Foto: Facebook/EKO-Pančevački rit

Udruženje EKO-Pančevački rit otkrilo je na oko 10 kilometara od centra Beograda divlju deponiju uginulih životinja u blizini farme svinja Vizelj. Zoran Janković iz ovog udruženja kaže za Nova.rs da je bio na terenu zajedno sa inspektorima, zbog čega je bio šokiran i ljut kada je video obaveštenje u kom se navodi da veterinarska inspekcija nije pronašla ništa iz svoje nadležnosti. Upozorava da bi divlja deponija na kojoj se nalazi više od 1.000 životinjskih leševa mogla da postane leglo zaraze i izvor nesnosnog smarada.

Janković iz udruženja EKO-Pančevački rit objašnjava za Nova.rs da je nakon prijave građana pronašao deponiju uginulih svinja na nepun kilometar Kovilova, 3 km od Borče, manje od 4 km od Padinske Skele, oko 7 km od Zemuna i blizu 10 km od centra Beograda.

Foto: Facebook/EKO-Pančevački rit

Kako je 4. marta zabeležio i na fotografijama, na prijavljenoj lokaciji našao je veliku količinu životinjskih leševa. Sve je odmah prijavio veterinarskoj inspekciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, da bi 9. marta sa inspektorima obišao to mesto.

Foto: Facebook/EKO-Pančevački rit

Nakon toga je iz Ministarstva stiglo obaveštenje u kom je pisalo da je inspekcija zatekla samo “humke zemljišta velike površine i komunalnog otpada.” Zbog toga je, kako je navedeno, prijava prosleđena sekretarijatu za inspekcijske poslove Beograd, jer  slučaj nije u nadležnosti veterinarske inspekcije.

Foto: Facebook/EKO-Pančevački rit

“Nisu uradili posao kako treba. Mi smo mnogo ljuti. Upravo pišem primedbu na obaveštenje o preduzetim merama. Mi smo njih odveli tamo i pokazali im, oni su sve videli, sve znaju, zbog čega smo bili šokirani kada smo juče dobili zapisnik”, priča Janković.

Tvrdi da je tom prilikom sa sobom poneo alat i pitao inspektore da li treba da otkopa zemlju koja je bila naneta preko leševa, na šta su mu odgovorili da nema potrebe i da je “sve jasno”.

Foto: EKO-Pančevački rit

“Još su naveli da su tamo našli komunalno smeće. To nije komunalno smeće, to je medicinski otpad, što sam i fotografisao”, kaže.

Objašnjava da je i danas sa članovima udruženja obišao lokaciju i zabeležio nove fotografije.

“Sad su zemlju raskopali predatori – lisice, pacovi, šakali, koji pokušavaju da dođu do leševa i uspevaju. Hrane se njima”, kaže Janković.

Podseća da je u Srbiji od prošle godine na snazi uredba o posebnim merama zbog proglašenja afričke kuge, koju je to isto Ministarstvo donelo.

Foto: EKO-Pančevački rit

“A sada dozvoljavaju da ostane preko 1.000 svinja ovako zakopano na divljoj deponiji. Oni nisu uzeli nikakav uzorak kako bi utvrdili uzrok uginuća svinja”, kaže i upozorava:

“Fermentacija leševa je već počela, ceo Beograd će smrdeti i cela leva obala Dunava kad bude bilo više od 20 stepeni. Komarci su krenuli, a oni su najveći prenosioci zaraze”.

Poručuje da uprkos tome što su iznenađeni reakcijom nadležnih, aktivisti neće odustati od borbe sve dok se problem ne reši.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare