Optuženi Filip gavranović, Foto:Facebook

Suđenje staklorescu iz Resavske ulice Filipu Gavranoviću, koji se tereti za ubistvo pekara Nikole Ostojića novembra 2017. godine, nastavljeno je danas u Palati pravde iznošenjem odbrane optuženog.

Žrtva Nikola Ostojić, Foto:Facebook

Gavranović je ostao pri ranijem iskazu koji je dao na pripremnom ročistu, kada je priznao krivicu za ovaj zločin, ali ne na način na koji je to opisano u optužnici. On je tada izjavio da Ostojića nije ubio iz koristoljublja, već „spletom nekih čudnih okolnosti“.

Na današnjem pretresu svedočio je veštak Zoran Mihajlović, koji je dao iskaz o povredama koje je pokojni Ostojić zadobio u napadu. Kako je ispričao Mihajlović, oružje koje je nakon pronalaska tela bilo u Ostojićevoj ruci, najverovatnije je tu dospelo tek nakon njegove smrti.

– Nakon smrti na lešu se postepeno grče mišići. Ipak, u trenutku smrti na telu nastupa mrtvačka mlitavost, odnosno opuštanje svih mišića. To znači da bi ono što je ta osoba držala u ruci, u tom momentu, ispalo iz nje. Mnogo je veća verovatnoća da je pomenuti predmet koji se, prema foto dokumentaciji, nalazi u ruci pokojnog Ostojića tu dospeo nakon njegove smrti – rekao je veštak.

Gavranović je tokom pretresa takođe upitan za obrazloženje povodom spornih povreda koje su Ostojić i on zadobili u međusobnom sukobu, a koje se nalaze na fotografijama sa uviđaja, na šta je optuženi rekao da je to bila „borba za život“.

– Sve povrede su nastala u tuči između Nikole i mene, koja je trajala nekoliko minuta. U njoj smo se borili, svako za svoj život –  rekao je optuženi.

Jedan od članova sudskog veća je tada upitao veštaka Mihajlovića kako je moguća tolika disproporcija u povredama kod žrtve i okrivljenog, s obzirom na to da je, kako je izjavio, reč o „sukobu dva džina, u kojem je deblji kraj izvukao krupniji Ostojić“.

– Po ovome se čini da je vrlo brzo došlo do gubitka svesti kod žrtve, nakon čega su kod njega nastupile povrede koje su dovedele do smrtnog ishoda – dodao je veštak.

Jučerašnjem pretresu u sudnici prisustvovala je i supruga ubijenog pekara Vera Ostojić, koja je ujedno i jedan od svedoka u ovom postupku. Ona je ostala pri svom ranijem iskazu koji je dala u tužilaštvu.

Podsetimo, vlasnik pekare Nikola Ostojić ubijen je 3. novembra 2017. godine. Njegovo telo pronađeno je tri dana kasnije u staklorezačkoj radnji u Resavskoj ulici u Beogradu, koja se nalazi u vlasništvu njegovog prijatelja Filipa Gavranovića. Porodica ubijenog pekara najpre je policiji prijavila njegov nestanak, da bi se ubrzo otkrilo da je on zapravo ubijen. Za ceo slučaj saznalo se nakon što je supruga optuženog Filipa Gavranovića posumnjala da on ima neke veze sa nestankom pekara i ceo slučaj prijavila policiji. Ubrzo je u staklorezačkoj radnji Gavranovića pronađen Ostojićev leš, nakon čega su osumnjičenom stavljene lisice ne ruke. Pretpostavlja se da je motiv zločina dug koji je Gavranović imao prema ubijenog pekaru.

Inače, ovo je prvo glavno ročište u postupku, nakon što je suđenje, po treći put, počelo ispočetka.


Ostaje u pritvoru

Advokat Ivan Fanka, koji zastupa optuženog u ovom postupku, zatražio je od sudskog veća da se Gavranoviću pritvor zameni blažom merom, odnosno kućnim pritvorom. Ipak, sud je odbio ovaj zahtev. Ubijeni Ostojić se kobnog dana sa Gavranovićem našao u staklorezačkoj radnji kako bi mu pozajmio 2.000 evra. Optuženom su na današnjem pretresu predočene i fotografije novca koji se nalazi u otvorenim fiokama u njegovoj radnji, a koji je pronađen nakon zločina. „Nikola mi je tog dana dao 2.000 evra, koje sam ga stavio u svoj džep. Ne znam odakle novac u fiokama, ja ga nisam stavljao tamo. Nikola je sedeo za radnim stolom, ne znam da li ga je on ostavio“, rekao je optuženi.