Ujedinjene nacije: Balkanci glavni šverceri kokaina u svetu

Hronika 25. jun. 202113:37 > 13:54
Podeli:
Foto:Slađana Đermanović/Nova.rs

Kancelarija Ujedinjenih nacija (UN) za drogu i kriminal objavila je veliko istraživanje o svetskom tržištu droge, navodeći da je u proteklih nekoliko godina u samom vrhu lanac snabdevanja kokaina iz Južne Amerike u Evropu. U pomenutom istraživanju navodi se da su pojedine kriminalne organizacije preuzele primat nad distribucijom droge i istisnule Italijane iz posla, a među njima su grupe koje su pretežno sastavljena od Balkanaca.

U velikom istraživanju navodi se da je proteklih godina došlo do promena na svetskom tržištu narkotika, ali i da su kriminalne grupe sa ovih prostora bacile u senku italijansku mafiju, koja je svojevremeno bila glavna za distribuciju droge iz Južne Amerike u Evropu.

Pročitajte još:

„U poslednjih nekoliko godina primećeni su novi kriminalni akteri uključeni u lanac trgovine narkoticima iz Južne Amerike u Evropu. U prošlosti je ovom ilegalnom trgovinom dominirao mali broj dobro uvežbanih aktera, ali i uspostavljenih kanala, u kojima su primat imale italijanske organizovane kriminalne grupe, ali i savezi između Kolumbijaca i Španaca. Kriminalne grupe, kao što je „Ndrangheta“, čije je sedište u italijanskoj regiji Kalabrija, imale su primat nad ostalim organizacijama“, navodi se u istraživanju.

Kako se navodi, proteklih godina Holandija je bila baza za nekoliko kriminalnih organizacija za prijem pošiljki kokaina iz Južne Amerike, a potom i njegovu distribuciju u zemlje širom Evrope.

„Međutim, poslednjih godina su brojne druge evropske grupe preuzele primat u distribuiranju značajnih količina kokaina u Evropu. Izdvajaju se albanske grupe, ali i organizacije sastavljena od Srba, Hrvata, državljana Bosne i Hercegovine, Crne Gore. Oni postaju glavni igrači u snabdevanju velikih količina kokaina i organizovanje prevoza i prodaje evropskim kupcima“, navodi se u istraživanju.

Između ostalog, navodi se da su upravo ove promene na tržištu, odnosno nova organizacija distrubucije droge, dovele do veće dostupnosti kokaina u Evropi.

Srpski narko-bosovi utvrdili vezu s Amerikom

Podsetimo, o distribuciji narkotika iz Latinske Amerike u Srbiju pisalo se u više navrata proteklih godina. Slučaj koji je otvorio ovo pitanje definitivno je postupak protiv Darka Šarića, koji se vodi zbog šverca 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Evropu.

Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Šarić je označen kao organizator pomenute kriminalne grupe, a nedavno je Vrhovni kasacioni sud poništio presudu kojom je osuđen na 15 godina zatvora. Šariću se srpskim vlastima predao 2014. godine, od kada se nalazi u pritvoru. Inače, Šarić je otkriven zahvaljujući međunarodnoj akciji „Balkanski ratnik“, koje je bila 2009. godine.

Sa druge strane, veze Srbije i Južne Amerike već godinama bivaju sve čvršće. Još jedan srpsko narko-bos razvio je svoje veze u Peruu. Reč je o Zoranu Jakšiću, jednom od vođa kriminalne „ grupe Amerika“, koji je osuđen je na 25 godina zatvora zbog šverca droge. Reč je o međunarodnom švercu oko 800 kilograma kokaina.

Zoran Jakšić Foto:Peru Police

Kako je KRIK svojevremeno pisao, Jakšić je u Peruu poznat kao čovek sa 40 identiteta pošto je koristio najmanje toliko lažnih pasoša kako bi ostao neprimećen. Najčešće su to bila lažna dokumenta Srbije i Bosne i Hercegovine.

Kriminalna grupa „Amerika“ čiji je Jakšić jedan od vođa spada među najmoćnije i najstarije balkanske klanove.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar