Loznica nastradao dečak Foto:Screenshot/RTS

U selu Radalj kod Malog Zvornika jutros oko sedam časova konstatovana je smrt devetogodišnjeg dečaka, a sumnja se da je preminuo od posledica trovanja ili gušenja gasovima. U bolnici su i njegova 11-godišnja sestra, kao i otac, koji je sam brinuo o svoje četvoro dece. On zbog bolesti nije mogao da radi kao što ranije, te je ova petočlana porodica živela u teškim uslovima.

Prema nezvaničnim informacijama, devetogodišnji dečak ugušio se zbog kvara na agregatu pomoću kojeg su kuću napajali strujom.

Dečakov otac i starija sestra trenutno su u stabilnom stanju, dok se još dvoje dece trenutno nalazi na bezbednom, kod prijatelja.

Da je životna priča porodice Ametović teška, svedoči i njihova trošna kuća, na ivici šume, kao i činjenica da im je zbog duga isključena struja. Otac (39) je sam odgajao četvoro dece, nakon što ih je majka napustila, i to kada se Dragan razboleo.

Dragan Ametović se ranije bavio molerajem, ali nakon što se razboleo zarađivanje za četvoro mališana postalo je sve teže. Oni primaju socijalnu pomoć i dečji dodatak, ali to je dovoljno samo za najosnovnije stvari.

On je preživeo dva infarkta, a osim slabog zdravlja, pronalazak posla otežava to što je Dragan i jedva pismen. Naime, završio je samo dva razreda osnovne škole.

„Nije lako, ali nema predaje. Zbog bolesti ne bih smeo ništa da radim, ali moram da omogućim deci da se iškoluju, da ne prođu kao ja u životu. Odem malo u šumu, dovučem nešto drva za ogrev, kad zovu ljudi idem u nadnicu. Ima još uvek dobrog sveta, hoće da pomogne. Radim gletovanje, fasadiranje, građevinske poslove, ali, nažalost, nikada nisam nigde bio zaposlen. Mnogo mi pomaže kuma Katica, ona ostane sa decom kad moram od kuće, na primer do najbliže prodavnice udaljene četiri kilometra, pomogne šta nam treba. Snalazimo se, važno je da su deca dobra i da se slažemo“, rekao je pre nekoliko meseci Dragan za beogradske medije.

Nemaju čak ni vodu, već se snabdevaju iz obližnjeg izvora.

Kako su za medije rekli kumovi ove porodice, zbog starog duga, struja im je isključena, zbog čega je Dragan uključio agregat. Prema njihovim rečima, ova trošna kuća u kojoj žive Ametovići nema ni dimnjak, pa pretpostavljaju da se dim nekako „provukao“ i počeo da ih guši u snu.

Dodaju da se Draganov sedmogodišnji sin probudio jutro, a kada je video šta se dešava, on je sa sprata, kroz prozor, skočio na fotelju koja se nalazi ispred kuće i otrčao da potraži pomoć.

BONUS VIDEO UNICEF: 100 hiljada dece živi u apsolutnom siromaštvu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare