Foto:Predrag Petrović

Suđenje u procesu koji se vodi po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva, a po krivičnoj prijavi koju je protiv predsednika Sindikalne organizacije "Zastava oružje" podneo predsednik Nadzornog odbora, pukovnik Ivica Marjanović, počinje u ponedeljak u 10 časoba u Osnovnom sudu u Kragujevcu, navodi se u saopštenju "Zastava oružja".

Prema saopštenju, suđenje se nastavlja iznošenjem završnih reči. Iznošenjem završnih reči privodi se kraju višegodišnji proces koji se u kragujevačkom Tužilaštvu i Osnovnom sudu vodi protiv predsednika Sindikata Dragana Ilića, optuženog da je 18. maja 2018. godine za vreme štrajka radnika fabrike Zastava oružje napao predsednika Nadzornog odbora Ivicu Marjanovića, što je bio povod da Tužilaštvo podigne optužnicu za napad na službeno lice.

„Odbor Sindikalne organizacije koji je pomenutog dana bio učesnik događanja je stava da je Ivica Marjanović, koristeći uniformu i čin vojnika i oficira Vojske Republike Srbije, na osnovu lažnog, neosnovanog prijavljivanja naneo tešku mrlju tužilačkoj profesiji koja već četvrtu godinu brani optužnicu zasnovanu na neistinitom događaju“, navodi se u saopštenju.

Kako se dalje dodaje, u dosadašnjem postupku iskaze su dali brojni svedoci: radnici fabrike, članovi Odbora Sindikalne organizacije, tadašnji generalni direktor i njegovi saradnici, članovi Nadzornog odbora fabrike, lekar i načelnik Vojnomedicinske akademije, kao i sudski veštak nadležan za ovu oblast medicine.

„Sindikalna organizacije Zastava oružje ocenjuje da se u ovom besmislenom i fingiranom sudskom procesu kojim se u ime pravde sudi predsedniku Sindikata Draganu Iliću sprovodi progon zbog sindikalnih opredeljenja i delovanja u cilju zaštite fabrike i radničkih prava. Suđenje i progon predsednika Sindikata je posledica ukazivanja na suštinske fabričke probleme koji su uzrokovali ogromne gubitke poslednjih godina, nastalih pod neobičnim okolnostima pune fabričke uposlenosti. Posledice upravljanja fabrikom se i danas osećaju i rezultiraju velikom nelikvidnošću“, navode iz „Zastava oružja“.

Kako se dalje navodi, Ministarstvo odbrane, kao većinski vlasnik fabrike, pune četiri godine „ćuti i nemi je posmatrač progona radnika i predsednika Sindikata i zastupnika društvenog kapitala u fabrici Zastava oružje, štiteći potpuno razaranje sistema vrednosti i obesmišljavajući moralna načela i vrline koje jedan vojnik i predsednik Nadzornog odbora fabrike Zastava oružje treba da poseduje da bi nosio beleg svojih časnih prethodnika“.

BONUS VIDEO Upoznajte oružarku Anu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar