Foto:Aleksandra Petrovic/Nova.rs

Kragujevac je sinoć potreslo ubistvo kakvo se ne pamti u tom gradu, kada je hicima iz vatrenog oružja u Glavnoj ulici oko 21 izrešetan Nikola Zečević. Samo nekoliko minuta posle ponoći, kragujevački novinari dobili su mejl iz informativne službe Gradske uprave, sa pozivom na konferenciju koju je povodom ubistva, sazvao gradonačelnik Nikola Dašić, međutim, mediji na konferenciji nisu saznali ni reč o ubistvu, već su prisustvovali gradonačelnikovim hvalospevima na račun predsednika države Aleksandra Vučića, koji se bori protiv kriminala.  

Na vanrednoj konferenciji, sazvanoj u subotu, novinari gradskih redakcija i dopisnici elektronskih i štampanih medija, očekivali su najnovije informacije u vezi sa oružanim ubistvom, ali se ispostavilo da novinari raspolažu sa više podataka od samog gradonačelnika.

Bar je takav utisak ostavilo Dašićevo izlaganje, jer je na svako novinarsko pitanje, odgovarao „da ne može da iznosi detalje i da ne sme da ugrozi istragu“.

Konferencija se pretvorila u populističku priču, kako gradska vlast „daje sve od sebe da Kragujevac bude miran i bezbedan grad“, a kako bi uverljivije izgladao u toj izjavi, gradonačlenik je iza sebe imao podršku kompletnog gradskog vrha.

Na konferenciji sazvanoj po hitnom postupku, gradonačelnik je u subotu „podigao“ sve članove gradskog veća i svoje zamenike, a takav sastav gradskih zvaničnika, novinari nisu imali priliku da vide ni u najvećem jeku pandemije kada je Kragujevac bio žarište.

Pročitajte još:

Težište njegovog izlaganja bila je pohvala predsedniku  Aleksandru Vučiću  na račun borbe koju vodi protiv kriminala.

„Posebno sam zadovoljan i posebno sam na strani politike koju vodi naš predsednik Vučić“, počeo je Dašić svoj hvalospev.

On je podsetio na hapšenje Belivuka u Beogradu i izrazio očekivanje da je to samo početak borbe protiv kriminala, za koju svi, kako je podvukao,  moramo da budemo zahvalni predsedniku.

„Počelo je sa hapšenjem velike organizovane bande. Svaki  grad ima svoju „nevolju“ i nećemo stati sve dok se ne reši i poslednja nevolja. Verujte, ja tog čoveka znam (Vučić, prim autora), hrabrijeg od njega nema i neće se završiti na ovome“, poručio je gradonačelnik Kragujevca.

Foto:Aleksandra Petrovic/Nova.rs

Dašić je ovu priliku iskoristio i da saopšti kako „ima poverenje u srpsku policiju“ i izrazio svoje lično uverenje  da „organi reda“ neće stati dok počinioci ubistva u Kragujevcu ne budu uhapšeni i privedeni pravdi.

On je istako i da Kragujevac mora da bude očišćen  od korupcije i kriminala svake vrste, pojašnjavajući da to nije politička priča.

„Ovo je borba normalnih ljudi na svim nivoima, ne želimo kriminalna ponašanja, ni u opštinskim organima, niti u privatnim preduzećima. Moramo da ostavimo miran grad našoj deci, očišćen od svakog kriminala“, rekao je on.

Foto:Aleksandra Petrovic/Nova.rs

Međutim, dok je Nikola Dašić izgovarao te reči, iza njega je, kao podrška stajao Zoran Mladenović, visoki gradski i SNS funkcioner, protiv koga je tužilaštvo pokrenulo istragu zbog seksualnog uznemiravanja službenica na radnom mestu.

Na pitanje novinara „da li je u redu da Mladenović i dalje obavlja svoje dužnosti dok je pod istragom“, Dašić je  odgovorio da poštuje prezumpciju nevinosti  i da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno.

U svakom slučaju, novinari od Dašića i njegovih saradnika,  na konferenciji koja je bila sazvana zbog ubistva u centru Kragujevca, nisu saznali mnogo, osim da će „detalje istrage i motive ubistva, utvrditi nadležni policijski organi“, ali smo zato čuli da je predsednik države „najhrabriji  i  da će u Srbiji biti iskorenjen kriminal.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare