. Upravo Hrkalovićeva se navodila kao osoba koja je opstruisala istrage koje su išle ka vrhu MUP, a koje je vodio Jović, pa se shodno tome postavlja pitanje ko je nakon ostavke nekadašnje državne sekretarke u policiji usporavao slučajeve.

Pročitajte još:

Iz MUP-a Srbije na pitanje novinara „Slučaja“, kako kažu autori emisije, nisu odgovorili kako je to moguće i ko je eventualno odgovoran za ovakav „propust“.
Siniša Milić Boske, inače bivši policajac, dignut je u vazduh bombom koja je podmetnuta pod njegovo vozilo 2018. godine na Autokomandi u Beogradu. Usred dana, pored autobuske stanice, manje od kilometra od Specijalnog suda u Ustaničkoj. On je bio samo jedan od četiri čoveka koji su vezivani za Luku Bojovića i koji su likvidirani u kratkom vremenskom periodu. Među njima je i Bojovićev advokat Dragoslav Miša Ognjanović, čije ubistvo još uvek nije rasvetljeno.
Te 2018. godine „kavački klan“ i njihovi srpski saveznici sejali su smrt po Beogradu, po svemu sudeći, uz pomoć tadašnjih visokih funkcionera policije. Ali, potkrala se „greška“, na nekim od tih slučajeva radio je i inspektor Dejan Jović.

Inspektor Dejan Jović bio je nagrađivani policajac, zamenik načelnika elitnog Trećeg odeljenja beogradske policije, dva puta ranjen. Imao je savršenu karijeru dok nije napravio kobnu grešku. Zamerio se tadašnjoj vrhuški MUP Srbije, postavljenoj po političkoj liniji „odozgo“. To je praktično bio kraj njegove karijere.

Ključan trenutak je bio ubistvo Dragoslava Galeta Miloradovića, kuma Luke Bojovića, na čijem rešavanju je radio i inspektor Jović.

Dijana Hrkalović
Dijana Hrkalović Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Pošto nisu mogli ni da ga kupe, ni da ga ucene, ni da ga zastraše, „neposlušni“ policajac je uhapšen, određen mu je pritvor. Usledila je medijska kampanja u kojoj su Jovića optužili za ono što su radili pojedinci iz MUP Srbije, saradnju sa kriminalnim klanom, odavanje informacija o slučajevima, „nameštanje“ ljudi iz protivničkih klanova za likvidaciju. Samo što su neka imena zamenjena imenom Dejan Jović, a reč kavački sa škaljarski klan.

Pisalo se o ogromnom bogatstvu prljavog inspektora, policijskoj krtici koja je na direktnoj vezi sa Bojovićem i Škaljarcima. Ispostavilo se da je Jović pre toga šest meseci praćen i nadziran, njegovi razgovori snimani. Ispostavilo se da je sve, ali baš sve, radio po pravilima službe. Na kraju je optužen za trgovinu uticajem.

Oslobođen je pravosnažno i te optužbe, ali se razboleo i umro od korone, na radost i ponos onih koji su naredili njegovo hapšenje i blaćenje. U bolnicu je nekadašnji zamenik elitnog Trećeg odeljenja za krvne delikte otišao iz kancelarijskog posla u Upravi za strance.

Ipak im se Jović „osvetio“ i posle smrti, kada već pravdu nije dočekao jer je preminuo u julu 2020. godine. Zahvaljujući njegovom radu isplivao je i ovaj novi skandal pojedinaca koji su privatizovali MUP Srbije i pretvorili ga u pretorijansku gardu sa vrlo selektivnim pristupom čak i najtežim zločinima kao što su ubistva.

Bivša državna sekretarka je danas iza rešetaka, na teret joj se od svega stavlja samo trgovina uticajem, isto krivično delo za koje je bio optužen i Dejan Jović.

BONUS VIDEO: Uspon i pad Dijane Hrkalović

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare