Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Urednik portala "Niška inicijativa" Srđan Nonić i nišlija B.Z. (36) saslušani su u Policijskoj upravi u Nišu zbog objavljivanja i komentarisanja na Fejsbuku karikature majora niške policije Marka Petrovića, a zbog toga su danas predstavnici Stranke slobode i pravde i Narodne stranke, kao i sam Nonić održali konferenciju za novinare ispred zgrade niške policije.

Nonić je kazao da je on saslušan prošle nedelje zbog objavljivanja na Fejsbuku karikature sa likom majora koji je, kako je rekao, pisao prekršajne prijave svim učesnicima ekoloških protesta u Nišu.

„Na toj karikaturi nije bilo vređanja, niti objavljivanja ličnih podataka. Pisalo je samo: „Major da budem““, istakao je Nonić.
Prema njegovim rečima, bilo je ispod karikature „benignih“ komentara koji se tiču eventualnog nerada policije, tako da pozivanje na razgovor gradjana koji su ostavljali komentare predstavlja pritisak prema ljudima koji imaju opoziciono ili kritičko mišljenje.

Foto:Press MUP

Nišlija B.Z. je danas, nakon davanja izjave u policiji, rekao da je na Fejsbuku dao svoje lično mišljenje koje nije uvredljive prirode i ne poziva na nasilje

„Napisao sam da smatram da svi oni kojima je napisana prijava sa ekoloških protesta treba da pozovu majora na sučeljavanje i zapitao se da li i on ima neke nelegalne kvadrate koje je potrebno legalizovati, kao što je to bio slučaj sa službenikom policije u slučaju Savamala“, izjavio je B.Z.

On je kazao da su mu poziv za saslušanje minulog petka uručila dva policijska inspektora.

„Postoji prijava protiv mene, ali je nisam video, već je samo njen broj naveden u pozivu koji sam dobio. Po toj prijavi je tužilac tražio od MUP-a da obavi razgovor sa licima koja su komentarisala karikaturu“, rekao je B.Z. koji je želeo da ostane anoniman.

Pročitajte još:

Kako je kazao, mišljenja je da to što je morao da da izjavu u policiji predstavlja šikaniranje.

„Osećam da mi je suspendovano lično pravo na izražavanje, zagarantovano Ustavom Republike Srbije“, istakao je B.Z.
On je dodao da je izjavu dao u svojstvu gradjanina, a ne osumnjičenog, ali da mu je svejedno kako su ga pozvali, kada to vreme provedeno u MUP-u nije proveo sa svojom decom i porodicom.

„Inženjer sam, porodičan čovek, koji vodi potpuno miran život, a pozvan sam na razgovor zbog komentara na Fejsbuku. Nisam očekivao da će se policija i tužilaštvo time baviti“, izjavio je B.Z.

Advokat Andrija Krasić izjavio je da nije bilo potrebe da policija poziva građane koji su komentarisali karikaturu i da je prijava trebalo da bude u startu odbačena.

„Policija ima pravo da poziva ljude kako bi prikupila određena obaveštenja zbog krivične prijave, ali smatram da ovde apsolutno nema nikakvog krivičnog dela, pogotovu ne krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti“, rekao je Krastić.

Predsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Jelena Milošević je kazala da je Prekršajni sud u Nišu dokazao da je major Petrović postupao protivzakonito „jer redom padaju njegove prekršajne prijave“.

„Major sada teroriše građane i medije jer se usudjuju da pišu o njegovom nezakonitom postupanju. Grad grca u korupciji i zloupotrebama, a major umesto da se bavi svojim poslom, on se bavi društvenim mrežama i karikaturom“, izjavila je Milošević.

Prema njegovim rečima, pozivanje građana na razgovor u policiju predstavlja klasičan progon i odmazdu prema svima onima koji drugačije misle.

„Pozivam majora Petrovića da ostavi gradjane na miru i da pozove mene i sve druge protiv kojih je pisao prekršajne prijave da se suočimo. Da vidimo kako je znao na protestu da sam ja Jelena Milošević ukoliko me nije legitimisao“, naglasila je predsednica GO SSP.

Predsednik Gradskog odbora Nove Stranke Đorđe Stanković kazao je da će predstavnici opozicije pružiti podršku svim građanima koji budu pozivane na razgovor u policiji zbog komentarisanja karikature i ostale građane koji bezrazložno budu saslušavani.

BONUS VIDEO: Hapšenje upravnika KPZ Niš

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare