Ukleta Ada Huja
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs/E-Stock/Konstantin Bačetić/Goran Srdanov/Mup Hrvatske/Privatna arhiva

Mesto na kom je pronađeno telo Splićanina Mateja Periša šest meseci nakon što je nestao kod Beton hale, godinama važi za jedno od najukletijih mesta u Beogradu. Na Adi Huji događale su se neke od najvećih tragedija u Beogradu, čak i nekoliko ubistva, a pogibija troje mladih 2014. godine, o čemu i danas svedoči spomen-ploča, obeležila je ovo mesto.

Telo mladića, za koje je DNK analizom utvrđeno da je nestali Matej Periš, pronašli su u utorak ujutru mornari, a kapetan broda, čim je ugledao telo u Dunavu kod Ade Huje u Beogradu, odmah je pozvao policiju. Već u prvim trenucima, svi tragovi pronađeni na licu mesta upućuju da je reč o nestalom Splićaninu, a konačnu ocenu o tome dali su policija i forenzika. U međuvremenu se oglasio i MUP saopštenjem da, prema prelimiranim informacijama, na telu Splićanina nisu uočene povrede koje bi mogle ukazivati da je smrt nastupila kao posledica nasilja.

Pogibija četvoro mladih

Na mestu na kom je pronađeno telo mladića, prethodnih godina događale su se neke od najvećih tragedija u Srbiji. Najveća je svakako ona iz 2014. godine, kada su troje mladih, Nemanja Antić, Anastasija Stajić i Miloš Janković, poginuli, dok su tri osobe povređene.

Naime, automobil BMW, za čijim volanom se nalazio bez dozvole i u alkoholisanom stanju Dušan Jovanović, brzinom većom od 110 kilometra na sat novembra 2014. godine sleteo je kod Ade Huje pravo u Dunav. BMW je preleteo deo nasipa, a na asfaltu iza njega nije bilo vidljivih tragova kočenja. Nekoliko minuta kasnije, iz automobila je uspelo da izađe njih troje.

Šestoro prijatelja, navodno su pre nesreće bili na žurki.

Foto: Goran Srdanov

Apelacioni sud 2015. godine smanjio je za godinu dana kaznu zatvora Dušanu Jovanoviću i pravosnažno ga osudio na sedam godina zatvora zbog ove nesreće.

Osim ove stravične nesreće, na Adi Huji su se događala i ubistva, požari, tuče i utapavanja.

Ubio kuma hicem iz krateža

U restoranu „Carska ohota“ u decembru 2016. godine dogodilo se ubistvo, kada je A. J. pratio svog kuma Z. T. do Ade Huje, a onda u njega iz „krateža“ ispalio više hitaca i usmrtio ga, dok je žrtva ručala sa prijateljima. Kako je „Blic“ pisao, kumovi neko vreme nisu govorili, a kako se sumnjalo A.J. je usmrtio svog kuma zbog navodnog duga.

Na dočeku Nove godine 1. januara 2019. godine, oko 7.00 sati ujutru na parkingu ispred restorana na Adi Huji Aleksandar Relić ubio je Miloša Stojanovića.

Kako je ispričala Marija Đurović, devojka ubijenog mladića, prethodno je ubica optužio Miloša da mu je uzeo ključeve od stana, a njen verenik nije znao o čemu se radi. Relić ga je tada upucao u glavu, a Miloš je preminuo 9. januara. Isti metak pogodio je i okrznuo Mariju u grudi. Nakon toga ju je Relić naterao da uđe u njegov auto i odvezao je, da bi je nekoliko sati kasnije izbacio na Čukaričkoj padini. Pištolj je bacio u reku i on nikada nije pronađen.

Viši sud u Beogradu osudio je juna 2020. godine Relića na jedinstvenu kaznu od osam godina i 10 meseci zatvora zbog ubistva Stojanovića i nedozvoljeno nošenje oružja.

Muškarac i devojka sleteli u Dunav

Muškarac star oko 50 godina i duplo mlađa devojka sleteli su 9. januara 2018. godine u Dunav, nedaleko od mesta gde je troje mladih iz „BMW“ četiri godine ranije stradalo, a dvoje bilo ubijeno.

Brzom reakcijom čoveka sa obližnjeg broda koji ih je izvukao na obalu, oni su preživeli, a devojka je kasnije preventivno prevezena u Urgentni centar.

Pretučen nasmrt

Nenad Vučković pretučen je nasmrt u noći između 16. i 17. juna 2012. godine u restoranu “Carska ohota” jer je hteo da odbrani devojku koja je sedela za susednim stolom. Nju su Zlatan F. i Nenad Ć. vređali, a nakon verbalnog sukoba sačekali su Nenada i njegovo dvojicu drugova nedaleko od kafane i pretukli ih palicama. U tuči su učestvovala i braća Bojan i Aleksandar Č.

Foto: E-Stock/Konstantin Bačetić

Nesrećni mladić tada je zadobio kobni udarac tupim predmetom u potiljak i kasnije je preminuo u bolnici.

Kako je „Blic“ pisao, za brutalno ubistvo Nenada Vučkovića niko neće odgovarati jer je slučaj zastareo.

Požari u „kartonki“

U „Fabrici hartije Beograd“, popularnoj „Kartonki“, na Adi Huji izbio je požar u avgustu 2017. godine koji je gasilo 35 vatrogasaca-spasilaca. Budući da je požar izbio u dvorištu fabrike gde se skladišti velika količina kartona, na lice mesta je izašlo 10 vatrogasnih ekipa koji su se satima borili protiv vatrene stihije, a celu situaciju dodatno je otežavao vetar.

Nešto manje od mesec danas ranije, vatrogasac Milan Rmuš (36) izgubio je život pokušavajući da ugasi plamen koji je izbio u ovoj farbici na Adi Huji.

Naime, vatrena stihija je zahvatila kotlarnicu pogona u ranim jutarnjim satima 19. jula 2017. godine. U nameri da ugase požar polivajući vatru vodom, radnici su izazvali eksploziju.

Trojica radnika Fabrike hartije Beograd i dežurni vatrogasac preduzeća „Avala star“ osumnjičeni su da nisu na vreme pozvali vatrogasce i da su nestručno gasili požar.

BONUS VIDEO: Milovan Zelenović, pronašao telo na Adi Huji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare