_E-Stock_nenad_milosevic;E-Stock_dimitrije_goll;_E-Stock_blank

Zamenica apelacionog javnog tužioca u Beogradu Jelena Biorčević Cerović izabrana je za novog vršioca funkcije glavnog tužioca u Trećem osnovnom tužilaštvu u Beogradu.

Njen prethodnik Boris Pavlović, koji je bio na čelu tog tužilaštva od njegovog formiranja 2014., a potom i još godinu dana kao vršilac funkcije, u međuvremenu je izabran za člana Državnog veća tužilaca.

Pročitajte još:

Novopostavljena tužiteljka iza sebe ima višedecenijsku karijeru, a javnosti je poznata iz svog poslednjeg većeg slučaja, koji je zastupala u vreme dok je bila zamenica Višeg javnog tužioca.

U pitanju je slučaj ubistva pevačice Jelene Marjanović u Borči, zbog čega je nedavno, nepravosnažno, osuđen na 40 godina zatvora njen suprug Zoran Marjanović.

Tužiteljka Biorčević- Cerović je ovaj predmet preuzela tokom maratonske istrage, a uprkos svim poteškoćama, opstrukcijama i medijskim pritiscima koje su je pratile. Sud je dva puta optužnicu vraćao na doradu. Na posletku, sud je prihvatio većinu dokaza iz optužnice i Marjanovića oglasio krivim za ubistvo supruge.

Zoran Marjanović Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Iako je u međuvremenu izabrana za zamenicu u Apelacionom javnom tužilaštvu, ona je nastavila da vodi ovaj predmet.

Presuda je iznenadila kako znatan deo javnosti, tako i samog Marjanovića i njegove branioce, koji nisu skrivali bes i revolt.

„Pratite šta će se nakon nje dešavati. Videćete ko će napredovati, a ko nazadovati, mnoge stvari će vam biti jasne“, rekao je Dumnić 22. jula, a da li je mislio na tužiteljku Biorčević- Cerović, nije precizirao.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs/Facebook/Privatna arhiva

Takođe je vodila istragu u slučaju ubistva u Resavskoj ulici, odnosno ubistva pekara Nikole Tomića, kog je u svojoj radnji iskasapio prijatelj, staklorezac Filip Gavranović.

U javnosti se njeno ime pominjalo i u vezi sa jednim slučajem koji je podigao veliku prašinu jer je potekao sa građanskih protesta 2019. godine. Radilo se o procesuiranju pripadnika pokreta Dveri Slobodana Glišća koji je nosio improvizovana vešala.

Za ime tužiteljke Biorčević- Cerović ne vezuju se nikakve afere, malverzacije i zloupotrebe i u javnotužilačkim krugovima važi za dobrog i iskusnog pravnika.

Sa druge strane, Boris Pavlović je takođe važio za dobrog i iskusnog tužioca, zbog čega su mnogi ostali iznenađeni što uprkos angažovanju u DVT nije nastavio da obavlja funkciju javnog tužioca u Trećem OJT.

BONUS VIDEO: Marjanović napušta sud posle presude

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar