Foto: EPA/ANDRZEJ GRYGIEL

U rudniku Soko jutros se dogodila nesreća u kojoj je stradalo osmoro ljudi, i odmah je podsetila javnost na najveću nesreću koju je zadesio ovaj rudnik, pre 24 godine. Tada je život izgubilo čak 29 ljudi prilikom izbijanja otrovnih gasova kada je deset njih bilo izloženo toplotnom i mehaničkom udaru eksplozije, a ostalih 19 rudara su se ugušili, zbog nedovoljno kiseonika.

Rudnik je, zapravo, zadesilo više krvavih nesreća. Nesumnjivo najveća dogodila se 16. januara 1998. godine kada je u jakoj eksploziji poginulo 29 rudara, a 27 povređeno.

Prilikom izbijanja otrovnih gasova koja su dovela do nesreće kada je stradalo 29 rudara, od kojih je deset bilo izloženo toplotnom i mehaničkom udaru eksplozije a ostalih 19 rudara se ugušilo, jer nije bilo dovoljno kiseonika.

Pročitajte još:

Prethodno, u tom rudniku je i 1974. godine u jezivoj eksploziji metana, poginulo 15 rudara, da bi godinu dana kasnije u izbijanju gasa i materijala poginulo još pet rudara.

Podsećamo, u rudniku Soko u Sokobanji jutros je došlo do još jedne veće eksplozije metana, a prema prvim nezvaničnim informacijama ima osam stradalih, oko 20 povređenih, a 65 rudara je izvučeno iz rudnika.

„Nesreća je jako velika, osmoro je poginulo i ima mnogo povređenih“, potvrdio je direktor Doma zdravlja u Aleksincu. Nepoštovanje rada i radne discipline u podzemnim rudnicima sa metanskim režimom rada i odstupanje od svih pravila, nije redak slučaj a upravo se povezivao sa rudnikom Soko u Sokobanji.

BONUS VIDEO: Nesreća kod Zmajeve pumpe 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar