Foto:Justin Ng / Avalon / Profimedia

Toni Bler i njegova žena Čeri nisu platili porez od 312.000 funti prilikom kupovine kuće u Londonu vredne 6,45 miliona funti, pokazuju procureli dokumenti "Pandora papiri", prenosi BBC.

PROČITAJTE JOŠ:

Bivši premijer Britanije i njegova supruga advokat kupili su nekretninu kao kancelariju 2017. godine. Kuća nije kupljena direktno, već kupovinom ofšor firme u čijem je vlasništvu bila. Gospođa Bler je rekla da su prodavci insistirali da se zgrada proda na ovaj način, ali dodala je da će morati da plate porez na kapitalnu dobit ako ga prodaju.

Kada je nekretnina stavljena na prodaju, krajnji vlasnici su bile porodice sa političkim vezama u Bahreinu, ali obe strane kažu da nisu znale sa kim imaju posla, prenosi BBC.

Gospođa Bler je rekla da je jedino učešće njenog muža u transakciji bilo to što je hipoteka za imovinu bila njihov zajednički prihod i kapital. Blerovi su zatvorili ofšor kompaniju nakon kupovine.

Kupovina preko ofšora značila je da Blerovi nisu morali da plaćaju porez. Kupovinom ove nekretnine nisu prekršeni zakoni, ali činejnica da je Bler kao bivši premijer legalno izbegao plaćanje poreza nije naišla na odobravanje u britanskim medijima.

Od napuštanja Dauning Strita 2007. godine, Blerovi su izgradili značajan portfolio nekretnina. Prijavljeno je da su potrošili 30 miliona funti na 38 stambenih objekata pre nego što su kupili kancelariju.

Foto: Jonathan Brady / PA Images / Profimedia

Ovo otkriće našlo se u Pandora papirima, milionima dokumenata koji su procurili, a u kojima se opisuje rad kompanija koje nude ofšor finansijske usluge na Britanskim Devičanskim ostrvima, Singapuru, Panami, Belizeu, Švajcarskoj i drugim zemljama.

Pandora papiri je afera koja predstavlja curenje skoro 12 miliona dokumenata i dosijea koji otkrivaju tajno bogatstvo i poslovanje svetskih lidera, političara i milionera. Podaci su prikupljeni od Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara u Vašingtonu i doveli su do jedne od najvećih istaga ikada. Više od 600 novinara iz 117 zemalja je pogledalo skrivena bogatstva nekih od najmoćnijih ljudi na planeti.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar