Foto:EPA-EFE/VALENTIN FLAURAUD

Društvene mreže preplavila su svedočenja devojaka, koje tvrde da su im u pojedinim beogradskim i novosadskim kafićima i klubovima podmetani narkotici u piće, a sudeći po njihovim svedočenjima o tome kakve su nus-pojave primetile, u pitanju bi mogla da bude opasna sintetička droga GHB, u uličnom žargonu poznata kao "Dži-Ejč-Bi", "Dži" ili najprostije - droga za silovanje.

Na Instagram profilu Ovarijum objavljeno je najpre svedočenje jedne Novosađanke koja je tvrdila da je sigurna da joj je u noćnom klubu neko sipao narkotik u kiselu vodu, kao i njenoj drugarici s kojom je te večeri bila u provodu. Devojka je navela da je dejstvo osetila kad se vratila kući, kao i da se njena drugarica bukvalno onesvestila u krevetu.  Njihova svedočenja pokrenula su lavinu drugih, a sa gotovo identičnim pričama i iskustvima javljale su se i druge devojke i iz drugih gradova.

Pročitajte još:

Sudeći po diskusiji koja je pokrenuta, zloupotreba ovog opasnog narkotika, čije dejstvo u zavisnosti od količine, započinje vrtoglavicom i mučninom, a kulminira višesatnom opštom slabošću, otežanim kretanjem, govorom, nesvesticama i gubitkom pamćenja, postala je široko raspostranjena u gradskim sredinama.

Foto:Screenshot/Instagram/Droga u piće

Činjenica da ima gotovo anestezirajuće dejstvo dodatano je uzenmirujuća jer se može zloupotrebiti u najarazličitije svrhe. Upravo zato je GHB u žargonu znan kao „droga za silovanje“ , a poslednjih godina evidentiran je veći broj slučajeva napastvovanja upravo uz pomoć ove droge koja žrtvu može u potpunosti da onesposobi.

Foto:Screenshot/Instagram/Droga u piće

Ono što je dodatno zabrinjavajuće jeste i i to što policija dugo nije uspevala da stane na put dilovanju ovog narkotika, koji je moguće napraviti čak i u kućnim uslovima i to od sastojaka koji pojedinačno nisu na listi zabranjenih supstanci. Iako je u najvećem broju slučajeva bezbojan, ovaj narkotik ima specifičan, ali ne i prejak ukus, koji se uspešno prikriva upravo ukusom drugog pića, pa se na taj način najčešće i konzumira.

 

Foto:Screenshot/Instagram/Droga u piće

 

Osim što ima psihoaktivno dejstvo, GHB je sintetička droga koja spada u red najprljavijih i najštetnijih. Dugoročna konzumacija može izazvati teška psiho-fizička oboljenja, a predoziranje lako može biti fatalno.

BONUS VIDEO: Kampovi za mučenje i silovanje na srpsko-makedonskoj granici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare