Milo Đukanović, Milo Djukanović
Milo Đukanović Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović saopštio je da nije uradio ništa nezakonito kada je osnovao firmu van granica Crne Gore 2012. godine i pozvao tužilaštvo da ispita celi slučaj.

Đukanović je u Sloveniji, gde se održava Samit Evropska unija – Zapadni Balkan, odgovarao na navode međunarodnih istraživača o slučaju Pandora papiri.

„Na tu temu ne bih imao ništa novo da kažem, u odnosu na ono što sam kazao timu istraživačkih novinara, koji se bavio tom temom, i ono što je bilo saopštenje mog Kabineta nakon što je ta, još jedna u nizu afera, lansirana. Po mom uverenju, reč je o još jednoj konstrukciji, još jednoj iskonstruisanoj aferi, koja treba da posluži za domaće političke potrebe i koja će sigurno, veoma brzo, voditi urušavanju reslova auitoriteta njenih autora i koja će voditi njihovoj potpunoj kompromitaciji“, rekao je Đukanović u Kranju.

POGLEDAJTE JOŠ:

Dodao je da svoje zakonito postupanje ne vezuje za državne funkcije.

„Ponašam se kao čovek koji već nosi teret okolnosti da sam godinama obavljao odgovorne državne funkcije i da moram štititi ne samo svoj ugled, već i autoritet funkcija koje sam obavljao i koje obavljam, kao ugled države na čijem se čelu nalazim“, kazao je Đukanović.

Istakao je da sporna registrovana firma nije otvorila ni bankovni račun.

„Samim tim nije mogla ništa uraditi i vrlo brzo nakon formiranja je ugašena. Jako je važno da svi razumemo da i kada se nalazimo na funkciji i kada nismo, da sve što radimo radimo zakonito i u skaldu i sa strogim standardima morala koji afirmišemo i kojeg se moramo pridržavati. Ni ja ni moj sin nikada nismo i sigurno nećemo ništa uraditi štetu države Crne Gore, za razliku od onih kojin pokušavaju lansirati aferu i koji me pokušavaju, bez argumenta, zakovati za stub srama“, rekao je Đukanović.

Istakao je i da je svoj odnos prema državi pokazao u „dugim godinama borbe za nju i izgradnje institucija“.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) u nedelju je, u okviru globalne istrage o ofšor kompanijama pod nazivom “Pandora papiri”, objavila da su Milo i Blažo Đukanović 2012. godine potpisali tajne ugovore o upravljanju svojom imovinom, skrivajući se iza, kako su naveli, komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih Djevičanskih Ostrva, Paname i Gibraltara.

BONUS VIDEO Prirodne lepote Crne Gore

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar