Foto: Shutterstock

Kazna za počinioca ili počinioce koji su pre nekoliko dana obesili dva psa, a čija su tela pronašli aktivisti "Prihvatilišta za pse Šabac" u šumi u selu Ševarice kod Šapca mogla bi sačekati kazna i do tri godine zatvora, saznaje Nova.rs. Međutim, za razliku od teorije, praksa je nešto blaža, pa ovakvi zlostavljači uglavnom prolaze sa novčanim ili uslovnim kaznama, iako je pre godinu dana pooštren član zakona o zlostavljanju životinja.

Na Fejsbuk stranici „Prihvatilište za pse Šabac – volonteri“ pre nekoliko dana osvanule su uznemirujuće fotografije iz šume u selu Ševarice kod Šapca, na kojima se vide dva obešena psa. Psi su, kako su naveli volonteri, svirepo i mučki ubijeni vešanjem, što je izazvao veliki bes građana na društvenim mrežama.

❗❗UPOZORENJE❗❗?Fotografije su ekstremno uznemirujuće.Sinoć smo dobili dojavu da su u selu Ševarice kod Šapca u šumi,…

Posted by Prihvatilište za pse Šabac-VOLONTERI on Sunday, May 9, 2021

U svojoj objavi, oni su naveli da je pozvana policija, i da je obavljen uviđaj na ljudski i profesionalan način, kao i da je proces u toku.

Izmenama i dopunama Krivičnog zakonika prošle godine, kazne za zlostavljanje i ubijanje životinja, povećane su.

Foto: Shutterstock

Pa se tako, ko kršeći propise ubije, povredi, muči ili na drugi način zlostavlja životinje, sada kažnjava sa novčanom kaznom, ili zatvorom do dve godine zatvora, dok je pre izmena, ta kazna bila godinu dana zatvora.

„Ako dođe do ubijanja, mučenja ili povređivanja većeg broja životinja, ili je delo učinjeno u odnosu na životinju koja pripada posebno zaštićenim životinjskim vrstama, učinilac se kažnjava novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine“, navodi se u zakonu.

Najoštrije kazne jesu za one koji iz koristoljublja organizuju, finansiraju ili su domaćini borbe između životinja ili one koji učestvuju u klađenju na ovakvim borbama, a kazna su od šest meseci do tri godine zatvora, i novčana kazna. Ne treba zanemariti činjenicu da se proteklih godina sve češće u zemljama u okruženju upravo organizuju ilegalne borbe pasa.

Ipak, praksa je pokazala i da se iste teško otkrivaju, ali i da organizatori gotovo uvek izbegnu kazne.

Podsetimo, vešanje dva psa u selu kod Šapca, verovatno je najdrastičniji primer ubijanja životinja u ovoj godini, koji je medijski ispraćen, ali daleko od toga da je jedini.

Početkom aprila, mladić (18) ubio je u Kuršumliji psa, kako bi se osvetio vlasniku sa kojim je bio u svađi, a on je prošao sa privatnom krivičnom prijavom.

Takođe, predrag S. (47), početkom ove godine šutirao je psa mešanca u centru Beograda, što su zabeležile i nadzorne kamere, a nekoliko dana kasnije uhapšen je u Vrnjačkoj banji i „dobio“ je krivičnu prijavu zbog zlostavljanja i mučenja životinje.

Jedan od najdrastičnijih primera stigao je sredinom novembra prošle godine iz Subotice, kada su predstavnici udruženja „Subotičke njuškice“ prvo zaustavili kamion u kome se nalazilo desetak pasa koji su bili u lošem stanju i neuhranjeni, ali i spasili jednog, koji je ispao iz vozila, i koga je kamion vukao nekoliko desetina metara.

Tada se pojavio i snimak na kome se vidi kako je pas zakačen na lanac, te su građani morali da uzmu pravdu u svoje ruke, i blokirali kamion kako ne bi nastavio dalje.

Vozač kamiona Čedomir. P. (50), priveden je nekoliko dana kasnije zbog sumnje da je mučio i ubijao životinje. Dokaz za ove optužbe, policija je pronašla prilikom pretresa prostorija u kućama koje je posedovao.

Foto: Printscreen/YouTube/Online spotlight videos/Facebook/Subotičke njuškice

Aktivisti za zaštitu životinja tada su rekli i da su se komšije požalile da je Čedomir već nekoliko puta bio prijavljivan, ali da nadležni nisu ništa preduzeli povodom tih prijava.

Blic je sredinom 2017. godine pisao da je Krivični zakon iz 2006. godine prvi put u istoriji Srbije definisao zlostavljanje životinja kao krivično delo, i da je od 2007. do 2017. godine osuđeno ukupno 19 ljudi na kaznu zatvora, dok je blizu 300 lica pravosnažno osuđeno za zlostavljanje životinja, prema podacima iz Organizacije za poštovanje i brigu o životinjama (Orka).

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare