Iz Avenije hvataju psa klještima Foto:D. Jović

Ime firme Avenija MB kod Vrnjačke Banje ponovo je u središtu afere sa zlostavljenjem pasa lutalica i nehumanim postupanjem. Naime, aktivisti i ljubitelji životinja krajem aprila su se okupili ispred ovog prihvatilišta u Novom Selu, kako bi protestovali. Međutim, vrlo brzo je došlo do incidenta, pa i pokušaja fizičkom obračuna, zbog čega je na kraju morala i policija da interveniše.

Suočeni za optužbama da su na nameštenim tenderima dobijali poslove od opština u Srbiji, a zauzvrat se nehumano ponašali napuštene i vlasničke pse, vlasnici Avenije MB su ušli u žestoku svađu sa okupljenim aktivistima.

„Zbog masovnog zlostavljanja pasa koje pokupi Avenija MB, nesaradnje sa udruženjima za zaštitu životinja, nemogućnosti da bilo ko od udruženja ili fizičkih lica uđe kod njih ili udomi psa. Zbog zlostavljanja pasa prilikom njihovog hvatanja, zbog trošenja novca poreskih obveznika, zbog kršenja zakona, udruženja su se ujedinila i rekla dosta je bilo i ne idemo nazad. Zato smo svi zajedno došli ispred njihovog azila u Novom Selu. A pre toga smo podneli zahtev republičkoj veterinarskoj inspekciji da obave hitan inspekcijski nadzor“, priča za Nova.rs Danijela Jović iz Udruženja „Spaske“ iz Kraljeva.

Jedan od pasa nakon izlaska iz Avenije Foto:D. Jović

Međutim, vlasnik Avenije i veterinar nisu dozvolili ulaz ni predsednicima udruženja, kao ni veterinarskoj inspektorki, a koju su bili dužni da puste. Tom prilikom, napadnuta je i jedna aktiviskinja koja je zadobila povrede obe šake.

„Uz pretnje policiji, veterinarskoj inspektorki i okupljenim aktivistima, vlasnik Avenije MB, Nenad Stevanović je pokazao da je izgleda jači i od države. Mi nećemo stati na ovome i borićemo se da se Avenija zatvori, a i da zakon o dobrobiti počne da se sprovodi. Udruženja, nas preko pedeset domaćih i međunarodnih, uputićemo Upravi za veterinu svoje zahteve“, naglašava Jović.

Nenad Stevanović, vlasnik Avenije MB za Nova.rs kaže da su se udruženje okupila nenajavljeno, uzurpirajući privatno vlasništvo. Takođe, kaže da je tog dana trebalo da bude transportovan za Beograd jer je bio zaražen koronavirusom, i da se njegovo zdravstveno stanje iskomplikovalo.

„Nisam hteo uopšte da reagujem jer sam morao da koristim bocu sa kiseonikom, zbog stanja u kojem sam bio. I nisam imao protiv protesta ništa, dok nisu počeli da ugrožavaju moju i bezbednost porodice i zaposlenih“, priča Stevanović.

Na naše pitanje zašto je pozvao policiju, i zbog čega nije pustio veterinarsku inspektorku koja se pojavila da uđe unutra, vlasnik Avenije MB kaže da je u tom trenutku cela porodica imala koronu. Međutim, posmatrajući snimak, to ih izgleda nije sprečilo da budu poprilično agresivni.

Pas nakon izlaska iz Avenije Foto:D. Jović

„Nije imao ko da pusti inspektorku. Ona se sledećeg puta najavila i mi smo je pustili da obavi kontrolu. Nevladine organizacije nikada neću pustiti da uđu sami. Samo uz prisustvo inspekcije će to biti dozvoljeno. Skup nije bio prijavljen. Došli su na moj posed da bi nasrtali. Policija nije odradila svoj posao. Nisu napravili barijeru između njih i nas“, izneo je Stevanović svoje viđenje događaja.

Pročitajte još:

Međutim, sukob sa udruženjima za zaštitu životinja traje praktično od trenutka kada je Avenija MB i počela da se bavi poslom hvatanja i zbrinjavanja pasa lutalica, a to je bilo 2015. godine. Deset udruženja za zaštitu životinja podnelo je krivičnu prijavu protiv njih, jer su kako su tada naveli svakog meseca izbacivali pse, koji su bili u lošem stanju.

Kako je pisalo u prijavi, bolesne, iznemogle, nečipovane, nesterilisane, nekastrirane i nevakcinisane pse, odvozili na lokaciju koja pripada Kruševcu i koji ima svoju gradsku Zoohigijenska služba. U prijavi je pisalo da su to činili iako su dobijajali poslove na tenderima i bili plaćeni od više opština iz Srbije, da sakupljaju pse sa njihovih teritorija.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare