Foto: Privatna arhiva,  The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Farmaceut po struci, doktor Milan Zarubica, pre skoro 20 godina proizvodio je sintetičku drogu na industrijskoj skali i tabletama je preplavio tržišta. Zarubicu je u žižu javnosti vratila pojava droge "kaptagon" na Kosovu, a zbog koje je on "pao" 2017. godine u Severnoj Makedoniji.

Zarubica je bio vlasnik nekoliko firmi koje su bile registrovane za proizvodnju medikamenata, a koje su, kako je sud presudio, bile paravan za proizvodnju droge. Bio je i dobro politički povezan, ali, pre svega, po rečima ljudi koji su radili na njegovom slučaju ili ga poznavali, vrhunski stručnjak, koji je svoj talenat iskoristio u kriminalne svrhe.

Pročitajte još:

Zbog toga su ga mnogi mediji nazvali „srpskim Volterom Vajtom“, po ugleda na lik hemičara iz popularne serije „Brejking bed“, ali ta paralela nije tačna iz dva razloga. Prvo, ako se uporedi sa nekim od likova iz serije, to bi pre bio Gas Fring, vođa kriminalne organizacije, a drugi, važniji, pre bi serija mogla da bude snimljena po životu Milana Zarubice, nego da je Zarubica imitirao lika iz serije.

Prva epizoda emitovana je 2008. godine, a tada je već „srpski doktor Filgud“ uveliko bio u zatvoru.

Doktor Milan Zarubica i njegovi saradnici pohapšeni su početkom 2003. godine, a tadašnji ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović je izjavio da je u pitanju „najveća fabrika ekstazija u Evropi“.

Osim sirovina za proizvodnju, zaplenjeno je i skoro milion tableta spremnih za preprodaju. Zarubica je bio vlasnik nekoliko firmi, među njima i „Lanal pharm“, koja je imala pogone u Ugrinovcima i Šimanovcima kraj Beograda. Policija, a kasnije i specijalni tužilac, tvrdili su da su tu proizvedeni milioni tableta ekstazija, koje je trebalo da završe u Bugarskoj i Severnoj Makedoniji, a možda i dalje.

Aleksandar Antić Foto: Filip Krainčanić/ Nova.rs

Zanimljivo je da je tadašnja Zarubičina supruga Ljiljana, rođena sestra sadašnjeg ministra energetike, a tadašnjeg funkcionera Socijalističke partije Srbije Aleksandra Antića. Čak se i sam Antić pojavio na nekoliko glavnih pretresa.

Zarubica se branio da ima sve potrebne dozvole za proizvodnju leka, da je obavio i predregistraciju, da je u pitanju lek protiv narkolepsije (bolesti spavanja), koji podiže pažnju i sprečava pospanost. Na računu firme „Lenal pharm“ u Švajcarskoj pronađeno je oko 2,5 miliona švajcarskih franaka.

Ipak, sud nije poverovao odbrani doktora Zarubice i on je osuđen na 12 godina zatvora. Imovina mu je zaplenjena, a policija je morala mesecima da čuva prostorije „Lenal pharma“ u Ugrinovcima i Šimanovcima, jer su narkomani preskakali ogradu i tražili tablete koje su eventualno promakle policiji.

Posle pravosnažne presude oglasio se i sam Zarubica koji je izjavio da je žrtva „pljačke“ i da je „neko“ oteo vredne mašine, superkompjuter i drugu opremu koja je korišćena u pogonima njegove firme „Lenal pharm“.

Foto: Ana Kalaba/Nova.rs

Ipak, doktor se nije smirio. Ni dok je bio u zatvoru. Stekao je status „slobodnjaka“ – povlašćenog zatvorenika koji može vikende da provodi na slobodi, ali je to iskoristio da ponovo pokrene proizvodnju.

Ponovo iza rešetaka

Drogu je pravio u svom starom pogonu u Ugirnovcima, ali i na novoj lokaciji na Avali. Cela šema je razbijena 2011. godine.

Prvu kaznu je odslužio i izašao 2014. godine a novog spektakularnog suđenja nije bilo, jer je Zarubica postigao sporazum o priznanju krivice sa tužilaštvom. Zanimljivo je da su prva i druga presuda spojene i da je izrečena jedinstvena kazna od 11 godina zatvora za dva dela, koja je kraća od kazne koja je izrečena doktoru Zarubici za prvo delo.

Kada je konačno izašao iz srpskih zatvora, doktor Zarubica je sreću potražio u Severnoj Makedoniji, gde je od ranije imao poslovnih veza. Ipak, uhapšen je u raciji 2017. godine a već naredne je ponovo osuđen na 11 godina zatvora.

Tablete kaptagona Foto:EPA-EFE/CIRO FUSCO

Upravo zbog kaptagona, između ostalog, uhapšen je decembra 2017. godine. Tada je u Tetovu policija pronašla više laboratorija, kao i mašine za proizvodnju ovih tableta.

Zaplenjeno je oko 910.000 „kaptagon“ tableta, odnosno oko 155 kilograma, kao i 52 kilograma čistog amfetamina i velike količine supstanci koje se koriste za proizvodnju narkotika.

***

BONUS VIDEO: Hapšenje osumnjičenog za preprodaju amfetamina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar