Siromastvo, prosjaci, prosjak
Prosjak u Knez Mihailovoj ulici Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

U Srbiji, prema zvaničnoj statistici, ima pola miliona apsolutno siromašnih, bez osnovnih sredstava za život, dok je oko dva miliona ljudi u riziku od siromaštva, što je oko 25,5 odsto, saopštili su danas Udruženi sindikati Srbije Sloga.

„Mi odgovorno tvrdimo da je više od 80 odsto građana Srbije svakodnevno izloženo riziku siromaštva, jer je dovoljno da izostanu redovne isplate dve do tri plate ili penzije i doživeli bi potpuni ekonomski kolaps i slom kakav je viđen devedesetih „, tvrde iz Sloge.

Kako navode, to potvrđuju svakodnevne nestašice osnovnih životnih namirnica, poput mleka, zbog čega je Vlada opet intervenisala merama populizma u vidu ograničenja cena i odlukama o zabrani izvoza mleka, koja ne važe jedino za Severnu Makedoniju i Albaniju, članice Otvorenog Balkan.

„Uvereni smo da je proizvod nestašice mleka na domaćem tržištu, ali i drugih poljoprivrednih proizvoda ili energenata poput ogrevnog drveta isključivo posledica nesposobnog vođenje ekonomske i agrarne politike i visokog stepena korupcije uvozno-izvoznog lobija, odnosno kartela u čijoj su nemilosti izloženi građani Srbije dugi niz godina, a posebno danas“, kazali su iz Sloge.

Prema navodime, istina je da će domaći proizvodi poput šećera, ulja, brašna, mleka, peleta, ogrevnog drveta biti na rafovima i stovarištima bogatih zapadnih država, koje svoje potrebe namiruju iz zemalja u kojima postoji visok stepen korupcije i koje poput Srbije imaju status kolonijalne države.

Iz Sloge poručuju da će posredstvom svog predstavnika, narodnog poslanika Željka Veselinovića u Odboru Skupštine Srbije za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva – insistirati na potrebi donošenja novog Zakona o radu, podizanja minimalne cene rada i smanjenja sve većeg i osetnog siromaštva među građanima.

Bonus video: Siromaštvo u Srbiji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare