Foto: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC

Osnovno tužilaštvo u Nišu podnelo je optužni predlog sudu protiv Beograđanina Nemanje Stamenkovića (19), koji je 4. januara divljačkom vožnjom u Bulevaru Medijana u Nišu izazvao tešku saobraćajnu nesreću i ubio pešake na trotoaru Andreja Prekljušaja (12) i Dejana Ilića (48).

Stamenković je optužen za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, a tužilaštvo je predložilo sudu da bude osuđen na maksimalnu kaznu od osam godina zatvora.

„Tužilaštvo je predložilo maksimalnu kaznu zatvora u trajanju od 8 godina i meru bezbednosti zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 5 godina, kao i da se produži pritvor okrivljenom zbog uznemirenja javnosti“, kaže portparol Tužilaštva Ivan Marković, prenose Južne vesti. 

Stamenković se od hapšenja nalazi u pritvoru, a na saslušanju se branio ćutanjem. Svedoci su potrvdili da je on danima uoči nesreće divljao po istom bulevaru gde je izazvao nesreću, kao i da su građani obaveštavali policiju o svemu tome, ali bezuspešno.

nesreća u nišu
Mesto nesreće na Bulevaru Medijana, Foto:BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC

Nakon nesreće u javnosti se spekulisalo da bahati mladi vozač uživa zaštitu nekog lokalnog moćnika, a portal Nova.rs je ubrzo otkrio da je Stamanekovićeva majka vlasnica firme koja radi špedicuju za jedan veliki trgovinski lanac u Srbiji, zbog čega ju je bio glas da je bliska vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci.

Pročitajte još:

Takođe, pomenuta firma svoj uspon beleži od 2012. godine, odnosno iste godine kada je i osnovana. Porodica Stamenković, inače, duže vreme živi u Beogradu, a rodom su iz Niša.

Ova tragedija izvela je brojne Nišlije na ulicu, a njihov osnovni zahtev bio je da se poboljša bezbednost saobraćaja u gradu, kako bi se sprečile slične tragedije, ali i adekvatne kazne za saobraćajne nesreće, jer smatraju da kazna od 8 godina zatvora nije dovoljna za takva krivična dela, podsećaju Južne vesti.

„Tražimo promenu zakona koji je isuviše blag i izlazimo kao obični građani. To je strašan propust i apsurd da danas ako ubijete čoveka dobijete 8 godina zatvora. To treba da se preinači u krivično delo.

Pročitajte još:

Došli smo do toga da, kao građani, tražimo da neko vidi da zakon mora da se promeni, ne vidim nikakvu našu malicioznost, ne vidim nikakvu političku obojenost, ne vidim ništa. Ovaj zakon mora da se menja, mi imamo pravo kao građani da tražimo da se zakon promeni – rekao je Milan Miljković ispred Suda.

Bonus video

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar