Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) čestitalo je kandidatima koji su dobili najviše glasova svojih kolega na tužilačkim izborima za nove članove Državnog veća tužilaca, koji su danas održani.

Prema podacima kontrolora UST koji su posmatrali izbore, najviše glasova svojih kolega dobili su za listu osnovnih tužilaštava : javni tužilac Trećeg osnovnog tužilaštva u Beogradu Boris Pavlović i zamenik tužioca u Drugom osnovnom tužilaštvu Predrag Milovanović.

Za listu viših javnih tužilaštava kolege su, prema podacima UST, izglasale zamenika Višeg javnog tužioca u Beogradu Tanju Vukičević, za listu Apelaciona tužilaštva, Tužilaštvo za organizovani kriminal i Tužilaštvo za ratne zločine“ izglasan je javni tužilac Apelacionog javnog tužilaštva u Novom Sadu Milan Tkalac, a za listu Republičkog javnog tužilaštva izglasan je Tužilac za visoko tehlološki kriminal Branko Stamenković.

Prema podacima UST, za predstavnika Autonomne pokrajine najviše glasova kolega dobila Branislava Inić Jašarević, zamenik tužioca u Apelacionom tužilaštvu u Novom Sadu.

Izborna komisija DVT je najavila da će popodne objaviti preliminarne rezultate glasanja, dok se konačni rezultati očekuju 16. novembra.

Strukovno udruženje u saopštenju navodi da očekuje da će novi saziv DVT odgovoriti na zahteve struke i raditi na jačanju tužilačke organizacije, ispunjavajući data obećanja.

Takođe je zahvalilo svim kolegama koje su njegovom kandidatu na izborima ukazale poverenje i poručilo da će nastaviti da i dalje radi u opštem interesu tužilačke organizacije, jer je ,kako napominje, svesno da su pred njim veliki izazovi i da društvo ima velika očekivanja.

Kandidati koji na izborima budu osvojili najveći broj glasova svojih kolega biće predloženi Narodnoj supštini za konačni izbor za članove DVT.

Mandat izbornih članova u sadašenjem sastavu DVT ističe 1. aprila 2021. godine.

Pored šest izbornih članova iz reda tužilaca, u sastavu DVT su po funkciji i Republički javni tužilac, ministar pravde, predsednik skupštinskog odbora za pravosuđe, predstavnih svih pravnih fakulteta u Srbiji – profesor, kao i predstavnik advokature.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar