Ni nedelju dana nakon svedočenja inspektora Dušana Mitića, koji je među prvima ušao na imanje "Jovanjica", ne jenjava bura u javnosti koja se podigla nakon što je policijski službenik ukazao na spregu kriminala i vrha države u ovom slučaju. Plantaža marihuane "Jovanjica" otkrivena je novembra 2019. godine, a tada je na njoj zaplenjeno 65.581 biljaka kanabisa i oko 649,4 kilograma marihuane, koja je pronađena u podrumskim prostorijama, hangarima i sobama za rasad na imanju. Slučaj "Jovanjica" slovi za jedan od najkontroverznijih i najznačajnih procesa u Srbiji, koji je potresao sam vrh države.

„Jovanjica“ je otkrivena 14. novembra 2019. godine, kada je inspektor Slobodan Milenković na auto-putu ka Nišu zaustavio automobil sa blinkerima, u kome se nalazio Predrag Koluvija. Koluvija je tada policajcima pokazao lažnu policijsku legitimaciju, a tada se pristupilo proverama o čemu se, odnosno o kome se radi.

Pročitajte još:

Milenković je svoj put nastavio, dok su njegove kolege, među kojima je bio inspektor Dušan Mitić, dovezle Koluviju u Beograd, da bi se nakon toga zajedno sa njim uputili ka „Jovanjici“. Tada je otkriveno nešto što dotad, prema rečima inspektora, nije viđeno. Plantaža marihuane, na nekoliko hektara, sa najsavremenijom opremom. Reč je o tolikom prostranstvu da su pretresi na „Jovanjici“ trajali nekoliko dana, vršene su provere i veštačenja biljaka, a Koluvija se ubrzo našao pod istragom i u pritvoru.

Jovanjica Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Usledila je višemesečna istraga koja je rezultate dala maja 2020. godine, kada je podignuta optužnica.

Većinski vlasnik „Jovanjice“ optužen je da je od 14.5.2016. do 14.11.2019. godine organizovao kriminalnu grupu i njegova uloga bilo je obezbeđivanje i instaliranje opreme za uzgajanje kanabisa u veštačkim uslovima i opreme za uzgajanje lista, grana, cvetova, zatim opreme za sušenje, razmeravanje, vakumiranje, pakovanje opojne droge, kao i izdavanje naređenja ostalim optuženima, inače zaposlenim na ovom imanju.

Foto: N1

Sem Koluvije, u ovom slučaju optuženi su Sergej Mrđa, Vlada Živojinović, Branislav Miljević, Zdravko Milošević, Stevan Holić, Vule Bojović, Petar Živojinović, Petar Hricaj i Boban Jovanović.

Koluvija i ostali optuženi su tokom saslušanja u tužilaštvu negirali krivično delo za koje se terete. Kako je većinski vlasnik istakao na saslušanju u Tužilaštvu za organizovani kriminal, u podzemne prostorije, u kojima je pronađena većina narkotika i u kojima se nalazila sušara, silazio je on, ali mu nije bilo poznato kada je sušara instalirana. Rekao je da je sa proizvodnjom i uzgojom kanabisa započeo 2019. godine, te da nije gajio opojnu drogu, kao i da ima sve dozvole koje to dokazuju.

Predrag Koluvija i Vladimir Đukanović Foto: A.K./ATAImages

Od samog početka tvrdio je da nije reč o opojnoj drogi. To su demantovala veštačenja biljaka rađena tokom postupka. Kada je reč o biljkama koje su novembra 2019. godine zaplenjene na „Jovanjici“, većina analiziranih sadrži više od 0,3 procenata koncentracije THC u sebi, što je dovoljno da se, po zakonu, smatra opojnom drogom.

Ipak, pojedine sadrže i do nekoliko puta više procenta THC-a. Prema podacima iz optužnice protiv Koluvije i ostalih optuženih, pojedini analizirani uzorci imali su u sebi 0,71 odsto, 2,58, 4,93, ali i 11,8, 12,63, pa čak i 17,54 odsto koncentracije tetrahidrokanabinola (THC).

Nazire se „Jovanjica 3“

Postupak za „Jovanjicu“ je i dalje u procesu suđenja, a u međuvremenu je podignuta još jedna optužnica za isti slučaj – „Jovanjica 2“. Reč je o optužnici koja je podignuta protiv Koluvije i ostalih optuženih, među kojima je pet pripadnika MUP i BIA.

Koluvija, većinski vlasnik poljoprivrednog dobra „Jovanjica“ optužen je kao organizator i ove grupe, a sem njega sudi se, između ostalih, policajcu Milanu Kendiji – bivšem načelniku Odeljenja za obezbeđenje određenih funkcionera i objekata Ministarstva unutrašnjih poslova, Zoranu Baštovanoviću – bivšem šefu odseka za Beograd Odeljenja za korupciju, kao i radnicima BIA Radovanu Bojoviću, Alekandru Tošiću i Branislavu Radovanoviću, ali i Miloš Tofilović, Saša Vujisić i Slaviša Milinković. Tofilović je naknadno priveden sa dva kilograma heroina, a reč je o vozaču koji se u trenutku hapšenja Koluvije nalazio za volanom njegovog „audija“.

Foto: Printscreen minrzs.gov.rs

U optužnici za „Jovanjicu 2“ su citirani razgovori bezbednjaka i optuženog Koluvije, iz kojih se vidi da su mu dostavljali poverljive podatke, obezbedili lažnu policijsku značku i dokumenta, fizički čuvali njegovo imanje i planirali kako da utiču na policiju i medije nakon njegovog hapšenja. Postupak za „Jovanjicu 2“ nije odmakao dalje od početka, s obzirom da se pripremno ročište konstatno odlaže.

Sa druge strane, nedeljnik NIN nedavno je otkrio i da je inspektor koji je otkrio „Jovanjicu“, Predrag Koluvija, traži i „Jovanjicu 3“, te da bi istraga vodila ka državnom vrhu.

„Tim 4. odeljenja za borbu protiv droge zvanično je predao TOK-u pismeni zahtev da se nastavi istraga u slučaju Jovanjice – takozvana Jovanjica 3, tako da „pojedina operativna saznanja dobiju karakter dokaza“, naveo je NIN.

Sve kontroverze u slučaju

Slučaj „Jovanjica“ od početka prate razne kontroverze.

Pomenuto imanje proteklih godina posetili su brojni funkcioneri, među kojima su bivši ministar, sada direktor BIA, Aleksandar Vulin, zatim bivši direktor „Koridora Srbije“ Zoran Babić, ali i Dragan Sikimić koji vodi Agenciju za borbu protiv korupcije.

Foto: Koluvija sa Vulinom na Jovanjici, Printscreen/minrzs.gov.rs

Ipak, niko nije ni posumnjao da se na njemu uzgaja droga, te se postavlja pitanje kako se nedaleko od Beograda, na 12 hektara, uzgaja marihuana a da niko ne zna ništa o tome.

Afera „Jovanjica“ je otkrivena nakon što je opozicioni političar Miroslav Aleksić obavestio javnost o rekordnoj zapleni marihuane, dve nedelje nakon otkrivanja imanja. On je tada upitao MUP zbog čega nisu obavestili javnost o rekordnoj zapleni. Upravo ta okolnost izazvala je sumnju da nešto pokušavala da se zataška.

Pročitajte još:

Ne treba zaboraviti ni rafalnu paljbu kojoj su bili izloženi inspektori koji su otkrili imanje – Milenković i Mitić, a koja i dan danas traje. Sve je počelo od Koluvijine izjave, a potom su se u napada uključili režimski mediji.

“Policijski inspektor Dušan Mitić mi je u stanici nudio nagodbu da za Jovanjicu optužim Andreja Vučića i Zvonka Veselinovića (kontroverznog biznismena sa Kosova prim. aut.)”, izjavio je Koluvija, dodajući da je čak i zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Drecun, stajao ispred kancelarije i čekao da on potpiše tu izjavu.

Ove tvrdnje su demantovale poligrafom, koji su prošli Mitić i Milenković. Ipak, i pored toga, u režimskim medijima označavani su kriminalcima, a njihovi nadređeni su nekoliko puta od njih zahtevali da idu na poligraf. Javnost je ovo percipirala kao vrstu pritiska na inspektore.

Kontakt s Gašićem

Još jedna sporna činjenica, o kojoj se ovih dana govori jeste to što je Koluvija bio u kontaktu sa ministrom policijem, ranije direktorom BIA Bratislavom Gašićem. Ovo saznanje otkrili su istraživački novinari još ranije, a o tome je govorio i inspektor Mitić na saslušanju u Specijalnom sudu u Beogradu, pre nedelju i po dana.

Mitić je istakao da se Koluvija hvalio kontaktom sa Gašićem.

Foto:TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/

O tome se nedugo nakon svedočenja inspektora oglasio i Gašić.

„Radi se o dva inspektora koji pokušavaju da zadrže svoje pozicije. Inače, jedan od njih dvojice je blizu devet meseci na bolovanju. Drži svoje načelničko mesto, naravno. Drugi je manje od toga na bolovanju. Obojica su sa više prijava Sektora unutrašnje kontrole do sada prijavljivani, zbog zloupotreba u mnogim slučajevima koje smo imali. Po ko zna koji put vam kažem, ja svoj telefon nisam promenio od 1996. godine. Jedna jedina poruka je bila. Ne zaboravite jednu stvar, gazdinstvo „Jovanjica“ je krenulo sa uzgojom organske hrane. Ne zaboravite sledeću stvar, oni su više puta od MUP-a u tom periodu tražili zahtev da se izvrši kontrola na tom gazdinstvu, vrednosti marihuane, zato što su želeli i tražili od Ministarstva poljoprivrede uzgoj medicinske marihuane“, rekao je Gašić.

#related-news_1

Na pitanje da li je Predrag Koluvija donator BIA, Gašić je rekao da je preko Gradske uprave Grada Beograda „Jovanjica“ donirala 261.000 dinara nameštaja za ispostavu BIA Stari grad.

„Ako me pitate da li je to normalno u BIA. Ne radi se o tome da li ima novca ili nema, radi se o nekim drugim odnosima. Imate gomilu tekstova gde ste tvrdili da je „Jovanjica“ kupila za BIA brod i slično. Niko se nije izvinio i nije rekao da to nije tačno.. I ta donacija je došla preko njegovog prijatelja, Tošića, koji je bio načelnik Starog grada, koji je uhapšen zajedno sa njim“, naglasio je Gašić.

Predsednik branio Koluviju

O slučaju „Jovanjica“ u više navrata je govorio čak i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Tako je oktobra 2021. praktično stao u odbranu Koluvije.

„Ako pogledate, ima tu nekoliko veoma interesantnih stvari. Neću da ulazim u detalje zato što nikad sa sigurnošću ne mogu da kažem da li je nešto tačno ili nije. Prvo, taj čovek je proveo dve godine u pritvoru, ne postoji sličan slučaj da je čovek za takvo krivično delo bio dve godine u pritvoru, a da se pritom vodi hajka zašto nije i dalje u pritvoru. Vrlo čudno složićete se jer on nije ubio nikoga, nije imao 10 tona kokaina ili nešto slično, već, koliko sam razumeo, tonu marihuane, koliko pola okruženja, Nemci i ostali su legalizovali. Što on takođe negira da je imao uopšte. Ali dve godine da provedete u pritvoru zbog nečega takvog, očigledno se neko plašio onoga što bi moglo da se čuje. Ko su ti ljudi to ćemo da vidimo“, rekao je Vučić i dodao:

Slobodan Milenković Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Taj čovek je govorio o imenima i prezimenima onih koji su mu nudili slobodu za to da lažno optuži i moga brata i mnoge ljude, važno je da policija i nadležni organi ispitaju te ljude, jer cela priča je veoma čudna. Vi vidite paniku u određenim krugovima i kod tajkunskih medija, a i kod samih tajkuna. Odjednom je strašna panika šta li će da kaže. I sad je glavni napad na Vladu Đukanovića što mu je stavio mikrofon. I to oni koji bi i vas i mene strpali u logor. Postavite sebi pitanje zašto oni to pitaju? Sad ću da vam objasnim. Zato što je velika panika. Ako vi de facto dve godine vodite kampanju da smo mi vlasnici nekakve plantaže droge i neskriveno lažete, a onda vam se sve to sruši kao kula od karata jer izađe čovek i kaže ja sam spreman da idem na poligraf, odgovorim svakom u lice i dam ime, onoga koji mi je nudio da lažno optužim Andreja Vučića i onda objasni kako je to išlo. A ja znam kakve su bile veze gospodina Milenkovića sa pojedinim licima u MUP i tako dalje, imam određena saznanja… Mnogo toga tu ima interesantnog i u vezi sa stranim faktorom, očekujem da policija sve to ispita“, rekao je Vučić.

Predraga Koluviju u postupcima za „Jovanjicu“ brani advokat i funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Đukanović. Nakon što je Đukanović ušao u postupak, Koluvija je pušten u kućni pritvor, a odnedavno se nalazi na slobodi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare