Darko Šarić

Nakon hapšenja Darka Šarića, zajedno sa nekoliko osumnjičenih da su pripadnici njegove kriminalne grupe, zbog sumnje da su počinili niz krivičnih dela među kojima je i ubistvo, Tužilaštvo za organizovani kriminal raspisalo je poternice za odbeglim članovima Šarićevog klana. Reč je o skupini različitih profila, među kojima su i kriminalci i policajci.

Tužilaštvo za organizovani kriminal raspisalo je poternicu za Bojanom Stanojkovićem, Nikolom Spasojevićem, Danilom Stojanovićem, Milutinom Radovanovićem, Stefanom Andrejićem i Markom Vukićem, koji su označeni kao pripadnici kriminalne grupe Darka Šarića. 

U međuvremenu je u Crnoj Gori, u Beranama, priveden policajac Danilo Stojanović (44), koji je uspeo da na dan hapšenja, 14. aprila, dok je ispred Šarićeve vile na Dedinju trajala prava policijska opsada, pobegne svojim kolegama. Po svemu sudeći, Stojanoviću je neko na vreme dojavio da se priprema akcija kojom su rukovodili EUROPOL i EUROJUST, a on se zaputio u Berane gde, kako smo u međuvremenu saznali, ima bliske rođake na visokim političkim i bezbednosnim funkcijama. U međuvremenu je pokušao da pobegne u Albaniju, ali je, kada su carinici izdvojili vozilo u kom je putovao radi detaljnije kontrole, on uspeo da pobegne trčeći.

U međuvremenu, petorka koja se i dalje nalazi u bekstvu očigledno je pronašla bolje utočište jer ih ni gotovo nedelju dana od hapšenja Pljevljaka u Beogradu nema. Ko su osobe povezane sa Šarićem, koji su u bekstvu danima?

Bojan Stanojković – Boki

Ima Bojana Stanojkovića zvanog Boki i ranije se dovodilo u vezu sa kriminalnom grupom predvođenom Darkom Šarićem, posebno tokom suđenja u postupku za šverc kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Stanojković je u optužnici bio označen kao jedan od značajnijih Šarićevih saradnika i kako je tada navedeno u dokumentu, bio jedan od organizatora šverca više od dve tone kokaina koji je u policijskoj akciji „Balkanski ratnik“ 2009. godine zaplenjen na jahti „Maui“ nedaleko od urugvajske prestonice Montevideo. Tužilaštvo je, takođe, optužilo Stanojkovića i da je organizovao šverc 320 kilograma kokaina u Milanu 2008. godine.

Prema istrazi, Stanojković je zajedno sa Darkom Šarićem uložio novac u kupovinu 2,1 tone droge koja je pronađena na jahti. On je, prema optužnici, finansirao 990 kilograma. Kada je kriminalna grupa zbog nevremena naišla na poteškoće pri transportu kokaina na prekookeanski brod, Stanojković je, prema optužnici, uputio dvojicu svojih saradnika Bobana Stojiljkovića i Marka Dabovića u Argentinu kako bi pomogli ostatku grupe.

Darko Šarić Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Oni su 14. oktobra 2009. odleteli u Sao Paulo, najveći grad Brazila. Odatle je trebalo da otputuju za Argentinu, što se nikada nije desilo jer je policija dan kasnije pronašla kokain na jahti „Maui“ i počela su hapšenja članova grupe širom sveta.

Stanojković je, prema istraživanju novinara sajta KRIK, vlasnik luksuznog hotela Max Prestige u Budvi, a posedovao je i firmu za rezanje i obradu drveta Darkvud u Podgorici koja je ugašena u novembru 2011. U Beogradu je imao građevinsku firmu Fit Inženjering, a u Bratislavi ugostiteljsku kompaniju K&S Servis. U slovačkoj prestonici imao je i prijavljeno prebivalište na adresi na kojoj je stan njegovog saradnika Bobana Stojiljkovića. U istom stanu bio je prijavljen i Darko Šarić.

Vlasnik je i nekoliko nekretnina u Crnoj Gori u Srbiji. U Beogradu je vlasnik dupleksa od 210 kvadrata u Ulici Heroja Milana Tepića, koji je izdavao Američkoj ambasadi u Srbiji. Vlasništvo nad ovim stanom trenutno je, odlukom suda, blokirano.

Jula 1995. godine učestvovao je u pucnjavi u Ulcinju, kada Stanojkovićev brat nije platio ulaznicu na ostrvo Ada, nakon čega je radnik obezbeđenja na njega zapucao. Videvši ranjenog brata, udario je stražara u glavu pištoljem, a kada je stražar počeo da beži, pucao je tri puta u njega. Tek 2010. godine, kako je pisao KRIK, osuđen je u Podgorici na tri meseca zatvora zbog krivičnog dela pokušaj ubistva na mah, dok je radnik obezbeđenja osuđen na godinu dana zatvora.

Darko Šarić, iznoseći odbranu u februaru 2015. godine, govorio je o Stanojkoviću i predstavio ga kao velikog prijatelja.

„Blizak je sa mojom familijom, znam ga sigurno 10, 15 godina. Dobar čovek, pošten, bavi se građevinom, ima hotel u Crnoj Gori. On je jedan od retkih koji se viđao sa mojim advokatom Zdenkom, pomagao familiju i mislim da ste ga samo zbog toga optužili“, rekao je tada Šarić objašnjavajući da svedok saradnik Nebojša Joksović nije govorio istinu kada je tužilaštvu pričao o ulozi koju je Stanojković imao u kriminalnoj grupi.

Šarić je na pitanje tužioca o tome u kakvim je odnosima sa Stanojkovićem, rekao da su kumovi i da je Stanojković krstio dete njegovog brata Duška.

Miroslav Radovanović – Miki

Na listi begunaca, rame uz rame sa Danilom Stojanovićem, koji je uhapšen u Beranama, našao se i njegov kolega Milutin Radovanović zvani Miki, sliužbenik Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije koji je utekao uoči velikog hapšenja Šarića u Beogradu. Stojanović je svojevremeno bio načelnik Službe za kriminalističko-obaveštajne poslove UKP (SKOP), nakon čega je privremeno premešten za glavnog koordinatora u Jedinicu za zaštitu ličnosti i objekata. Sa druge strane, Radovanović je svojevremeno bio u SKOP, nakon čega je privremeno premešten kao koordinator kod direktora policije Rebića. Inače SKOP čine Odeljenje za kriminalističko-obaveštajne poslove i Odeljenje za prikrivene islednike.

Radovanović, ali i privedeni Stojanović, postali su poznati široj javnosti nakon što su na Cvetnom trgu brutalno pretukli kolegu Milana Vukovića, inače načelnika u Interpolu. Sukob se dogodio ispred kafića na Cvetnom trgu u Beogradu, a tuču su snimile nadzorne kamere. Zbog napada na Vukovića, koji je zadobio prelome vilice i ruke i frakturu lobanje, uhapšeni su Stojanović i Radovanović. Kolega kog su pretukli, prema informacijama našeg portala, u policiji je ranije slovio za čoveka Nebojše Stefanovića, dok se on nalazio na mestu ministra MUP.

Foto: Privatna arhiva

Nikola Spasojević

Ime Nikole Spasojevića provlačilo se u crnogorskim medijima pre desetak godina, kada je hapšen kao jedan od pripadnika barske kriminalne grupe. „Vijesti“ su ranije pisale da je optužen za tri pokušaja ubistva i teško ubistvo u pokušaju, a osuđen je kao stariji maloletnik na jedinstvenu kaznu od 3 godine i 10 meseci. Za jedno delo je dobio vaspitnu meru jer je imao 17 godina.

Na Spasojevića je više puta pucano, a njegov klan je povezivan sa braćom Duškom i Darkom Šarićem. Kako se verovalo, Spasojevićev zadat je bio da čuva imovinu braće Šarić u Pljevljima.

Spasojević je povezivan i sa odbeglim Safetom Kalićem u čijem stanu u Podgorici je i uhapšen jer je policija, navodno, osujetila plan likvidacije Crnogorca Veska Bujića.

Bonus video: Uspon Šarića: Od kradljivca kobasica do narko-bosa


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar