Goran Džonić Foto/printscreen/faceboo/goran.dzonic

Istraga ubistva tročlane porodice Đokić privodi se kraju – saopštili su danas Andrija i Mladen Magdalinić, branioci braće I.M. i A.M. osumnjičenih za saizvršilaštvu u ovom krivičnom delu. Oni su kazali da je većina dokaza već prikupljena, te da nijedan od njih ne tereti njihove klijente.

„Istraga je u završnici, skoro svi dokazi su izvedeni i ono što je za nas bitno, je da nijedan od njih ne povezuje naše branjenike sa krivičnim delom što smo tvrdili od početka. Nama kao njihovim braniocima je najbitnije da se istraga što pre završi kako bi oni bili oslobođeni, nadamo se puštanju do Nove godine kako bi mogli da budu sa svojim porodicama jer sve ukazuje da nevini leže u pritvoru“, kazao je Andrija Magdalinić.

Komentarišući tok dokaznog postupka, Mladen Magdalinić je istakao da je ostalo još nekoliko dokaza koji treba da budu izvedeni do kraja istrage.

„Goran Džonić je prebačen u Specijalnu zatvorsku bolnicu u Beogradu što je uobičajen postupak ako se dovede u pitanje nečija uračunljivost. Za 23. decembar zakazano je saslušanje majke Gorana Đokića i Ivana Džonića, svedoka koji je u inostranstvu. Takođe, biće pregledani video zapisi na osnovu kojih će biti rekonstruisano kretanje porodice Đokić kritične noći ali i Džonića za koga smatramo da je on jedini izvršilac. Takođe, veštačiće se i telefoni svih osumnjičenih“, objasnio je Magdalinić.

Od rezultata psihijatrijskog veštačenja koje se obavlja u Specijalnoj zatvorskoj bolnici zavisiće da li će Džoniću biti izrečena možda i najteža kazna propisana Krivičnim zakonikom. Naime, ukoliko bude utvrđeno da je delo počinio u uračunljivom stanju, na šta za sada sve ukazuje, mogao bi da dobije i doživotnu robiju.

Ukoliko se ustanovi da je ubistvo počinio pod uticajem duševnog oboljenja ili trajne duševne poremećenosti, mogao bi da izbegne zatvor jer bi mu bila izrečena mera bezbednosti obaveznog čuvanja i lečenja u psihijatrijskoj ustanovi. Istraga je pokazala da je tokom izvršenja dela Džonić preduzimao racionalne i organizovane radnje koje isključuju mogućnost da je duševni bolesnik.

Međutim, tokom saslušanja pred tužilaštvom, imao je iracionalne ispade, koji ipak više ukazuju na nastojanje da izbegne krivičnu odgovornost nego što predstavljaju osnov za sumnju da je neuračunljiv.

Sledi i svedočenje Stojanke Đokić, majke ubijenog Gorana koja treba da opiše poslednju noć koju je porodica provela u njenoj kući, ali i ponašanje Džonića nakon zločina s obzirom na to da je skoro svakodnevno posećivao kao bliski rođak.

Foto: Nova.rs

Od nje se očekuje da razreši i prirodu odnosa braće od tetke, odnosno da pokuša da objasni da li je Džonić njenog sina ubio samo zbog novca ili je tu bilo i lične mržnje. Osim nje, pred tužilaštvom treba da se pojavi i Ivan Džonić, rođak osumnjičenog kome je on neposredno nakon zločina vratio oko osam hiljada evra duga. Pretpostavlja se da ga je isplatio novcem koji je ukrao od ubijene porodice.

Goran Đokić, njegova suprug Gordana i dvadesetpetogodišnja ćerka Lidija ubijeni su u noći između 26. i 27. septembra u ataru sela Moravac. Njihova spaljena tela pronađena su 2. oktobra, a za svirepi zločin osim Gorana Džonića osumnjičeni su i njegovi sinovi Milan i Stefan kao i braća K.M. i A.M. koje je Džonić označio kao inspiratore ali i direktne izvršioce ubistva.

Bonus video: Rekonstrukcija ubistva porodice Đokić

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar