Foto:Zoran Lončarević

Privrednik iz Prijepolja uhapšen je zbog utaje poreza od 53,7 miliona dinara.

On se sumnjiči i za neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit, saopštila je danas Poreska uprava (PU).

Uhapšeni je tokom cele 2018. godine u poslovnim knjigama na osnovu fiktivnih otkupnih blokova prikazalo otkup poljoprivrednih proizvoda od više dobavljača u iznosu od 147,2 miliona dinara, navodi se u saopštenju PU.

„Na taj način su neosnovano podignuta novčana sredstva sa tekućih računa privrednog društva i ista nisu iskorišćena u svrhu obavljanja delatnosti već za sopstvene potrebe, pri čemu je izbegnuto plaćanje poreza po odbitku i odgovarajuće doprinose za socijalno osiguranje u iznosu od 22,2 miliona dinara“, navodi se u saopštenju.

Uhapšenom odgovornom licu PU stavlja na teret da su u poreskim prijavama i poreskom bilansu za 2018. godinu neosnovano uvećani troškovi, umanjena je osnovica i manje obračunat porez na dobit pravnih lica u ukupnom iznosu od 20,4 miliona dinara.

Dodatno PDV u iznosu od 10,9 miliona dinara koji je iskazan u lažnim računima dobavljača iskorišćen je kao prethodni PDV sa pravom na odbitak, a navedeni iznos tog poreza je iskazan u poreskoj prijavi sa zahtevom za povraćaj PDV- a čime je izvršeno krivično delo neosnovanog iskazivanja iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit, navodi PU.