Foto:EPA-EFE/CIRO FUSCO; privatna arhiva

Džihad droga, droga za ratnike, hemijska hrabrost - sve ovo su ulični nazivi za drogu kaptagon, tačnije jedinjenje fenetilina i hidrohlorida, koja je pre nekoliko dana zaplenjena na Kosovu i Metohiji, a stigla je direktno iz Irana. Po svemu sudeći, sporadične zaplene ove droge jasno ukazuju da je narkotik koji je planetarno postao popularan kao droga koju konzumiraju sledbenici terorističkih grupacija ISIL i ISIS, i te kako prisutan na srpskom tržištu.

Kosovska policija je, tokom akcije kodnog naziva „Gropa“, zaplenila oko 80 kilograma droge tipa kaptagon u vrednosti od oko milion evra i uhapsila je 14 osumnjičenih, od kojih šest turskih državljana, saopštio je glavni tužilac u Uroševcu Šukri Jašari (Shukri Jashari), koji je rekao da je tokom akcije pretreseno sedam lokacija.

Pojasnio je da vrednost droge premašuje vrednost od najmanje milion evra na lokalnom tržištu, ali i da je stigla iz Irana, kamuflirana u komercijalnu robu.

Tablete kaptagona Foto:EPA-EFE/CIRO FUSCO

„Osumnjičeni su doneli sirovinu ove narkomanske supstance kamufliranu u komercijalnoj robi iz Irana, preko Turske na Kosovo, zatim su osumnjičeni sa Kosova obezbedili lokaciju u rejonu Štprca u nenaseljenoj kući, obezbeđujući odgovarajuću opremu za obradu i dodatne supstance koje su potom pretvarane u drogu“, rekao je on. Tužilac je još rekao i da se vrše pretresi na još dve lokacije, za koje se veruje da su laboratorije za proizvodnju ovog narkotika.

“Pretresane su laboratorije u kojima se sumnja da je obavljana obrada jer je ovo došlo iz Turske, zatim je raspoređeno na dve lokacije, u selima Siroj i Varoš gde su bile dve laboratorije sa sofisticiranijom opremom za preradu ovih narkotika“, rekao je.

Jeftina „zanimacija“ džihadista

Droga „kaptagon“, iako do sada široj javnosti u Srbiji nije bila toliko poznata, zapravo postoji od šezdesetih godina prošlog veka. Kao i mnogi psihostimulansi koji su se nekoliko decenija kasnije našli na listi zabranjenih, koristila se u borbi protiv narkolepsije, umora i poremećaja pažnje, a kao alternativa za amfetamin i metamfetamin. U to vreme, vojska je već koristila feksamfetamin da bi vojnicima omogućila da ostanu budni tokom dužeg vremenskog perioda i da bi pojačala „hrabrost“.

Islamska drzava ISIS
Islamska država ISIS Foto:Dabiq / Zuma Press / Profimedia

Sa proizvodnjom „kaptagona“ kao leka prestalo se osamdesetih godina i tada je dodata na listu zabranjenih supstanci. Samim tim, ilegalna proizvodnja ove droge doživela je procvat na crnom tržištu, a poslednjih nekoliko godina široko je rasprostranjena na Bliskom istoku. U pojedinim izveštajima međunarodnih agencija za monitoring droge navodi se da je kaptagon postao jedan od najpopularnijih narkotika među bogatom omladinom na na Bliskom istoku, posebno u Saudijskoj Arabiji. S tim u vezi, nacionalna policija Saudijske Arabije saopštila je da su u toj zemlji uživaoci ovog narkotika mahom u starosnoj dobi od 12 do 22 godine, te da je 40 odsto zavisnika tog uzrasta.

U istim izveštajima navodi se da je svoju naširu upotrebu stekla među islamskim ekstremističkim grupama, a njeni korisnici bili su sledbenici ISIS-a i ISIL-a, kako bi se poboljšala fizička sposobnost vojnika. Pored dva osnovna sastojka, u ilegalnoj proizvodnji verovatno se kombinuje nekoliko stimulansa koji izazivaju zavisnost, a ova droga, najčešće proizvedena u formi tablete, smanjuje sposobnost rasuđivanja i racionalnog razmišljanja.

„Kaptagon“ brzo razvija fizičku i psihičku zavisnost ali i hronične psihijatriske poremećaje – psihozu, agresiju.

Zarubica pionir na Balkanu

Upravo zbog kaptagona, između ostalog, uhapšen je i doktor Milan Zarubica u Severnoj Makedoniji decembra 2017. godine. Tada je u Tetovu policija pronašla više laboratorija, kao i mašine za proizvodnju ovih tableta.

Milan Zarubica Foto: Privatna arhiva

Zaplenjeno je oko 910.000 „kaptagon“ tableta, odnosno oko 155 kilograma, kao i 52 kilograma čistog amfetamina i velike količine supstanci koje se koriste za proizvodnju narkotika. Milan Zarubica, inače bivši zet ministra rudarstva i energetike u Vladi Srbije Aleksandra Antića, osuđivan je nekoliko puta zbog proizvodnje droge, a tokom izdražvanja ranijih kazni, izlazio je na vikende, na kojima je takođe proizvodio sintetičke narkotike, zbog čega je ponovo osuđen 2015. godine.

Bonus video: Pripadnici MUP-a, zaplenili su više od 174 kilograma marihuane


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare