Foto: Printscreen

Masovna tuča mladića ispred jednog lokala u Ulici Laze Telečkog, samo je jedna u nizu koje poslednjih meseci potresaju Novi Sad. Sinoćno prebijanje dvojice mladića, koji su sa teškim telesnim povredama završili u bolnicu, podsetilo je na sličan fizički obračun koji se pre desetak dana dogodio takođe u Novom Sadu, ali i na prošlogodišnji slučaj zverskog prebijanja ispred kladionice u Novom Sadu, kada je Ivan Kontić lomio ruke onesvešćenom sugrađaninu.

Ne prođe mesec dana, a da javnost ne potrese slučaj masovne tuče, koje se po pravilu u poslednje vreme događa uglavnom u Novom Sadu, a u kome su glavni akteri mladići od 20 do 25 godina.

Poslednji slučaj dogodio se sinoć, kada je grupa mladića pretukla dvojicu tinejdžera ispred jednog lokala u Ulici Laze Telečkog u Novom Sadu. Snimak brutalne tuče ubrzo je objavljen na društvenim mrežama, a stepen iživljavanja nad mladićem koji leži na podu, zgrozio je javnost.

Naime, pošto je jedan od nasilnika oborio mladića, krenulo je masovno iživljavanje, pa ga je tako šutirao ko god je stigao, dok je on, nepomičan ležao na zemlji.

Kako je jutros saopšteno iz UC KC Vojvodine, Š.N. (21) je primljen sa teškim telesnim povredama u vidu ubodnih rana u grudni koš, i trenutno je stabilno, dok je D. M. (24) primljen sa teškim telesnim povredama u vidu ubodnih rana u predelu grudnog koša, ramena i povredama glave, i nalazi se na intezivnom lečenju na Klinici za anesteziju i intezivnu terapiju KC Vojvodine.

Policija je ubrzo nakon tuče intervenisala i uhapsila M. M. (20), D. N. (21) i V. S. (20) iz Šida, zbog nasilničkog ponašanja, kao i njihovog sugrađanina M. M. (21), osumnjičenog za krivično delo teška telesna povreda.

Pre samo 10 dana, u večernjim satima 12. februara, izbila je masovna tuča i ispred kafane u Temerinskoj ulici, takođe u Novom Sadu, kada je izbio fizički obračun između dve grupe mladića.

Pre tuče, učesnici obračuna bili su gosti kafane, koja je radila mimo dozvoljenog vremena, a koja je, kako je Nova.rs već pisala, taj objekat je stetište desničara i svojevremeno mesto na kom je Tomislav Lovreković, koji je pre više od nedelju dana napao funkcionerku Stranke sloboda i pravda, Mariniku Tepić, držao tribinu na kome je neretko učestvovao i Miša Vacić.

U tuči između pijanih gostiju ovog lokala, povređena su petorica mladića, starosti od 21 do 26 godina, dok je većina izgrednika privedena.

Trojica državljana Bosne i Hercegovine, D. K. (22), M. M. (23) i S. T. (23), kao i D. P. (21), sa područja Inđije, uhapšeni su zbog sumnje da su učinili krivično delo učestvovanje u tuči, a iz policije je tada najavljeno da će krivične prijave biti podnete protiv još 11 osoba, osumnjičenih za isto krivično delo.

Foto: Printscreen/Twitter/Radio 021/@Radio021

Četvorici uhapšenih određeno je policijsko zadržavanje do 48 sati i oni su privedeni, uz krivičnu prijavu, osnovnom javnom tužiocu u Novom Sadu.

Protiv vlasnika ugostitelјskog objekta podneta je prekršajna prijava, zbog sumnje da je prodavao alkohol licima koja su pod očiglednim uticajem alkohola, kao i protiv dvojice konobara koji nisu obavestili policiju o narušavanju javnog reda i mira.

Budući da je tuča izbila u vreme kada je zabranjen rad ugostitelјskih objekata, o ovom događaju obaveštene su komunalna milicija i sanitarna inspekcija, a one su preduzele mere iz njihove nadležnosti.

„Manja“ tuča izbila je i krajem januara u Novom Sadu, kada je policija uhapsila D. M. (23) i Ž. Lj. (27) zbog nasilničkog ponašanja, i njima je policija tada odredila zadržavanje do 48 sati, a protiv osmorice Novosađana podnela krivične prijave, zbog sumnje da su učinili isto krivično delo.

Oni su, kako su mediji pisali 28. januara u Ulici Jovana Ristića na Adicama, oko 21.30 sati učestvovali u međusobnoj tuči, u kojoj je nekoliko osoba lakše povređeno.

Fizički obračun mlađih osoba bio je u Novom Sadu i tokom dočeka Nove godine, 31. januara, kada se dogodila tuča više osoba u jednom lokalu u Bulevaru Mihajla Pupina u centru grada. Tada je policija intervenisala i u Ulici Laze Tekečkog, gde se sinoć dogodila tuča, a posla je te večeri bilo za policiju i u Ćirpanovoj ulici, gde je u tuči grupe mladića oštećena imovina jedne kuće. Gotovo u isto vreme došlo je do napada na jednog muškarca u centru grada, a njega je navodno tada presrela grupa mladića.

Slučaj „Kontić“

Slučaj prebijanja Miljana M. ispred jedne kladionice u Novom Sadu, „zapalio“ je javnost Srbije sredinom septembra 2020. godine, kada je objavljen video snimak na kome se vidi kako Ivan Kontić, do tada nepoznat javnosti, mladiću u nesvesti lomi obe ruke.

Ono što je razljutilo javnost bilo je to što je snimak prebijanja objavljen 20-ak dana kasnije, što je policija, činilo se, pokušavala da zataška ceo slučaj, a vrhunac ovog „sluačaja“ bio je kada je načelnik novosadske policije pozvao tužiteljku na poligraf.

Pored toga, kako je Nova.rs tada pisala, Kontić je boravio u prostorijama Osnovnog tužilaštva u Novom Sadu, samo tri dana pre nego što je za njim raspisana potraga i na internetu objavljen snimak nezapamćenog napada. Kontić je tog dana došao u tužilaštvo kako bi zbog drugog krivičnog dela iz 2018. uplatio novac u dobrotvorne svrhe primenom takozvanog oportuniteta, a u tom trenutku, tužilaštvo nije znalo da se u njihovim prostorijama nalazi osoba odgovorna za prebijanje mladića, s obzirom na to da je krivična prijava podneta nekoliko dana ranije. Tada se ponovo postavljalo pitanje da li je i novosadska policija delila isto neznanje ili je istraga u ovom slučaju „Kontić“ sabotirana.

Još jedan ispad bio je u vreme traganja za Kontićem, kada je državna sekretarka MUP-a Biljana Popović Ivković na konferenciji koja je upriličena kao odgovor na prethodno obraćanje opozicione političarke Marinike Tepić, čitavu srpsku javnost upoznala sa sadržinom iskaza pretučenog mladića, kao i mnogim drugim detaljima ovog slučaja, koji bi, po zakonu, trebalo da budu tajni, a koja je ona pred mnogobrojnim televizijskim ekipama pokazala.

Više od nedelju dana i na desetine tekstova u vezi sa nelogičnostima u slučaju „Kontić“, bili su potrebni, da direktor policije Vladimir Rebić, „prizna“ da postoje propusti u vezi sa istragom u tom slučaju, i da su kamere izuzete tek 4. septembra, iako se napad dogodio 24. avgusta.

Kontić je uhapšen u Crnoj Gori 11. oktobra, po poternici iz Srbije, a izručen je našim pravosudnim organima 8. decembra prošle godine. Trenutno ga „čeka“ optužnica, zbog sumnje da je učinio krivično delo pokušaj ubistva.

Foto: Uprava policije Crne Gore

Na propuste policije u ovom slučaju, ukazao je i zaštitnik građana.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare