Mup logo, kamere na ulicama i ilustracija s nekom protesta kako policija bije građane
Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs, Newsmax Adria, Petar Lazović, MUP Srbije

Softver "Griffeye Analyze" koji, sem što vas skenira, ima mogućnost da o vama prikupi sve informacije sa interneta, "Huawei" kamere, pomoću kojih je trebalo da se uvede sistem totalnog video-nadzora i automatskog prepoznavanja lica građana, samo su neke od spornih stvari koje je MUP Srbije planirao da neprimetno podvali građanima.

Na listi javne nabavke MUP za 2021., koja još uvek nije realizovana, našao se i uređaj “Griffeye Analyze”, softver koji ima mogućnost da detektuje lica i prikuplja sve podatke koji postoje na internetu o toj osobi. Kako su ranije iz Fondacije Share istakli „Griffeye” koristi veštačku inteligenciju i uspeva da „rudari“ velike količine podataka sa interneta da bi kreirao jedinstveni profil osobe od interesa.

Iako su softveri poput “Griffeya” uglavnom namenjeni bezbednosnim službama i policijama, kako bi se lakše obračunale sa kriminalom, postavlja se pitanje da li korišćenje ovog softvera otvara prostor za razne zloupotrebe. Pomoću njega, policija će moći da o svakom građaninu ima sve podatke koji postoje na internetu. Za ono za šta je ranije bio potreban sudski nalog, u slučaju softvera „Griffeye“, to neće biti potrebno.

Foto: Petar Lazović

Građani Srbije, ukoliko bi se pitao isključivo MUP, po svemu sudeći, živeli bi kao u „Velikom bratu“ – praktično, od kamera i softvera, koji ih automatski skeniraju, ne bi mogli nikako da se sakriju.

Ovo nije prvi put da policija, „ispod radara“, pokušava da provuče određene stvari mimo znanja građana, a koje ih se direktno tiču.

Pročitajte još:

Jedna od njih je i porni Zakon o policiji, putem koga je ministar policije Aleksandar Vulin hteo da uvede sistem totalnog video-nadzora i automatskog prepoznavanja lica građana pomoću kamera kupljenih 2019. godine, a koji je povučen prošle godine. Zakon je pokrenuo veliku buru, a građani i brojne organizacije tražili su da se on povuče jer je sadržao niz spornih odredbi koje se kose sa osnovnim ljudskim pravima.

Sporni Zakon o policiji, kojim se povećavaju ovlašćenja policajaca na uštrb prava građana, predviđao je niz spornih odredbi poput toga da ministar policije Aleksandar Vulin može da po potrebi neku formaciju proglasi policijom. Praktično to bi značilo da ministar, po potrebi i nahođenju, može da ovlasti organizacije poput „Levijatana“ i „Narodnih patrola“ da budu policija.

Sa druge strane, povučeni Nacrt Zakona u unutrašnjim poslovima propisivao je u svom Članu 118, „upotrebu sredstava prinude prema grupi lica“. Kako se navodilo službeno lice bilo bi ovlašćeno da izda naređenje grupi ljudi da se raziđe ako su se protivpravno okupili, ili se protivpravno ponaša ili svojim ponašanjem može da izazove nasilјe ili narušavanje javnog reda i mira.

Aleksandar Vulin Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Pa tako, ukoliko se grupa ne bi razišla, policajci bi mogli da upotrebe sledeća sredstva prinude: fizička snaga, raspršivač sa nadražujućim sredstvom, elektromagnetna sredstva, službena palica, specijalna vozila, službeni psi i konji, uređaji za izbacivanje mlazeva vode, uređaji za emitovanje zvučnih talasa, hemijska sredstva i sredstva za privremeno onesposobljavanje lica.

Istom zakonom bile su predviđene i „Huawei“ kamere. I dok je sporni zakon povučen, nije poznato šta se desilo sa kamerama.

Naime, reč je o kamerama koje su godinama unazad postavljane i instalirane na ulicama, a što je ranije tvrdio i bivši Poverenik za informacije od javnog značaja, Rodoljub Šabić. Ipak, MUP do danas nije odgovorio da li se pomenute kamere i program za automatsko prepoznavanje lica koriste.

BONUS VIDEO: Zašto ove kamere nisu snimile Mateja Periša?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare