filip gavranović i nikola ostojić
Foto: Privatna arhiva

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presudu od 30 godina zatvora staklorescu Filipu Gavranoviću kome se sudilo zbog ubistva svog najboljeg prijatelja i pekara Nikole Ostojića novembra 2017. godine.

Prethodno, sudije Višeg suda u Beogradu, jula prošle godine doneli su prvostepenu presudu za ubistvo Ostojića, kojom je Gavranović osuđen na 30 godina zatvora, a koju je Apelacioni sud sada potvrdio.

Nikola Ostojić pronađen je mrtav 3. novembra 2017. godine u zaključanoj staklorezačkoj radnji, koja se nalazi preko puta njegove pekare u Resavskoj ulici.

Pre nego što je zločin otkriven, policija, prijatelji i porodica danima su tragali za Nikolom, čiji je nestanak prijavila njegova supruga Vera Ostojić, nakon što se nije vratio kući, niti javljao na telefon.

Ubijeni i žrtva bili su dugogodišnji prijatelji i imali su lokale jedan preko puta drugog. Veoma blisko i prisno prijateljstvo tragično je okončano zbog novca, odnosno koristoljublja.

Naime, osuđeni Gavranović bio je u dugovima, zbog čega je odlučio da pozajmi 2.000 evra od Ostojića, za koga je znao da ima novac jer je tih dana planirao da proširi svoj biznis. Kobnog dana žrtva i ubica su se našli u kafiću u kome su često boravili, nakon čega su se uputili u staklorezačku radnju kod Gavranovića. U jednom trenutku došlo je do svađe između njih dvojice, a potom i tuče, koja je ubrzo kulminirala u stravični zločin, koji je šokirao srpsku javnost.

Filip Gavranović Foto:facebook

Kako se u optužnici navodi, Gavranović je tog dana žrtvu namamio u svoj lokal, a potom je tamo ubio čekićem i staklorezačkim alatom. Potom je njegovo telo prekrio tepihom i staklon, kako bi sakrio tragove zločina, a radnju zaključao.

Ipak, ono što se u narednim danima dešavalo, još više je šokiralo srpsku javnost. Porodica Ostojića je ubrzo prijavila njegov nestanak, nakon čega je počela potraga za njim. U potragu su se uključili policija, njegova porodica, ali i prijatelji, među kojima je bio i Gavranović. Za ubijenim pekarom  tragalo se tri dana, sve dok konačno nije počeo da se odmotava klupko ovog slučaja.

Nikola Ostojić
Nikola Ostojić Foto: Privatna arhiva

Naime, supruga osuđenog Gavranovića je prva posumnjala da se nešto čudno dešava, kao i da njen tadašnji muž, za koga se nekoliko meseci ranije udala, ima veze sa Nikolinom nestankom. Ona je najpre u stanici ispričala da se od Ostojićevog nestanka njen suprug čudno i sumnjivo ponaša, ali i dodala da je njegovim rukama primetila čudne rane. Sumnje su se dodatno pojačale nakon što je i sestra ubijenog Ostojića u policiji izjavila da je staklorezačka radnja Gavranovića zaključana nekoliko dana, što je inspektorima bilo čudno.

Tri dana nakon zločina, policija je upala u pomenuti lokal i tamo zatekla leš pekara. Gavranoviću su tada stavljene lisice na ruke, a on je tokom suđenja priznao ubistvo svog prijatelja, ali je tvrdio da se zločin nije dogodio na način na koji je to opisano u optužnici, već da je kobnog dana došlo do svađe između njih dvojica.

Inače, osuđeni Gavranović i ubijeni Ostojić bili su nerazdvojni prijatelji, o čemu su svedočile njihove brojne zajedničke fotografije na društvenim mrežama. Njihovi prijatelji su nakon zločina navodili da su Nikola i Filip svakodnevno pili kafu, izlazili, pa čak i letovali.

Gavranović: Vređao mi je ženu, pa sam ga izudarao alatom

Gavranović je prilikom iznošenja odbrane tokom suđenja u Višem sudu u Beogradu izjavio da su se Nikola i on tog dana posvađali, te da ga je ubijeni pekar vređao.

„Na dan ubistva Nikola je trebalo da mi pozajmi 2.000 evra da bih vratio dug ženinom najboljem drugu. Popili smo tog dana pola flaše rakije i dao mi je pare, ali me je vređao. Rekao je: „zašto dozvoljavaš toj k*rvi da ti komanduje, dokle ćeš da budeš papučar“. Počeli smo da se rvemo, pali smo na pod i na nas se obrušila kutija sa alatom. Pobesneo sam, izgubio kontrolu i izudarao ga nekim alatkam“, ispričao je tada Gavranović.

Inače, advokat Ivan Simić koji u ovom postupku zastupa porodicu oštećenog Ostojića, rekao je nakon izrečene prvostepene presude za portal Nova.rs da je zadovoljan načinom na koji je vođen postupak, ali i kazao da je kazna mogla biti za nijansu bliža maksimalnoj zaprećenoj za ovo delo.

advokat Ivan Simić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Dodao je i da je porodica oštećenog delimično zadovoljna presudom koja je doneta,.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar